|
Serwis pożyczek w necie |
Serwis pożyczek w necie
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Pomyślałem, że mógłbym zarejestrować się w monetto albo innym podobnym serwisie pożyczkowym i, począwszy od małych kwot rzędu 250 złotych, pożyczać ludziom pieniądze. W serwisie tym jest dość dużo ludzi, którzy gotowi są wziąć pożyczkę na 20-29% na 3 miesiące, można dywersyfikować ryzyko. Wszystko wydaje się bardzo lukratywnym biznesem. Zaproponowana przeze mnie kwota 250 zł to tylko przykład. Zaczynając np. od 3000 zł i dzieląc to na 30 pożyczek po 100 z takimi samymi warunkami spłaty, mógłbym mieć teoretycznie i bez odjęcia prowizji i podatku (jeżeli jest jakiś...), jeżeli dobrze liczę, 8307,69 zł. (Przy założeniu, że wszyscy by mnie spłacili i inwestowałbym w podobnym układzie wszystko to, co włozyłem + to, co wypłynęło w trzymiesięczne pożyczki przez cały rok). Serwis jest jeszcze mało popularny, ale chyba jest szansa na taki interes. Co o tym myślicie? Przeraża mnie łatwość i prostota tego biznesu. Czy ktoś z Was zetknął się już z podobną ideą? Pozdrawiam.
Niestety nie jest to taki prosty biznes jak się wydaje. Podatek oczywiście jest od uzyskanego dochodu 19% + koszta prowizji jakie pobiera serwis pożyczek p2p. W przypadku Monetto.pl jest to 0,042% od pożyczonej kwoty, a w przypadku kokos.pl 5zł. Tu typowo chodzi o pieniądze, pieniądz ma robić pieniądz itd, niestety trzeba się liczyć z tym że nie wszyscy tę pozyczkę spłacają. Na kokos.pl podobno 5% nie spłaca, biorąc pod uwagę liczbę aukcji tam wystawianych oraz liczbę zarejestrowanych osób niestety należy liczyc się z dużym ryzykiem. Drugim ważnym punktem jest fakt że z tego typu serwisów korzystają ludzie, którzy prawdopodobnie mają kłopot z wzięciem pozyczki w banku i wolą w ten sposób na wyższy %. Z regóły albo widnieją w BIK'u albo spowodowane jest to brakiem wystarczającej zdolności kredytowej. Osobiście polecam do udzielania pozyczek monetto.pl, ze względu na fakt że tam każdy wiarygodny pożyczkobiorca ma zweryfikowane swoje realne przychody, i ewentualnie istnieje możliwość skorzystania z windykacji (oczywiście z własnej kieszeni...) w przypadku problemu ze spłatą. Najwięcej aukcji jest na okres roku lub powyżej, takich na 3mc jest niestety mało, jak są to np. 500zł na 7,5%... takich pieniędzy niestety nie zarobisz ale możesz zamiast np. lokaty wybrać taki oto sposób inwestycji. Osobiście udzieliłem pożyczki 2000zł na Monetto i 300zł na kokos.pl. Jak narazie ok.Aby móc zarabiac w ten sposób (czyli poprzez "lichwe") to conajmniej 50tyś zł. Ogólnie ryzyko braku spłaty to jakieś 30%.
Czy oprocentowanie pożyczki, np. 3 miesięcznej, zawsze jest w skali roku?
Np. Jeżeli pożyczę komuś przez monetto 1000 zł na 3 miesiące przy oprocentowaniu 29%, to mam 1290 zł po trzech miesiącach, czy tylko 1072,5? Czy ustalona przez prawo granica lichwy na poziomie 29% zysku (czterokrotności oprocentowania kredytu lombardowego) dotyczy pożyczki, która generuje 29% w ciągu roku, czy w całym okresie swojego trwania, np. gdy wzięta na miesiąc, to po miesiącu?
Na dzień dzisiejszy maksymalny procent na jaki można pożyczyć to 30% nie 29%.
Co do pożyczki 1000zł to jest to według przykładu 29% w skali roku czyli po roku mamy 290zł (nie odliczając prowizji i podatku) to się dzieli na 4 (bo 3 miesiące to 1/4 roku) co daje nam po 3 miesiącach 72,5 zł zysku. Polecam do takich obliczeń ten kalkulator ( http://www.kalkulator.osa.pl ) Ps. Jeśli umieszczanie linków do niekomercyjnym stron jest niezgodne z regulaminem proszę o usunięcie linka, a pozostawienie posta :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Serwis pożyczek w necie": - Serwis muzyczny w necie + ewentualnie sklep z cd albo mp3 - Gry w necie - Zus a działalność w necie - Zarabianie w necie (PTC itd.) - Prace w necie.
• Strona 1 z 1
|
|