Witajcie moi drodzy,
Jako nowicjusz proszę was bardziej doświadczonych o pomoc. Mianowicie chciałbym otworzyć Serwis oponek, wulkanizację połączoną z sprzedażą samochodów używanych...Proszę o pomoc i rozwianie wszelkich wątpliwości jakie napotkałem dotychczas. Od początku
____Jakie są wymagania w takim warsztacie - ochrona środowiska, zdawanie odpadów, normy oświetlenia, pomalowania ścian, posadzki itp. Chciałbym w przyszłości zatrudniać ludzi więc w miarę rozwoju chciałbym przystosować warsztat do wymogów aby inspekcja pracy mnie nie ściagała drakońskimi karami. Na początku sam więc wiadomo ściany mogą być w misie pomalowane
____ Czy sprzedaż opon może być w formie ryczałtu - gdy byłem w skarbówce to nachodziłem się od Annasza do Kajfasza i tamte miłe panie nic kompletnie nie wiedziały - odsyłały tu tam i nic z tego nie wyszło. Czy trzeba mieć kasę fiskalną aby sprzedawać opony na ryczałcie???
____Jaka jest nieprzekraczalna kwota ryczałtu - coś mi świta że kiedyś było 20 tyś w pierwszym roku i 40 w kolejnych latach. Tego też skarbówka nie wie (cóż za kompetencje!!!!)
____Co do dostawców opon używanych - mam źródełko więc sie nie martwię. Co do nowych opon chciałbym wiedzieć czy są dostawcy podobni do tych co wożą części samochodowe - że sprzedają z dowozem do firmy itp.
____Całość chciałbym połączyć ze sprzedażą aut używanych - takich pewnych aut sprzedawanych przez serwis samochodowy a nie komis gdzie jak wiadomo każde złomstwo na kołach jest opisane jako cudeńko.
____Jaki sprzet do wulkanizacji wybrać - chodzi tutaj o jakieś sprawdzone marki maszyn. Obracacie się w temacie to wiecie co się psuje a co nie. Chciałbym mieć sprzęt który wytrzyma lata więc proszę o radę jakich marek się trzymać a jakich unikać aby nie wywalać kaski w błotko...Chodzi mi o sprzęt czy lepiej zakupić np. lepszą używkę czy nówesię ale niewiadomo jakiego producenta. Na allegro jest kupę sprzętu lecz nie chciałbym wyłożyć grubej kaski na sprzet porównywalnej jakości do narzędzi firmy TOYA
____________Będę wdzięczny każdej osobie która udzieli mi pomocy, rozświetli drogę. Jak ktoś z was będzie mieć jakieś pytania odnośnie lakiernictwa to zapraszam - bardzo chętnie pomogę.
Zainteresowanym pomocą podaję numer GG 10673959