Witam. Od dawna przeglądam to forum jednak dopiero teraz chciałbym zaprezentować wszystkim swój pomysł nad którym myślałem kilka tygodni. Chciałbym założyć stronę internetową gdzie każdy mógłby posłuchać za darmo muzyki rock/reggae/metal. Coś na wzór wrzuty jednak z kilkoma dość poważnymi zmianami:
- wszystko z katalogowane albumami
- pliki wrzucałbym ja a nie użytkownicy (posiadałbym oryginalne płyty)
- dokładne opisy zespołów
Byłby to taki katalog muzyki gdzie każdy za darmo mógłby posłuchać swoich ulubionych kawałków.
Teraz przyjrzyjmy się trochę kwestii finansów.
- serwer dedykowany na początek niewielki około 100 GB transferu miesięcznie (w dalszej perspektywie większy) - około 200zł miesięcznie
- wykonanie serwisu, grafiki - około 5000zł
- reklama w mieście, internecie oraz pozycjonowanie w wyszukiwarkach - około 1000zł miesięcznie
Całkowite koszty na początek to około 6200zł. Reklamę w późniejszym okresie można sobie odpuścić bo jeżeli serwis byłby dobry ludzie sami by go reklamowali.
Teraz mniej kolorowa część biznesu tj. licencja ZAiKS, dzwoniłem ostatnio do ZAiKS'u i rozmawiałem z przedstawicielem. Miesięczny koszt udostępniania przez internet 1 pliku muzycznego bez względu na ilość odtwarzania to około 5zł. Przedstawiciel powiedział również że cena ta jest wartością orientacyjną ponieważ każda licencja przyznawana jest indywidualnie, kazał mi wysłać wniosek z opisem całego projektu oraz tego co chciałbym udostępniać a oni prześlą mi projekt licencji. Wiem również że licencję można opłacić w inny sposób tj. 7% od wartości sprzedanych plików mp3, pytałem również czy może to być 7% od wartości zysków z reklam, przedstawiciel odpowiedział iż jest to kwestia dogadania się. Z dalszych moich obmyśleń wynika że jest to biznes wogóle nieopłacalny patrząc po pierwszej wersji opłacania licencji.
Załóżmy że na stronie znajduje się 300 plików, jeden album ma średnio 12 utworów co daje nam 25 albumów, średnio jeden wykonawca ma 3 albumy co daje nam około 8 wykonawców. Cena za te 300 plików to 1500zł miesięcznie.
Rozpiszę teraz optymistycznie z czego serwis by się utrzymywał:
- sponsorzy np: sklepy z płatnymi mp3 oraz płytami, z ubraniami - koszulkami zespołów, może jeszcze jakiś sklep muzyczny z instrumentami itp 3x500zł miesięcznie co daje nam 1500zł miesięcznie.
- środki z mojej wypłaty około 500zł miesięcznie
- płatna reklama na stronie i tu nie mogę przewidzieć ile pieniędzy będzie, wiem jedynie iż takie serwisy są szukane w internecie i napewno odwiedzalność byłaby ogromna
Zakładając iż sponsorzy chcieli by płacić za reklamę na stronię oraz dodając do tego środki z mojej wypłaty wychodzi iż miesięcznie zarabiałbym na tym 2000zł odjąć licencje ZAiKS'u za dość małą ilość plików 1500zł odjąć koszt serwera 200zł wychodzę 300zł na czysto w wersji optymistycznej. Jednak wątpie by było ogromne zainteresowanie za tymi 300 mp3. Dlatego mam pytanie, jak negocjować warunki z ZAiKS'em, na zyskach mi tak bardzo nie zależy jest to moje marzenie by stworzyć taki katalog muzyki. Czy podjęli by rozmowę gdybym zaproponował im np: 1000zł miesięcznie + 80% zysków z reklam ? jeżeli ktoś jest w temacie proszę o wypowiedz.
Kolejną kwestią byłby zakup oryginalnych płyt miesięcznie chciałbym kupować około 10 albumów, albo ze sklepu albo na allegro co wiązałoby się z kosztem miesięcznym około 250zł.
Na stronię chciałbym mieć przynajmniej 100 albumów żeby ktoś się tym wogóle zainteresował. Kolejne pytanie: zauważyłem że wiele artystów udostępnia swoją muzykę do pobrania na swojej stronie internetowej. Czy nie łatwiej byłoby dogadać się z zespołem podpisać umowę i ewentualnie płacić część kasy im niż dogadywać się z ZAiKS'em ?
Granice opłacalności (miesięcznie):
Przychody:
- sponsorzy - 1500zł
- wypłata - 500zł
- płatna reklama na stronie - ?
Rozchody:
- licencja ZAiKS - 1500zł za 300 plików
- serwer - 200zł
- zakup oryginalnych płyt - 250zł
Wychodzi 50zł na czysto.
Kolejna sprawa czy jak będę udostępniał pliki tak jak wrzuta tj. ktoś wrzuci mp3 ja z kataloguje i napiszę na stronie tak jak w regulaminie wrzuty iż nie odpowiadam za treści i materiały wrzucone przez użytkowników to czy zniknie problem licencji ?? osobiście w to wątpie...
Proszę o wypowiedzi w temacie czy jest wogóle sens zrealizować taki projekt ? czy możliwe jest dogadanie się z ZAiKs'em na innych warónkach niż oni proponują, i jak to wygląda w praktyce. Jeżeli wytłumaczyłem swój pomysł nieczytelnie bądź ktoś ma problemy z jego zrozumieniem proszę zadawać pytania chętnie odpowiem. Traktuję ten pomysł bardzo poważnie.