Witam wszystkich! Jestem nowy na tym forum i chciałbym się trochę poradzić w pewnej kwestii.
Prowadzę serwis komputerowy oraz zajmuję się odzyskiwaniem danych. Działam od 2ch miesięcy. Na razie staram się zdobywać klientów prywatnych, choć od czasu do czasu zdarzają się i firmowi. Zastanawiam się jak najlepiej rozwiązać sprawę typu obsługi informatycznej firm. Czytałem trochę na tym forum o tym i ludzie, którzy robią coś takiego wychodzą całkiem nieźle na tym. Klientów prywatnych chyba sobie podaruję bo zarobek na nich jest nie za duży. Każdy chciałby mieć naprawiony swój komputer za grosze i najlepiej "na dziś". Chciałbym pojeździć z ofertami po firmach. Z tego co wyczytałem raczej takiej obslugi potrzebują mniejsze firmy zatrudniające kilka-klikanaście osób, gdyż bardziej opłaca się takim korzystać z usług firmy zewnętrznej niż zatrudniać własnego informatyke (biura rachunkowe itp.). Działam w Łodzi - miasto spore,więc pewnie by się dało powiększyć swoje zyski. Mam wynajęty lokal w dosyć dobrej lokalizacji i własny samochód. Pomyślałem, że gdybym zapewnił sobie zyski ok. 4000zł na czysto miesięcznie to mógłbym zatrudnić kogoś do pomocy i zwiększyć ilość obsługiwanych firm.
Myślę o ofercie typu 4 wizyty w miesiącu w firmie (raz w tygodniu) i w tym np. archiwizacja danych, kontrola stanu technicznego komputera (ów), sieci, ewentualne odwirusowanie. Dokładnie jeszcze nad ofertą nie myślałem. Rozbieżność takich ofert które przeglądałem na stronach internetowych różnych innych tego typu firm stawia mnie w małej kropce bo są różne opcje: albo biorą od jednego komputera, albo od razu w umowie jest kwota miesięczna za serwis całości komputerów w firmie. Jakie rozwiązanie proponujecie? Ile brać za takie usługi i jakie opcje można zawrzeć w ofercie?
Co do kwestii mojego fachu to jestem elektronikiem z wykształceniem wyższym. Mam sporo doświadczenia w informatyce i elektronice, naprawach itd. Zdobywam je nadal prowadząc serwis. Moją słabą stroną jest wiedza o sieciach. Na czym dokładnie polega serwisowanie sieci w takiej firmie i co trzeba na ten temat potrafić/wiedzieć? Zdaję sobie sprawę,że jeśli chcę zająć się outsourcingiem informatycznym to dla klientów liczy się profesjonalizm i fachowość. Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi :-)