Witam serdecznie
chyba glupie pytanie ale sprobowac mozna:)
czy przy prowadzeniu e-sklepu musze powiadamiac sanepid?
Dziekuje i pozdrawiam!:)
|
Sanepid |
Sanepid
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie
chyba glupie pytanie ale sprobowac mozna:) czy przy prowadzeniu e-sklepu musze powiadamiac sanepid? Dziekuje i pozdrawiam!:)
Witam,
Nie jestem pewien czy wybrałem dobry dział, jeśli nie to wybaczcie ;) Chciałem dowiedzieć się jakie są wymogi sanepidu, jeśli chodzi o bar-kawiarnię, w której podawane byłby także dania jak: Kebab, pizza, spagetti. Jaki sprzęt musi być, jakich zasad przestrzegać . . .?
Temat rzeka, nie sądze, żebyś uzyskał jedną, ani nawet pięć odpowiedzi na forum, które wyczerpałyby temat...
Niestety, ale polecam skorzystać z pomocy biegłego sanitarno-epidemiologicznego, no i z jego pomocą znaleźć/przygotować lokal spełniający wszystkie wymogi. Niestety, ale biznes nawet na samym początku, w sferze samego planowania wiąże się z wydatkami - nie licz, że w sanepidzie odpowiedzą Ci na stawiane przez Ciebie pytania, miłe panie twierdzą, że nie wiedzą i nie muszą, bo to jest TWÓJ obowiązek, a nie ich.
Witam
Czy trzeba zgłosić firmę do sanepidu jeśli ma się np. w sklepie tic tacki, gumy, batoniki (a więc art. spożywcze) ??? Czy trzeba mieć w taki sklepie książeczkę (książeczka sanepidowska ???)
Witam
Czy trzeba zgłosić firmę do sanepidu jeśli ma się np. w sklepie tic tacki, gumy, batoniki (a więc art. spożywcze) ??? Czy trzeba mieć w taki sklepie książeczkę (książeczka sanepidowska ???)
Witam
otwieram sklep z atrykulami powiedzmy wyrobu tytoniowego, bedzie mozna u mnie palic tyton smakowy z tzw. shishy? jak wyglada sprawa z sanepidem? mam im zglosic dzialalnosc? jak tak to gdzie sie udac i co zrobic? kompletnie zielony jestem z sanepidem. prosze o pomoc
mam sprawe i nie wiem jak ją rozwiązac.otwieram pizzerie bar.złozyłam projekt technologiczny razem ze wszystkimi mapkami i podaniem o zaopiniowanie projektu do sanepidu.w sanepidzie mi powiedzieli że u nich zajmuje sie tym Pani budowlaniec ktora pracuje u nich (przy sanepidzie).niestety tej Pani nigdy nie ma prawie i a w chwili obecnej jest na zwolnieniu lekarskim i tym bardziej nie moze mi pomóc.sprawe sanepidu juz ciagne ze 2 miesiace i nie potrafie sobie dac rady.Mam małe pytanko do zaopiniowania projektu technologicznego potrzebna jest Pani budowlaniec z sanepidu czy ja moge wziac innego budowlanca ,zeby w koncu powiedział co i jak i wtedy zaczełabym remonty zgodnie z tym.bo innaczej nie mozna.piszcie prosze.
Jak to budowlaniec?:) U mnie projekt zatwierdzał rzeczoznawca. Miałem z tym nie lada problem bo jeździłem do różnych i nikt nie chciał zaopiniować, ciągle się czegoś czepiali. Wtedy uruchomiłem znajomości i projekt zaopiniował mi sam Główny Inspektor Sanitarny :D Może to być rzeczoznawca d/s sanitarno-higienicznych z innego województwa.
Pzdr
no własnie mi powiedzieli ze przy sanepidzie maja swojego budowlamnca ktory sie zajmuje projektami.i ze oni sie w to nie wtracaja.dlatego ja cały czas czekam az ta pani budowlaniec zaopiniuje mi moj projekt.A jaki ty miale s projekt technologiczny i czego on dotyczył?
