co sądzicie o sprzedaży felg stalowych i felg aluminiowych???
do tego renowacja tych felg.
W tej branży konkurencji praktycznie niema w promieniu 50km.
|
Serwis opon - strona 2 |
Serwis opon
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
co sądzicie o sprzedaży felg stalowych i felg aluminiowych???
do tego renowacja tych felg. W tej branży konkurencji praktycznie niema w promieniu 50km.
Co do felg aluminiowych do dobrze by było mieć urządzenie do prostowania. Tylko, że to kolejny wydatek ok.14 tyś. Sam zastanawiam się cały czas czy nie otworzyć Serwisu opon. Podonie jak u ciebie chodzi o miasteczko ok. 12tyś osób tylko, że nie posiadam własnego miejsca więc musiał bym wynająć no i jest już jedna wulkanizacja. Dobrym pomysłem przy trasie są ciężarówki a najlepiej auto serwisowe. Pracowałem ponad 2 lata w serwisie opon i jeżdziłem takim autem więc wiem jaki siano można na tym robić a najlepiej podpisać jeszcze umowe z jakimiś firmami transportowymi z rejonu (chociaż 2-3) i jesteś spokojny.
człowieku wal śmiało jak konkurencji nie ma bedziesz miał chleb z tego tytułu ponieważ jeżeli nie ma konkurencji to ceny opon (nowych ) walisz z cennika a według tego masz zarobek srednio ok100-150 zł na sztuce a jeżeli myślisz o regeneracji felg to też dobry pomysł prostownica obowiązkowo, pistolet do alkierowania groszowa sprawa no i piaskarka jeszcze jakiś 1500 całośc zamkniesz sie w 45 tyś (jedno stanowisko) no i przede wszystkim ASORSTYMENT jak bedziesz miał wybur w alusach to ludzie po 200km jada za używanymi zaufaj mi aby cena była dobra trochę doświadczenia złapiesz po roku to juz bedziesz wszystko wiedział. Jak coś to służe pomocą
150 zł zysku na oponie? Na jakiej oponie? Gdzie? Proszę nie wciskać ludziom bajek, rabat producencki dla hurtowych odbiorców to ok. 30-35%, a marża w detalu to 15-20% maksymalnie. Poza tym to, że nie ma konkurencji w najbliższym otoczeniu nie oznacza, że klient kupi na 100% u Ciebie opony za cenę sugerowaną przez producenta. W Polsce jest mnóstwo klientów, którzy jeżdżą od serwisu do serwisu z karteczką i notują ceny. To nie Niemcy czy inny kraj zachodni, gdzie klient przyjeżdża do serwisu opon prosi o najlepsze opony niezależnie od ceny, a stare (używane przez 1 lub 2 sezony) zostawia.
Pozdrawiam, LB
ok prawie ze wszystkim sie zgadzam sam robie tak samo jak opisałeś ALE i to duze ale nie zawsze tak jest rozumiem ze wiekszosc klientow "jezdzi i notuje" ale sa miejsca gdzie ludzie nie wiedza ile to kosztuje a do konkurencji nie pojada bo jej nie ma, a internet jest jeszcze dla niektorych zagadka i uwierz mi w takich miejscach bez problemu osiągniesz 150 zł sam wiesz po ile sa opony w cenniku. a 30%-35% osiagnie taka sume juz w pietnastce, dodam do tego że mieskam w 50tyś mieście gdzie jest ok10 serwisow w tym dwa duże serwisy i zdarza sie nawet dokładać do cen sugerowanych. Fakt nie jest tak zawsze i nie każdy kupi ALE... U ciebie jest taki rynek ale porozmawiaj z przedstawicielami i jest wiele takich sytuacji o ktorych pisałem.
Na pewno czasami się tak zdarza jednak częstsze są sytuacje o których ja pisałem, co sam przyznałeś. Co do 30-35% sprzedając po cenach sugerowanych przez producenta trzeba mieć duże rabaty współpracując z producentami, a tą współpracę znam i mniejszy gracz na rynku takich cen nie może "zaserwować". Niagara66, jeśli byłbyś zainteresowany współpraca w zakresie opon nasza firma jest w stanie zaproponować Ci bardzo dobre ceny, jeśli tak, napisz na PW nawet jeśli nie będziesz zainteresowany. Chętnie porozmawiam z kimś z branży. :-)
Pozdrawiam, Łukasz Bazarewicz
Konkurencji pratycznie zero :) staruj tylko ze w miare szybko ktoś powieli Twój pomysł. Moza nawet w lepszym miejscu.
Koniecznie postaraj sie o opony bierznikowanie ale dobre. Najlepiej gdyby były to zimowe i letnie w cenie detaliczne 50% max ceny opony nowej. Tylko koniecznie dobre!
