Witam
Przeglądałem forum i widziałem już kilka wątków o podobnej tematyce, ale nie znalazłem odpowiedzi mimo wszystko.
Chciałbym zapytać co sądzicie o pomyśle aby utworzyć serwis w który będzie katalogiem firm, serwisem dla autokomisów (ogłoszenia) oraz nieruchomości, jeśli ktoś coś sprzedaje będzie mógł to wystawić w naszym sklepie itp. Mam trochę pomysłów jakie serwisy jeszcze do tego podłączyć...
Na początek wystartowałbym z pustym katalogiem firm, bez dodatków, aby zdobył kilka wpisów (wpis za darmo (subdomena + krótki opis oraz dane teleadresowe))...
Więc moje pytanie, szczególnie do osób które posiadają firmy, czy wpisalibyście się do takiego katalogu?
Kolejnym pomysłem na popularyzacje tego był by program partnerski, powiedzmy 10% od zakupów firmy w naszym serwisie lub jakąś kwotę od zapisania się firmy i wykupienia abonamentu. Obawiam się jednak, że uczestnicy takiego programu partnerskiego spamowaliby przez e-mail i by to przyniosło odwrotny skutek niż powinno.
Co o tym wszystkim sądzicie? Na razie nie chciałbym zajmować się bardzo marketingiem, pozycjonowanie w wyszukiwarce i ew. reklama w kilku serwisach, po stworzeniu wszystkich tych opcji dopiero zająć sie reklamą, czy to ma jakiekolwiek szanse powodzenia? W późniejszym czasie można wprowadzić opłaty abonamentowe lub sprzedawać usługi (wykonanie wizytówki, pozycjonowanie, dostęp do innych aplikacji)