|
Serwis o restauacjach i nie tylko-sugestie - strona 2 |
Serwis o restauacjach i nie tylko-sugestie
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Ja nie rejestrowalbym domeny typu zycienocne, tylko wymyslil jakas unikalna nazwe, ktora odpowiednio rozkreklamowana bedzie kojarzyc sie z twoim serwisem i bedzie mogla prowadzic do zarowno spisu barow jak i restauracji. Najlepsze pomysly w sieci opieraja sie wlasnie na unikalnych nazwach (amazon, yahoo, netflix, onet, interia...to wszystkie nazwy wlasne). Nie szukajcie na sile nazwy dla np sklepu z telewizorami http://www.telewizor.com , tylko pomyslcie o czyms unikatowym.
Nie do konca sie z Toba zgodze, wymieniasz nazwy firm ktore od lat sa zakorzenione w internecie, byli prekursorami, teraz jezeli budujesz serwis musisz miec albo kupe kasy albo kupe szczescia, z domenka zawierajaca slowa kluczowe bedzie o wiele prosciej, pozycjonowanie a pozatym skojarzenia z serwisem. Sam od pewnego czasu tworze podobny serwis na troszeczke innych zasadach - z tym ze zagraniczny - kupe kasy wyciagniesz przy tej tematyce na adsensach nie tylko na indywidualnych reklamodawcach..
Volltur - tak samo duzo/ lub malo, bedziesz musial wydac na reklame domeny zycienocne co jakas unikalna nazwe. Przeciez i tak nikt nie bedzie szukal slowa kluczowego "zycie nocne", a domena typu restauracje.pl czy puby.pl jest zarejestrowana. W tym momencie najlepszym wyjsciem jest stworzenie czegos unikatowego i start z odpowiednia promocja.
Z ta "kupa kasy" z adsensow to bzdura. Przy 1000 uzytkownikow dziennie (co jest niezla liczba), bedzie mogl liczyc na pare zlotych dziennie zakladajac ze ok 1% kliknie. Chyba ze to jest kupa kasy. Ja skupilbym sie na klientach i nie zasmiecal serwisu zbednymi reklamami ktore generuja dochod ok 100zl obnizajac wartosc estetyczna serwisu.
zainteresowany tym pomyslem zaczolem robic w swoim otoczeniu male badanie rynku...
Wszystko wykazalo ze mlodziez bardzo chetnie potrzebuje u mnie takiej strony i byliby barzo szczesliwi z niej reklama takiej strony najlepiej aby odbywala sie fizycznie nie w internecie, czyli plakaty. Bardzo dobrym wyjsciem jest wykupienie reklamy w autobusach czy tramwajach ktore kursuja na liniach "szkolnych"( ludziska jeżdza do szkoly nimi ) u mnie jest kilka dyskotek, plus lokale gdzie sa odbywane koncerty roznych zespolow... uwazam ze spis imprez jest bardzo dobrym pomyslem. pobieramy oplate 100 zł rok od lokalu, kazdy lokal sam ci wysyla informacje o imprezie sms, lub mail.. raz w tygodniu to dodajesz sam... inwestycja nie bedzie zarabiala nie wiadomo ile ale .... stanie sie milym miejscem dla ludzi.... chyba ze chcialbys pobierac oplate w wysokosci 100 zł miesiac ale wtedy robisz zdjecia, i na prawde profesjonalna strone tworzysz i aktualizacja co dziennie...... a pewnie takze by sie chetni znaleźli..... reklama w mzk, czy w tramwajach jest zalezna od miasta ale cena to cos kolo 20 zł.... za dobe plakat wielkosci A4
Dziękuję za wszystkie opinie.
Problem leży jeszcze w tym, że musiałbym w każdym większym mieście znaleźć 2,3 zaufane osoby, którym zamian, że będą "chodzić" po tych miejscach pisali rzetelne informacje a nie tylko brali kasę i się obijali. Wg mnie trudno o takich ludzi. Dzieki Grager za małą analizę rynku.
Rafal - z calym szacunkiem, ale oczywiscie ze trudno o ludzi ktorzy maja odwalac czarna robote w zamian za pare drinkow w lokalu :). Bez przesady - przeorganizuj swoj plan co do "partnerow" wynagradzajac ich na przyklad prowizyjnie, aby zajmowali sie rowniez reklama i pozyskiwaniem reklamobiorcow i bedziesz mial rozwiazanie problemu. Sam prowadze mala siec sprzedazowa w branzy sportowej i od poczatku mojej dzialalnosci za cel stawiam sobie sytuacje "win-win", czyli partner staje sie moim wspolpracownikiem, a nie "murzynem" od roboty w zamian za stale, groszowe wynagrodzenie.
Zaoferuj zysk liczac na zysk - podstawa w biznesie na kazdym szczeblu lancucha wartosci.
Tak masz racje Vasyllus. Nie można płacić kilka złotych za czarną robotę.
