Jestem nowy na forum więc może pytania lub wątki będą się powtarzać lub mogą być podobne, ale dla mnie uszeregowanie ich jest ważne.
Zamierzam otworzyć punkt (miejscowość liczącej ok.20tys. ludzi, 3 punkty oferujące tel.i serwis z czego jeden typowo serwisowy, lokalizacja mojego punktu w pobliżu dworca PKS, koszty stałe ok 2000zł) z telefonami nowymi i używanymi i akcesoriami GSM, urządzeniami GPS i radiami CB dodatkowo. Wobec powyższego mam pytanie: Czy w początkowej fazie rozwoju można się oprzeć na samej sprzedaży telefonów i akcesoriów bez serwisu? Interesuje mnie to bo kompletnie nie znam się na serwisowaniu tel.,ale jestem pracownikiem jednej z sieci GSM także temat tel.nie jest mi obcy, wiem co gdzie i za ile. Ponadto chciałbym wiedzieć jaki stosunek w całym zysku punktu mają poszczególne działy: sprzedaż telefonów i akcesoriów, a serwisu? O odpowiedź proszę osoby prowadzące taka działalność a nie "teoretyków ekonomii"!
Z doświadczenia wiem że 80% tel. wracających z serwisu to aktualizacja oprogramowania a pozostałe 20% to naprawy mechaniczne. Wobec tego proszę o informację czy do przeprowadzenia aktualizacji oprogramowania najpopularniejszych marek tel. potrzeba odpowiednich urządzeń, oprogramowania, schematów czy specjalnej wiedzy? Z pozostałą resztą 20% chcę sobie poradzić po przez odsyłanie tel. do serwisu w pobliskiej miejscowości i doliczaniu własnej marży.
Proszę o sugestie i komentarze!