Witam. Wiem że ten temat już był na forum poruszanye ale informacje są jak dla mnie niewystarczające, a z tego co widze to pare osób już ineresowało sie bądź się interesuje tą kwestią więc ich rady mogą mi być pomocne.
Myśle o otworzeniu zakładu, zajmującego się segregacją śmieci na wysypisku. Z grubsza wyglądało by to tak, ze śmieci przywożone przez zakład oczyszczania miasta trafiały by na taśmociąg, z którego ręcznie(w pierwszym okresie działalności ze względu na duży koszt maszyn do segregacji) były by wybierane sórowce wtórne. Sórowce trafiały by do prasy, następnie na miejsce zmagazynowania, a reszta nieużytecznych odpadów trafiała by na chałde.
Moje pytanie do znających bliżej temat:
1) Z tego co mi wiadomo to na tego typu działalność moge liczyć na dofinansowanie z Unii. Gdzie moge się dowiedzieć coś więcej jakie wymogi musi spełniać taka inwestycja.
2) z tego co mi wiadomo to z odpadów komunalnych można odzyskać papier, plastik, stłuczke szklaną oraz metale. Czy jest jeszcze coś co pominąłem i gdzie szukać odbiorców tego towaru.
3) Czy musze mieć jakieś specjalne koncesje, pozwolenia itp. (przypominam że będe działał na terenie wysypiska)
4) Jakie przepisy prawne regulują tego typu działalność i w jaiej instytucji moge zasięgnąć porady
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam: Jarecki_s