|
Serwis randkowy - firma? |
Serwis randkowy - firma?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam. Czy do założenia w internecie po części płatnego serwisu randkowego jest potrzeba zakładania firmy?? Jak jest z podatkami w takim przypadku??
Jeżeli chodzi o dochody z programów partnerskich (tradedoubler, złote myśli, zanox itd) rozliczenie może się odbywać na zasadzie umowy zlecenia tzn nie musisz prowadzić DG.
Jeżeli planujesz dostęp do treści np przez płatne smsy również nie musisz zakładać DG z tego co się orientuje np dotpay daje możliwość rozliczania się na umowę zlecenie. ------ Dawid Kowalski
Mam taki pomysł, że użytkownicy, którzy nie wykupili konta premium mogą wysyłać tylko 1 wiadomość dziennie, a ci którzy wykupili konto premium poprzez pay pal lub inna płatność (nie mam zamiaru wprowadzać płatności SMS), będą mieli możliwość pisania wiadomości i dodawania zdjęć bez limitu. Więc nie muszę się martwić o to, ze nie posiadam firmy, jak w takim przypadku odprowadzać podatki i rozliczać się z tym wszystkim? Co powinienem posiadać, wiedzieć?
Nie wiem jak jest z paypal, musisz sprawdzić czy obsługują klientów indywidualnych i czy wystawiają umowę zlecenie. Jeżeli tak to rozliczasz się "normalnie" jako osoba fizyczna pit 37 raz w roku.
---------- Dawid Kowalski
Bella, jeżeli uzyskujesz regularne dochody ze sprzedaży tych samych produktów/usług, jest obowiązek założenia działalności gospodarczej.
Ludzie będą Ci regularnie płacić za usługę, a więc musisz mieć założoną DG. A z podatkami no to masz dwa rodzaje: - podatek od towarów i usług (VAT) - płacisz go gdy sprzedajesz usługę; cena brutto usługi = cena netto + VAT - podatek dochodowy - płacisz go gdy wiesz już jaka jest wysokość Twojego zysku brutto, czyli w skrócie: przychody - koszty.
Kolejny serwis randkowy ? Czy to aby dobrze przemyślany pomysł ? Konkurencja w tym segmencie wyjątkowo duża - praktycznie każdy portal ma potężny serwis randkowy. Często są to darmowe serwisy. O całej gamie innych niezależnych serwisów już nie wspominając.
Ja planuje stworzyć serwis miedzy narodowy o specyficznej tematyce i dla specyficznych ludzi. Na początek darmowy.
Kapitał masz?
I to całkiem pokaźny kapitał. Najpierw na zrobienie dobrego skryptu, najlepiej autorskiego. Tutaj koszty sięgnąć mogą kilkudziesięciu tysięcy złotych za rozbudowaną wersje. Potem reklama skoro międzynarodowy serwis to reklama reż międzynarodowa. Zatem kapitał, tez nie powinien być kwotą krajowa tylko międzynarodową.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Serwis randkowy - firma?": - Serwis Randkowy - Kupię serwis randkowy - PORTAL RANDKOWY - Portal randkowy - serwis www a firma
• Strona 1 z 1
|
|