Mi znajomy zrobil ops cały i projekt technologiczny podbil piecztaki.Z geodezji wziełam mapke lokalizacyjna,z gminy wypis i wyrys,i napisałam tylko podanie do sanepidu odnosnie zaopiniowania projektu.i teraz czekam,ale nie wiem czy nie na marne.czyli ja rozumie ze moge isc z tym wszystkim do kogos innego.np do jakiegos rzeczoznawcy???odpisz prosze bo to jest dla mnie ogromnie wazne.pozdrawiam.
Z uwagi na to, że każdy sanepid inaczej rządzi na sowim podwórku nie jestem ci w stanie powiedzieć jak u ciebie jest dokładnie. Ale po to w każdym województwie są ci rzeczoznawcy żeby zatwierdzać projekty technologiczne, to ich praca. Na podstawie tak zatwierdzonego projektu kontroluje cię później sanepid. Najlepiej zadzwoń do sanepidu a później naginaj do rzeczoznawcy jakiegoś, zaopiniuje ci projekt od ręki praktycznie.
Aha, mówimy o tym samym projekcie technologicznym na 100%
tak projekt technologiczny.jak dzwonilam do sanepidu to oni mi polecili własnie ta pania budowlaniec.a ile rzeczoznawca bierze za taka opinie projektu???i czy to wystarczy?? i wtedy po zaopiniowaniu co??? czekac tylko na sanepid i ich odbior???
Zatwierdzaniem projektów i odbiorem inwestycji zajmują się w sanepidzie rożne wydziały (osoby) jeżeli babka którą Ci wciskają jako rzeczoznawcę jest pracownikiem sanepidu jej psim obowiązkiem jest w terminie 14 dni od daty złożenia zaopiniować projekt (koszt 30 zł). Nie mają prawa odsyłać do rzeczoznawcy (koszt od kilkuset zł. w górę). Teoretycznie pieczątka rzeczoznawcy jest tak samo ważna jak sanepidu, praktycznie jednak możesz na etapie odbioru inwestycji spotkać się z kręceniem nosem (miałem takich przypadków mnóstwo, w tym podobny do Viniego, gdzie wojewódzki inspektor jako rzeczoznawca pozytywnie zaopiniował rozwiązania zakwestionowane na etapie odbioru przez … swoich podwładnych ze szczebla powiatowego). Bezpieczniej będzie docisnąć sanepid, jeżeli chcesz ryzykować nie odebraniem lokalu szukaj rzeczoznawcy (możesz wysłac projekt do mnie, więcej na prv.).
no własnie dziekuje ci za pomoc.wiec jesli złozyłam wszystkie papiery to maja czas 1 4 dni na odpowiedz.no to ok.tyle chyba wytrzymam.:))jesli masz mejla podaj to odezwe sie do ciebie.pozdrawiam i wiecej pytan w mejlu,dziekuje
Mam nadzieję że znalazłaś rozwiązanie problemu, mam do czynienia z tym na co dzień i wiem jakie problemy są stwarzane w związku z wydaniem decyzji. W razie czego jeśli mogę pomóc pisz na e-mail tomek2573@hotmail.com , oczywiście jeśli nic nie uzyskałaś , jeśli jest ok to życzę powodzenia w biznesie.A co do budowlańca w sanepidzie to wielki bajer , tak jak napisał pan ,, Prosper, lepiej jest od ręki załatwić taką sprawę z rzeczoznawcą( projektantem) ponieważ i w sanepidze ludzie chcą stukać fuszki , które mają im nabijać kieszenie. to samo z resztą jest w Starostawie Powiatowym i Urzędzie Miasta , gdzie kierują Cię do rzeczoznawcy który odpala im działkę. Jak zaczynałem to byłem małolatem i zawsze się odbijałem od drzwi , teraz nie i jestem rzeczoznawcą he he śmiech .Co do osób prywatnych , to kiedyś zrobiłem projekt panu z W-wy , miesiąc załatwiał formalności, dzień w dzień , i zrezygnował , lepiej było zapłacić jednak komuś kto ma z tym styk.Ale tak jak powiedziałem mam nadzieję że Tobie poszło gładko
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|