|
Serwer - jaki wybrac? |
Serwer - jaki wybrac?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Mam kilka pytan zwiazanych z serwerem pod portal randkowy. Planuje by docelowo portal mial kilka-kilkanascie tysiecy uzytkownikow i adekwatna do tego miesieczna liczbe odslon. Ale jest jedno ale. Gryze sie z problemem jaki serwer wybrac pod taki portal - jestem w tej kwestii kompletnym laikiem... Jaki doradzacie mi serwer i jaki jest jego koszt - chcialbym by udzwignal takiportal i nie byl ekstremalnie drogi :) I jeszcze jedno- czy po kupnie serwera trzeba go jakos konfigurowac, stawiac na nim strone? Prosze o odpowiedz lopatologiczna jak dla dziecka :) Z gory dziekuje :)
Serwery dedykowane kosztują od 200 do kilku tysięcy złotych miesięcznie i nie wydaje mi się, by była potrzebna aż taka maszyna do Twojego portalu - można to rozumieć jako kupno całej maszyny u firmy hostingowej. Serwer wirtualny to jest koszt od kilku do kilkudziesięciu złotych miesięcznie - dostajesz tylko część usług określonych w ofercie firmy hostingowej. Są też serwery prywatne: VPS'y i RPS'y.
Jeśli to ma być portal randkowy to przydatna byłaby wiedza na temat technologii. Zanim serwis będzie potrzebował serwera to musi trochę czasu minąć, dlatego często kupuje się jakieś minimalne konto hostingowe, a potem jak już jest potrzeba to się przenosi serwis na konto/serwer o większych parametrach. Jeśli jesteś kompletnym laikiem to lepiej to zlecić komuś. Trzeba sporo konfigurować i trochę wiedzieć. Z reguły przydatna jest wiedza na temat systemów uniksowych, działania sieci. Ja bym tego nie potrafił wytłumaczyć łopatologicznie dziecku. Sporo zależy od technologii i tego co jest w usługach wykupionego konta hostingowego.
ja mam hosting na www.linuxpl.com od przeszlo 3 lat (fakt ze nie mam tam stron gdzie jest zarejestrowanych kilka tys. ludzi) i osobiscie go poleca. Tani i moim zdaniem wart uwagi.
Wydaje mi się ze na start powinien ci wystarczyć VPS albo RPS z OHV.pl :)
Ja korzystam z usług firmy hostingowej hostpower pl Firma tania ale co idzie za tym jakość świadczonych usług jest nie najlepsza.
hmm nie masz pojęcia o sprawach dot. serwerów, a planujesz już serwis z taką widownią ? :)
(dodam tylko, że na taką bazę użytkowników i odwiedziny trzeba mieć duuuże nakłady na promocję) ale do rzeczy polecam na początek jakiś serwer Wirtualny a potem przejście na serwer VPS lub bardziej dedykowany z najętym administratorem, dobre opinie i stabilność ma hostnine.com na początek, tani bo chyba 80$ na rok i jest sprawdzony. bez limitów miejsca i bandwitchu z lokalizacją w UK więc dobre pingi. (ogólnie na forach hostingowych dużo osób piszę o tej firmie pozytywnie) Korzystam z niego od paru miesięcy i jestem zadowolony. na start to wg, mnie najlepszy wybór. z Polskich polecam linuxpl, prohost, no i OVH. Trzeba przeglądnąć ofertę opinię no i wybrać :). Powodzenia
Polecam OHV bardzo dobre serwery i co najważniejsze ceny są przyzwoite
Ja nie polecam szczerze ovh, moją usterkę naprawiali tydzień czasu, nie wywiązali się z umowy i nie przyznali darmowych dni, mimo iż wina była z ich strony:
http://prace.ovh.pl/?do=details&id=11943 To była ta usterka. Przez tą firmę straciłem ok 10tys odwiedzin dziennie. Gdy skończy mi się umowa przenoszę się do leaseweb.com.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Serwer - jaki wybrac?": - Jaki serwer, hosting? - Jaki serwer pod e-sklep? - jaki bank wybrac - Jaki program wybrać? - Jaki wybrać dom maklerski?
• Strona 1 z 1
|
|