|
Serwis i komis GSM czy sie opłaca? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.Od jakiegos czasu jestem bardzo zainteresowany załozeniem własnego serwisu telefonów komórkowych razem z komisem.Telefony to moje hobby od dawna bardzo sie tym interesuje i zawsze mnie to pociągało.W gry wchodzi działalnosc lokalna plus allegro.Czy ma ktos doswiadczenie w takich sprawach bo chcialbym sie poradzic ile pieniedzy bym potrzebował na start czyli zakup narzędzi i urządzeń i wystrój lokalu.Mam juz sporządzoną wycene potrzebnych rzeczy ale mam jeszcze pytanie czy jest to wogole opłacalny biznes. Jak wygładają koszty miesięcznego utrzymania i czy mógłby ktoś przybliżyć pożyczke z urzędu pracy.Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc.
z wynajmem lokalu, ladami, komputerem z oprogramowaniem zmiescisz sie w 25 000PLN max. Ale wszystko zależy od miejscowości i lokalizacji.
A jak wyglada sprawa z róznego rodzaju dotacjami?Czy moge wziąsc dotacje z ue skoro jeszcze nie rozpoczołem działalnosci a pieniądze są mi głownie własnie na to potrzebne.Czy są to dotacje bezzwrotne jezeli firma sie utrzyma czy bede moze musiał oddac te pieniądze.Wiem ze w uzedzie pracy mozna dostac bezzwrotną dotacje w wysokosci 12 tys ale to troszeczke mało.Pozdrawiam
Na początek zgarnij te 12k PLN, to dobra kasa. Z UE otrzymać jakąś dotację to trzeba się bardziej nagimnastykować, pozostają kredyty.
jest fundusz poreczen unijnych i tzw dzialanie 2.5 poczytaj na ten temat w necie nie jest tak trudno zdobyc te pieniadze trzeba chciec i spelnic okreslone warunki. Sami tych pieniedzy ci nie przyniosa musisz sie o nie postarac.
Pozwolnie ze cos przytocze dotyczy to działania 2.5:
Kto może bezpośrednio skorzystać z wdrażanej pomocy ? Osoby fizyczne, nie zarejestrowane jako bezrobotne, zamierzające rozpocząć działalność gospodarczą (bez względu na wiek, płeć, posiadane doświadczenie zawodowe), z wyłączeniem osób, które były właścicielami przedsiębiorstwa i prowadziły działalność gospodarczą po 1 stycznia 2004 r. Wsparcie udzielane jest również osobom, które założyły działalność gospodarczą (mikroprzedsiebiorstwo) w trakcie korzystania ze wsparcia doraczo- szkoleniowego w ramach działania 2.5 ZPORR, jednakże nie dłużej niż 3 lata od momentu zarejestrowania tej działalności zgodnie z obowiązującymi przepisami. Uprawnienie do korzystania ze wsparcia pomostowego i jednorazowej dotacji inwestycynej na rozwój działalności, przysługuje dopiero po zarejestrowaniu działalności zgodnie z obowiązującymi przepisami. Moje pytania: 1.Czyli jako , że jestem zarejestrowany u urzedzie pracy jako bezrobotny to nie moge liczyc na dotacje z działania 2.5? 2."Wsparcie udzielane jest również osobom, które założyły działalność gospodarczą (mikroprzedsiebiorstwo) w trakcie korzystania ze wsparcia doraczo- szkoleniowego w ramach działania 2.5 ZPORR...."czyli jesli wezme pieniądze z urzedu pracy załuzmy te 12tys to juz nie moge sie ubiegac o pieniadze z działania 2.5? Czy moge zrobic tak: Wziąsc pieniadze te 12 tys , załozyc działalnosci i dopiero wtedy jako własciciel mikroprzedsiebiorstwa(juz nie bezrobotny) ubiegac sie o dotacje? Pozdrawiam a tak przy okazji czytam o tym działaniu 2.5 i ludzie piszą ze bardzo ciezko sie z nimi dogadac.Nie wiem czy to prawda?Moze ktos korzystał z tego działania 2.5?
Mozesz skorzystac z obu dotacji tylko ze dla istniejacych przedsiebiorstw przeznaczone jest tzw.dzialanie 2.1 tylko zeby otrzymac kase z 2.1 musisz juz prowadzic firme minimum 3 lata no i musisz przeznaczyc kase na okreslone cele.
Wiec troche licho z tą Działaniem 2.1.W poniedziałek sie wybieram do urzedu pracy w celu uzyskania jakis informacji.np:czy jest mozliwosc otrzymania wiekszej dotacji niz 12tys ?Pozrdo i dzieki za pomysły.
[ Dodano: Pon Maj 29, 2006 2:22 pm ] Byłem dzis w Urzedzie Pracy.Po przedstawieniu im wizji mojej działalnosci otrzymałem nastepującą odpowiedz ,ze nie udzelają oni dotacji na handel.Owszem naprawa czyli serwis tak ,taka działalnosc moze byc i moge sie starac o dotacje ale komis juz nie.Wysokosc dotacji to 11tys zł.Postanowiłem wiec spytac sie czy moze moge liczyc na jakies dotacje z Ue ,ale otrzymałem nastepującą odpowiedz ze owszem moge ale wysokosc tej dotacji to również 11tys.Otrzymałem wiec do wypełnienia "WNIOSEK o przyznanie bezrobotnemu jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej".A szczerze to te wnioski to oni chyba specjalnie tak piszą , ze dla przecietnego zjadacza chleba są one bardzo nie jasne.Co radzicie? Czy miał ktos kiedys doczynienia z takim wnioskiem.Jesli nie to kogo sie moge poradzic a tej sprawie.Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie wskazówki.
|
|