Witam,
Chcialbym zmienic forme zatrudnienia z umowy o prace na samozatrudnienie. Tzn. zalozyc dzialalnosc i rozliczac sie z aktualnym pracodawca na fakture VAT. Wiem, ze w aktualnym stanie prawnym jest to niekorzystne ale szukam wlasnie sposobu jak to obejsc (firma posrednik lub fakturowanie na 2ga firme mojego pracodawcy - ew. wskazowki mile widziane). Takze w symulacji prosze zalozyc, ze znalazlem sposob - w przeciwnym przypadku sie raczej nie zdecyduje.
Staram sie dowiedziec czy to by sie kalkulowalo. Takze uprzejmie poprosze o symulacje co i w jakich kwotach musze odprowadzic przy miesiecznej fakturze wystawianej zleceniodawcy na kwote 5200 PLN netto (aktualny koszt pracodawcy mojego zatrudnienia). Bylaby to moja pierwsza DG. Beda sie tez pojawiac rozne koszta ale nie beda one stale takze w symulacji ich nie uwzgledniam. Potrzebuje znac comiesieczna "kwote bazowa", ktora zostanie mi na reke, a jestem zielony w temacie.
Z tego co przejrzalem forum to wyglada to tak:
5200 - 19% podatku - 280 ZUS = kwota, ktora zostaje "na reke"
czyli 5200 - 988 - 280 = 3932
Zgadza sie? Czy moze kolejnosc odliczania kwot jest inna albo zachodzi jakas interakcja miedzy kwota ZUS a podatkiem dochodowym, typu wrzucenie ZUSu w koszta.
Jaka jest najkorzystniejsza forma rozliczenia przy takiej kwocie faktury?
Czy jest cos, co przeoczylem (jakies inne ulgi, niuanse podatkowe, etc...) ?