|
Serwis i sklep komputerowy |
Serwis i sklep komputerowy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam , mam pare pytań do Was szanowni użytkownicy tego forum ;) Postanowiłem założyć serwis i sklep internetowy w miejscowosci 50 tys mieszkancow , brakuje u nas serwisu który by naprawia laptopy (wymiana matryc itp) . Działalnosc bym prowadzil z domu wiec odpadaja mi koszta wynajmu lokalu itp. Ale do tej pory nie zdecydowałem sie na profil firmy , tzn w spólce z o.o. mogłbym sie zatrudnic na 1/8 etatu w celu ominiecia wysokiego zusu na poczatek , ale dochodzi wysoka opłata za prowadzenie pełnej ksiegowosc , w cywilnej koszt ksiegowosci mały ale za to zus ... i tu sie zwracam do Was z pytaniem jakie rozwiązanie jest według Was najlepsze ? Pozdrawiam
Przecież dostaniesz zniżkę na Zus - dwa lata - płaci się grosze, jakieś 350 wraz ze zdrowotną. Co do serwisu, aktualnie raczej wszystko działa na zasadzie door-to-door, więc nie wiem, czy nadal jakoś to funkcjonuje. Co do sklepu komputerowego, raczej większość korzysta z internetu... tam są najniższe ceny za ten sam produkt.
tak tak wiem, ale wlasnie po tych dwóch latach ten zus troche dopie.... , co do serwisu to obecnie pracuje jako serwisant komputerowy i naprawde całkiem nizle zyski to przynosi, tylko sie trzeba znac, bo jezeli serwis podejmuje sie tylko roboty typu diagnoza i wymiana najprostszych podzespołów ... , oczywiscie tez bede dojezdzał do klientów bo ciezko by ktos targał do mnie kompa stacjonarnego. Plus w mojej miejscowosci jest duza strefa przemysłowa , jest tam troche firm i fabryk wiec dochodzi mozliwosc outsourcingu. Chyba sie zdecyduje na ta spolke cywilna, bo jednak w z o.o. to ksiegowosc by mnie z zjadła
Witam
A nie myślałeś o założeniu firmy na kogoś pracującego, wtedy masz tylko składkę zdrowotną. Na początku można by tak spróbować jak będzie szło to sobie zmienisz na siebie i będziesz miał pewność że po dwóch latach biznes się na tyle rozwinie że na pewno będzie Cię stać na opłacenie zusu. Co do serwisu to ok, ale co do sklepu internetowego to już nie takka prosta sprawa. -przede wszystkim zorientuj się w których hurtowniach chcesz się zaopatrywać -jaką cenę ci oferują, przed rejestracją trudno wyciągnąć ale do zrobienia :) -kurier i jego cena za transport -synchronizacja sklepu z hurtownią online przez protokoły do tego przeznaczone (aby zawsze był aktualny towar). -co zrobisz jak ktoś kupi np. jedną myszkę a ty jej nie masz na magazynie (lokalnym w domu), tylko w hurtowni ( to się nie opłaca ), dlatego proponuje na początek droższe rzeczy tylko, tak aby przy zakupie jednego produktu wszystko się opłacało, a przy tym było w konkurencyjnej cenie. Branża bardzo trudna o ogromnej konkurencji. Ale ten serwis lokalny plus dobra reklama online :) i można sporo zarobić. Pozdrawiam
Tylko jak założysz spółkę cywilną to już każdy będzie opłacał zus, dwie osoby to już 700zł kosztów, nie lepiej żeby na początku jedna osoba to założyła, a druga pracowała na zasadzie umowy o dzieło/zlecenie (bez zusu) ? Zawsze można tak spróbować wystartować pierwszy rok - ewentualnie można zrobić, że dwa lata będzie na jedną osobę, a następne dwa na drugą - wtedy mamy 4 lata zniżki.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Serwis i sklep komputerowy": - sklep i serwis komputerowy - Serwis i sklep komputerowy pod Krakowem. - Serwis GSM + Tworzenie stron www + Sklep Komputerowy - Oferta dla chcących prowadzić sklep komputerowy i serwis - Sklep i serwis komputerowy - oprogramowanie do obsługi firm
• Strona 1 z 1
|
|