Jeśli mówimy o oponach regenerowanych do samochodów osobowych i dostawczych to myślę, że najlepszą i sprawdzoną przeze mnie firmą jest Zakład Regeneracji Opon Profil Sp.J - http://www.profil-zro.com.pl to ich strona internetowa. Jednak co opona nowa to opona nowa, bez dwóch zdań.
Witam.
Chetnie sprzedam kontener felg aluminiowych prosto z Chin - minimalne zamowienie 600 sztuk. Rozne rodzaje, niskie ceny, dobra jakosc (firma produkuje dla volkswagena). Pozdrawiam i w razie zainteresowania prosze o kontakt mailem (w profilu).
To prawda że nowa jest lepsza od regnerowanej, ale i na jedną i druga jest popyt. A fima ma zarabiać.
Popyt na opony regenerowane do samochodów osobowych jest coraz mniejszy, co do innego do samochodów ciężarowych: w tym przypadku się zgodzę.
Największy popyt jest na opony używane oraz opony nowe (który systematycznie rośnie).
Witam
Mam takie pytanie: ile (mniej więcej) kosztowałoby najprostsze wyposażenie stacji wulkanizacyjnej? Chodzi mi o taką na jedno stanowisko dla aut osobowych. Czy opłaca się kupić jakieś używane maszyny? Chodzi mi o podsumowanie (cenowo) niezbędnych na początku maszyn. Czy jest ktoś na forum, kto prowadzi wulkanizatora? Jeśli tak to napiszcie, jaką kwotą pieniędzy dysponowaliście na początku. Dzięki Pozdrawiam
Uważam, że jednostanowiskowy serwis opon w dzisiejszych czasach nie ma szansy rozwoju i godziwych zysków, jednak mogę napisać co potrzebujesz na początek. A jest to:
sprężarka powietrza - 3-4 tyś. PLN montażownica - 10 tyś PLN wyważarka - 15-18 tyś PLN podnośnik płytowy lub 2-kolumnowy - 5 lub 10 tyś PLN meble warsztatowe (stół do napraw, jakieś szafki) ok. 2 tyś PLN Podałem tu ceny sprzętu wysokiej jakości oraz nowego, ponieważ musimy pamiętać, że wykonując tego typu usługi ciąży na nas duża odpowiedzialność i lepiej nie ryzykować czyjegoś zdrowia lub życia, dlatego też nowe maszyny lub ew. po kapitalnej regeneracji są najlepszym rozwiązaniem. Posiadasz jakieś doświadczenie w branży?
Nie, nie posiadam doświadczenia w branży wulkanizacyjnej.
Masz rację pisząc że jednostanowiskowy zakład nie ma perspektyw w dzisiejszych czasach, ale od czegoś trzeba zacząć;) Z czasem można dokupić kilka maszyn, jakiś handelek oponami i felgami itp. Myślałem nawet o osobnym stanowisku na którym np pracowałby specjalista od tłumików (wymiana, naprawa). Wiem, wiem to można zrobić samemu, ale w garażu pod blokiem mało kto ma kanał, butle gazową i inne narzędzia potrzebne przy pracy z tłumikami. W tej kwestii akurat mam doświadczenie. Tak więc z czasem myślałem o połączeniu tych dwóch rodzajów usług. Z ceną podnośnika się zgodzę, ale trochę szukałem po allegro i widziałem maszyny do montażu i wywarzania za średnio ok 6 tys. za sztukę. Czy ich jakość może budzić zastrzeżenia?
Może budzić zastrzeżenia, tak samo jak pantofle za 70 PLN czy spodnie za 30 PLN. To, że coś ma niską cenę - bardzo, bardzo często, choć nie zawsze - świadczy o niskiej jakości. Powiem Ci, że bez sprzedaży opon świadcząc wyłącznie usługi wulkanizacyjne nie masz co ruszać z biznesem, ponieważ jadąc na tylko usługach bez sprzedaży w sumie realnie rzecz biorąc przez 3 miesiące w roku nie zarobisz na cały rok. Dobrze kombinujesz z usługami szybkich napraw, tzw. "fast-fit", czyli wymiana oleju, filtrów, pasków, klocków hamulcowych czy też tłumików. To jest na czasie jednak w najbliższym czasie "tort" będą kroić duże gracze jak sieci np. Premio sygnowana przez Goodyeara. Moim zdaniem jeśli wchodzić jako nowicjusz w tą branżę to tylko z dużym kapitałem i od razu z dużymi perspektywami, ponieważ "garażowce" będą mieli coraz mniej klientów, co jest naturalne, ponieważ mniejszy serwis czy serwisik nie może zapewnić takiej kompleksowości usług oraz atrakcyjności cen jak większy gracz.
Pozdrawiam, LB
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|