Sprawiedliwym systemem wynagradzania byłaby umowa o dzieło lub zlecenie. Każdym miastem "opiekowałby" się jeden człowiek któremu zapłacę w ww sposób. Myślę, że jest to sposób wyjścia z problemu "jak zapłacić za pracę". Osoba taka musiałaby się zajować generalnie wszystkim. Same prace na komuterze mógłbym już sam wykonywać. Oczywiście praca niebyłaby od rana do nocy ale 2, 3 razy w tygodniu po kilka godzin dziennie. Jak sądzicie jakie wynagrodzenie byłoby adekwatne do wykonywanej pracy? Dziękuje za wszelkie komentarze.
mogę pomóc w rozreklamowaniu portalujak juz bedzie istnial Info szczegolowe na PW
Moim zdaniem powinienes na opoczatek ebrac ekipe do tworzenia takiego portalu, najlepiej osoby wlasnie z roznych miast, tak jak wspomniales wyzej, coc co do niektorych miast jak: Warszawa, Krakow itp mysle ze powinny zajmowac sie 2 osoby. Wynagrodzenie ? Sprawiedliwy podzial zyskow - imo to najlepsze i najsprawiedliwsze rozwiazanie.
Do RAFALL99 jak co to moge byc twoim przedstawicielm na CHOJNICE(miasto ciagle sie rozwija ,przyjezdza duzo niemcow;-).Pomysl bardzo dobry,najlepiej jakbys wykonal projekt strony,pozniej wydrukowal obraz(wynik twojej pracy) i np. poczatkowo pobieral oplate 1pln(na start)a pozniej jak strone odwiedzalo by wiecej osob to do wlascicieli rozsylalbys maile ze za korzystanie z serwisu placa np.10pln
Jakie jest wasze zdane?? ~~~POZDRAWIAM~~~
Mieszkam w prawie 800 tys. mieście i restouracje znam (prawie) wszystkie. Bary i puby juz trochę mniej, ale nie mam potrzeby szukania w necie knajpy, czy pubu. Reasumując: Chyba trudno będzie cokolwiek zarobić na takim www. Lokale wysokiego standardu maja wyrobioną markę i nie potrzebuja kolejnej reklamy, a te małe pubiki i bary mają zasięg lokalny, albo nawet zasięg paru najbliższych ulic. Ekipa degustatorów? Ile można zjeść dziennie obiadów, czy kolacji? Ile można wypić drinków? Jaki jest potrzebny budżet na ekipę degustatorów? Ale masz rację! Degustatorzy z recenzjami dają największe szanse na pozyskanie reklam! Jest słaby punkt wariantu "degustatorów". Mogliby sie dogadywać z właścicielami knajp i pubów.
To ja chętnie pisałabym się na Trójmiasto, co jakis czas słyszę o jakimś pubie, który w dodatku jest w "nie wiadomo gdzie" , np wczoraj chciałam znaleźć jeden i go poznać (w Gdańsku), razem z moim gościem, ale obawiałam sie, że nie toż że przejede kawał drogi, to jeszcze okaże się, że pub wcale nie fajny i zrezygnowałam i zmarnuje czas, który był dla mojego gościa.
Mnie bardzo interesują firmy cateringowe, miejsca, lokale na różne przyjęcia, wesela... Myślę wciąż o działalności która właśnie skupiałaby się na znajomosći w jednym paluszku tych miejsc, aby bardzo ułatwić do nich dojscie potencjalnym klientom - pisze o tym w temacie "posrednik organizacji imprez". Ale wciąż zastanawiam się jak najlepiej na tym zarobić, jak to sprzedać. Gdyby cię to interesowało, mogłibyśmy podjąć jakąś współprace, poszerzając Twój serwis, o te właśnie usługi. Dodam jeszcze, że ludzie na forach pytają o opinie i miejsca najlepszych lokali na wesela głównie. Mogłabym wszedzie tam umieszczać link twojej strony. Tak samo promować sie na Targach w gdańsku.
a poza tym biznes się rozkręcił '? jak idzie? bo widze że ostatni post był w lipcu 2007 ;)
pozdrawiam
Jeszcze jedna sprawa .
Pracowałem kiedyś jako handlowiec i latałem po Polsce .Miałem spory problem ze znalezieniem noclegu . Jak byś miał możliwośc robienia rezerwac w hotelach (czy są wolne ) to można by było odezwać się do firm króre maja sporo handlowców i zaproponować im serwis (szukanie dobrych i wmiare tanich noclegów w polsce + płatność przelewem z hotel po podpisaniu umowy itp.)
Młodzież owszem potrzebuje rozrywki, lecz lokal, w którym najtańszy drink ma cenę 50 PLN jest poza zasięgiem budżetu rozrywkowego 99,5% młodzieży. Dobra i tania rozrywka - to preferencje młodzieży. Inna sprawa, że dla sporej części maniaków net jest jedynym źródłem informacji. Inne źródła dla nich nie istnieją.
A skąd będziesz czerpal informacje, tak żeby były wiarygodne sam odwiedzisz te tysiące restauracji bo jak nie to zapomnij o temacie. Na to trezba sporo kasy żeby ludzi opłacić rzeszę ludzi która by jeździła, bo informacje mają być wiarygodne na co komu coś co nie będzie wiarygodne , zapewne informacje będą zamieszczac sami właściciele czyli mija się to z celem.
Sprawdź również podobne tematy:
- Serwis o restauacjach i nie tylko-sugestie
- Klimatyzacja sugestie - Taniosc.pl - sugestie - Wodny interes - Sugestie - Zaryzykowałam, proszę o sugestie - O marketingu - pytania, sugestie, odpowiedźi - Co jk gdzie za ile? wasze porady sugestie - Sala weselna- podpowiedzi, sugestie - Gazetka reklamowa . Pytania/Odpowiedzi/Sugestie Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|