Hejka,
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Pewnie jest nie do zrealizowania i o dyskusyjnej przydatności a jednak ciągle mi się tłucze po głowie ... Polegałby on na takim obfotografowaniu przez członków społeczności ulic w mieście żeby można było kliknięciami w "hotspoty" na zdjęciach jakby "iść" z jednego zdjęcia do drugiego. Zdjęcia musiały by być robione w określony sposób i łączyć się ze sobą tak, aby z jednego można było widzieć miejsce wykonania drugiego. Oczywiście można by z danego miejsca zrobienia zdjęcia przyjrzeć się różnym obiektom znajdującym się w okolicy (a nawet wejść do ich wnętrza i zwiedzać na podobnej zasadzie). Google maps to świetne narzędzie jednak o ograniczonej przydatności z uwagi na to, że oferuje widok 2D. Zastosowanie? Można by poruszać się po mieście tak jakby się chodziło jego ulicami. Więszość ludzi jest wzrokowcami, zapamiętują trasę na podstawie konkretnych widoków - ułatwiło by to dotarcie do określonych miejsc. Także reklama, ktoś chodząc po takim systemie mógłby "wejść" do konkretnego sklepu i zobaczyć jak on wewnątrz wygląda (albo do kafejki restaruracji), zobaczyć konkretną działkę na sprzedaż w jej otoczeniu itp. Tak samo ktoś mógłby "przeklikać" jakąś ścieżkę rowerową czy warto tam pojechać czy też nie ... Każde zdjęcie mogło by mieć warianty pór roku (czyli można by "iść" trasą zimową albo "letnią". Powstała by też baza zdjęć archiwalnych którą można by wykorzystać.
To narazie luźny pomysł. Widzę pewne problemy z nim związane np. synchronizacja pracy społeczności. Czy wogóle by była czymś takim zainteresowana ? ;).
Ciekawi mnie wasza opinia.