|
Serwis Komputerow |
Serwis Komputerow
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
przyszla mi do glowy taka mysl. chcialbym troche dorobic na naprawie komputerow (hardware,software). poniewaz mam prace i jestem z niej zadowolony, wolny czas chcialbym uzupelnic wlasnie czyms takim. nie mam zamiaru wynajmowac lokalu, tylko dzialac na zasadzie tzw."zlotej raczki", czyli ogloszenie, jakas uloteczka, poczta pantoflowa, itd. moglbym swiadczyc uslugi odnosnie np. wymiany podzespolow, reinstalacji systemu, itp. nie sa to dla mnie sprawy trudne, a sporo laikow spotyka sie na tym gruncie, ktorzy nie potrafia, a sa i tacy, ktorym sie zwyczajnie nie chce. profesjonalne serwisy swiadcza takie uslugi, a ja moglbym wykonac podobne czynnosci znacznie takiej, a efekt taki sam. i tu nasuwa sie pytanie: czy w takiej sytuacji musze rejestrowac dzialalnosc ??
jeszcze jedna kwestia. czy w takiej sytuacji potrzebne jest oryginalne oprogramowanie, ktore moglbym instalowac na komputerach ewentualnych klientow (kto to moze sprawdzic) ??
jesli tak, to czy mozna byloby z jednej wersji programu (windows, antywirus, itp.) korzystac wielokrotnie ?? licze na jakies wskazowki :) pozdrawiam
potrzebujesz orginaly to chyba normalne, nie masz prawa zainstaloac pirackiego windowsa, legalnego na kilku kompach tez nie,
legalnego mozna instalowac na kilku kompach poprostu wykupuje sie z microsoftu licencje na firme zajmujaca sie servisem przynajmnie tak mnie poimformowano
O czym ty mówisz, każdy będzie chciał albo fakturę albo paragon, tak to ty możesz naprawiać kompy u siebie na osiedlu i w dodatku znajomym.
Oprogramowanie legalne to podstawa, zakładasz działalność i świadczysz usługi. Jak jesteś młody będziesz opłacał ZUS ze zniżką (chyba 300 m-c przez 2 lata), znam ludzi którzy z tego zyją nawet w małych czasem bardzo małych miasteczkach, więc raczej można dorobić. Ale nie baw się w instalkę typu "a ma Pan windowsa żeby mi zainstalować ?" See you.
Prowadzę serwis więc co nie co mogę tym napisać :)
A więc tak - bez założonej działalności gosp to raczej jak mój przedmówca napisał znajomym możesz sobie komputerki ponaprawiać. Większość klientów prywatnych i wszystkie Firmy życzą sobie faktury VAT /paragonu/ - po to by mieć podstawę reklamacji sprzętu czy źle wykonanej usługi. Poza tym zakładając działalność musisz od razu zostać VAT-owcem nie zależnie od dochodów bo żadna firma nie będzie chciała z tobą współpracować jak wystawisz jej rachunek bez VAT-u. Co do kosztów: - ZUS na początku ok 280 zł, PIT i VAT w zależności od obrotu i przychodów - Laptop /raczej rzecz niezbędna/ - 1000 /używka/ - 2000 /nowy minimum/ - Oprogramowanie: Windows do laptopa 280 zł, antyvirus 120 zł /roczna licencja/, Program do fakturowania 100 - 200 zł /licencja roczna/ reszta może byćGNU/GPL/Freeware czyli darmowa - drukarka do faktur i zleceń serwisowych /przenośna/ ok 500 - 1000 zł - Kasa fiskalna - 1000 zł brutto /odliczasz VAt od zakupu jednak przez 3 lata nie możesz zakończyć działalności inaczej musisz go zwrócić/ - samochód /nie będziesz chyba tramwajem czy autobusem jeździł do klientów z częściami, narzędziami, laptopem etc/ - od 3000 w górę - miesięczne koszta paliwa w zależności od wielkości obsługiwanego terenu / u mnie 3 miasta promień ok 100 km/ - ok 1200 zł miesięcznie - podstawowy sprzęt serwisowy - testery, wkrętaki, kable, taśmy, napęd CD,DVD, zasilacz ATX, AT, Karta graficzna AGP, Karta graficzna PCIe, karta graficzna PCI, karta sieciowa, karta WiFi, Router ADSL, Router DSL , modem do neo, ze 4 płyty główne SocA, AM2, s478, LGA775, pamięci SDR, DDR DDRII /jest to tylko sprzęt do testów na miejscu u klienta nie do handlu/ itp itd + skrzynki, walizki na to wszystko 3000 - 5000 zł - koszty telefonów - 200 zł miesięcznie - mobilne łącze internetowe - 60 zł miesięcznie /iplus czy inny blueconnect/ - podstawowe części zamienne do wymiany /sprzedaży/ u klienta pamięci, karty grafiki, zasilacze itp itd ok 1000 - 2000 zł - reklama /prasa, ulotki, wizytówki, jakiś baner w ruchliwym miejscu 500 zl miesięcznie/ To tyle na początek. A dlaczego aż tyle - otóż naprawiając sprzęt u klienta musisz mieć dosłownie wszystko a rzeczy które mogą się zepsuć jest tyle ile komputerów :) nie mając jakiejś części zapierniczasz do sklepu ją kupić - tracisz czas i paliwo czyli nie zarabiasz a jedynie dokładasz do interesu, poza tym jeśli naprawisz na miejscu kompleksowo i "od ręki" klient do ciebie wróci, jeśli nie na pewno nie zadzwoni drugi raz jak widzisz nie ma tu też kosztów lokalu / firmę mam w mieszkaniu/. Jeśli miałbyś jakieś pytania zapraszam. Pozdr
Sprawdź również podobne tematy:
- Serwis komputerów
- Serwis i sprzedaż komputerów - Firma branża IT - serwis komputerów itp. - Serwis komputerów i drukarek w mieszkaniu - Salon, serwis telefonów komórkowych i komputerów - Doradztwo + serwis komputerowy + skladanie komputerow - Serwis laptopów komputerów konsol Współpraca - Serwis Komputerów i Laptopów we Wrocławiu odstąpię.. - Komis z telefonami oraz serwis komputerow i drukarek Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|