|
Serwis opon |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Od dłuższego czasu zastanawiam się nad otworzeniem Serwis Opon w mały miasteczku liczącym ok. 12 tys. osób. Posiadam troche gotówki ( 50 tys. zł ) i newiem czy to mi wystarczy na kompleksowe wyposarzenie. w okolicy jest już jedna wulkanizacja. Prosze o pomoc gdzie najlepiej kupić sprzęt a zwłaszcz uzywane opony czy może samemu jeżdzić na zachód. Czekam na wsparcie
ja Ci odpowiem tak. Mieszkam również w miasteczku o podobnej wielkosći i ostatnio przeniosłem się ze sprawami wulkanizacyjnymi i ogumieniowymi do miejscowości obok. Po pierwsze zadecydowało o tym:
- fachowość obsługi, - szybkość usłu, - dostępność ogumienia, - rabaty, - ceny I powiem Ci, że do tej pory usługi te wykonywał mi mój znajomy (bo przecież 12 tys to mała mieścinka), ale teraz wolę jechać 10 km dalej, bo widzę ogromną różnicę. Poza tym w moim mieście są 3 punkty tego typu, a i tak maja zawsze zbyt na usługi. Ale jeśli ty potrafisz podejsć do tematu fachowo, masz te 50tys zł to spokojnie możesz taki teamt rozwijać. Myślę że na 100% zdobędziesz Klientów, ba nawet możesz się w przyszłosći postarać o odebranie części klienteli swojej konkurencji.
A może macie pomysł co można dorzucić do wulkanizacji tanim kosztem żeby poszerzyć zakres usług. Może jakaś diagnostyka albo geometria kół.
Przechowalnia opon, felgi aluminiowe, myjnia automatyczna, wystawka skuterów?
Mi podobalaby sie taka wulkanizacja w ktorej wymiana opon odbylaby sie jak w Formule 1. Kilka sekund i po sprawie :-)
Mysle ze dobrym rozwiązaniem w czasie zmiany sezonu (wtedy gdy wszyscy zmieniają opony i są duże kolejki) jest zorganizowanie dodatkowego stanowiska (może to być prowizorka tzn jakieś zadaszenie może być większy namiot ogrodowy+podnośnik pneumatyczny+dodatkowy człwiek) co pozwoliłoby skrócić czas oczekiwania klientów w kolejce. Napewno taki klient wyjedzie zadowolony i 2 razem przyjedzie do ciebie.
Jeżeli wulkanizacja ma być zlokalizowana przy trasie o dużym natężeniu ruchu, to jest dodatkowy plus tego biznesu. Oczywiście dobrym pomysłem jest poszerzenie działalności o inne segmenty, ale zakładając wariant lokalizacji przy ruchliwej trasie dobrze jest stworzyć coś na kształt "centrum usługowego" np. wulkanizacja, warszat samochodowy, stacja paliwowa, jakaś gastronomia itp. To przyciąga klientów.
50 tys to nie za wiele do tego biznesu wiec zapomnij o poszezreniu o cokolwiek bo raczej zbraknie Ci na wyposazenie, chyba ze masz gotowy lokal juz ale i tak to niewiele da, bo musisz miec przynajmniej 2 dobre podnosniki, komplet porzadnych kluczy, wywazarke, urzadzenie do sciagania opon, porzadna sprezarke i najlepiej klucz na podcisnienie do odkrecania srub, sprzet do klejenia dziur, przynajmniej po rozmiarze-od 13do 16 nowych opon, plus spory wybór uzywek, jakies felgi stalowe i aluminiowe w róznych rozmiarach, plus akcesoria typy odwazniki,kliny itp.Wiec powodzenia.Sprawdz ile kosztuje wywazarka i sprzet do zdejmowania opon.A uzywek nie kupuj bo sa wyeksploatowane i tylko wepchasz sie w koszty a jak sie popsuje to zablokuje Ci na pare dni interes.Podam Ci ceny bo prowadze sprzedaz czesci zamiennych do aut i mam w cenniku wyposazenie warsztatowe: montazownica opon 8100zł,wywazarka 8850zł,dobre podnosniki manualne po 3 tys,kompresor 1tys, klucz pneumatyczny 1 tys itd...to sa ceny najtanszych produktow bo porzadna wywazarka kosztuje ponad 35 tys.Pzdr
koszty możesz sobie zmniejszyć, szczególnie zakup maszyn. intercars daje nowe maszyny na wypożyczenie za niewielką kasę, warunek: wszystkie materiały eksploatacyjne + opony bierzesz od nich. na początek zawsze coś. dokładnie warunków nie znam, ale widziałem ofertę i nie była wcale taka zła. wiadomo, że maszyny muszą sobie jakoś odbić ale myślę, że to niezły pomysł.
Witam
Mieszkam w małej miejscowości nie przekraczającej 10 tyś mieszkańców. Od dłuższego czasu myślę nad otworzeniem wulkanizacji czyli serwisu opon. Dodatkowo chciałbym zająć się sprzedażą opon używanych, felg stalowych, felg aluminiowych. Po za tym renowacją powłoki lakierniczej felg stalowych i aluminiowych, Polerowanie rantów i całych felg aluminiowych. Oczywiście reklama i ogłoszenia w prasie i internecie(np. Allegro). Posiadam 2 duże garaże utwardzony plac, lokal znajduje się ok. 100m od dość ruchliwej krajowej drogi. Jak myślicie czy mój pomysł ma jakieś szanse ????? Proszę o opinie na ten temat, jakieś wskazówki. Pozdrawiam
[quote="Tomasz S"]
Jak wygląda sprawa konkurencji w tej branży w Twojej miejscowości? Jak się wiedzie właścicielom tych serwisów opon? Czy sporo mają klientów? Czy Twój warsztat jest widoczny z trasy?
W mojej miejscowości konkurencji nie ma.
Najbliższy serwis ogumienia a właściwie 3 są ok 10 km od mojego miasteczka jednak obsługa klienta jest jaka jest. Po za tym firmy te są nastawione praktycznie tylko na wymianę ogumienia i klejenie, rzadko można kupić tam np.opony. Jednak wszystkie 3 firmy prosperują już ok 3lata. Niestety mój serwis nie był by widoczny z trasy.
Niedobrze, że z trasy nie widać serwisu, dlatego bildboardy przy trasie byłyby nieodzowne. Kwestia, czy mogą wjechać samochody ciężarowei i TIR-y?
Moga jak mogą, masz zupełną rację pytając o ten rodzaj aut, ale poza tym, że będzie wjazd do nich przystosowany to jeszcze muszą być odpowiednie narzędzia, a myślę że od razu nie ma się na nie co rzucać bo tanie nie są. Myślę że to super interes. Ja miałem to otworzyć ale u mnie konkurencja się wycina, więc nie ryzykuje.
Bez problemu ten biznes bedzie funkcjonowal,jesli nie ma konkurencji blisko , do tego ta trasa niedaleko, troche reklam a jak sie rozkreci mozesz myslec o bilbordzie i tirach . To napewno bardzo dobry pomysl.
|
|