|
Serwis wózków widłowych |
Serwis wózków widłowych
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Sądzicie, że mogloby to wypalić w Warszawie?Mam na myśli serwis, cześci no i może pozniej tez sprzedaz. Konkurencja jak wszedzie duza ale mysle ze tego sprzetu przybywa a ktos musi go serwisowac,sprzedawac czesci zamienne.W Warszawie firm tysiace,ktore korzystaja z wózkow.Prosze o opinie.
Swietny pomysl w Starachowicach jest tego pelno i trzepia kesz :wink: do serwisu doluz sprzedaz wozkow i firme masz tylko konkurecyjne ceny i dojazd do klijeta tak jest w miescie w ktorym mieszkam. Nawet taki serwis mi wozek naprawial za pare godz. ok tys.wzieli. :mad:
A wiesz, że do naprawy wózków jezdniowych o napędzie silnikowym( bo taka jest prawidłowa nazwa wózków widłowych) trzeba mieć specjalne uprawnienia ( kurs ), a że teraz dużo wózków jest zasilanych butlą gazową trzeba mieć jeszcze dodatkowe kursy na obsługę takich wózków. Zapewne będziesz chciał zatrudnić jakiegoś mechanika, który ma na takowe uprawnienia - myśle że taki mechanik będzie się cenił. A skoro jest dużo firm, które używają wózków to jest też napewno i kilka serwisów, które je naprawiają. Dodatkowo dolicz, że będziesz musiał zapłacić za lawetę żeby je do siebie dowieść ( wszystkiego nie naprawisz u klienta ), a sądze że inne serwisy mają własne lawety i nie wołają za dowóz żadnej kasy wiec i Ty nie będziesz mógł wołać o zapłacenie za transport. Powiem tak jest to bardzo dobry pomysł ale w mieście typu Warszawa bardzo kosztowny i spora konkurencja. W Warszawie to moim zdaniem naprawdę musiałbyś mieć jakieś usługi , których inni nie oferują, np. " naprawimy twój wózek w max. 24h ", czy coś w tym stylu. Jeśli masz jakieś dokładniejsze szczegóły jak Ty byś to widział to pisz.
Witam,
niedawno założyłem firmę, zajmującą się wynajmem wózków widłowych, pracy okazało się, że jest więcej niż myślałem i czasami nie daje sobie rady kiedy mam przed sobą np. 10 faktur pro-form pokreślonych bo klient w międzyczasie zmieniał zamówienia. Excel też już się nie sprawdza, potrzebowałbym narzędzia, które zaoszczędziłoby mój czas i uporządkowało cały bałagan, który towarzyszy mi na co dzień. Jedyny program jaki znalazłem w internecie to Comotel firmy Ulisses. W związku z tym chciałem zapytać czy ktoś z Was miał przyjemność pracowania na tym programie i czy są może jakieś inne, pytałem wujka google, ale nic innego mi nie znalazł. Czy to świadczy o tym, że ten program jest jedyny - monopolista i tak dobry, że inne firmy nie próbują zrobić podobnego. Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii to proszę o opinię i linki do Waszych propozycji.
Konkurencja jest wszędzie i we wszystkim, sam pracowałem w firmie która się specjalizowała z sprzedaży ,serwisie ,wynajmie wózków widłowych, ładowarek teleskopowych ,biznes jest bardzo dobry ,co do mechanika to potrzebuje uprawnień których finansowany koszt to około 500zł ,wystarczy trochę popytać.
Uzyskują oni uprawnienia konserwatorskie itd, by mogli podbijać przeglądy, robić wpisy konserwatorskie, w jednym z postów opisałem ceny usług firmy w której pracowałem,firma mimo wydawałoby się najlepszej pozycji w okolicy niestety trochę poleciała po tym jak kilku mechaników poszło na swoje ,obniżyli trochę ceny ,to gratis i tamto i na brak klientów nie narzekają ,a z tym transportem nie jest tak jak mówicie ,posiadanie lawety wiąże się z kosztami ,a odbieranie zepsutego wózka od klienta jest sporadyczne ,lepiej dogadać się z jakąś pomocą drogową która będzie dla Was te wózki woziła ,a obciążamy oczywiście klienta na dwa sposoby ,jawny i taki że oczywiście transport gratis ale liczymy sobie 2-3 rbh więcej,dobrze jest mieć przynajmniej jeden wózek widłowy zastępczy na czas remontu ,który międzyczasie zawsze można wynająć .Firmy często na czas remontu pożyczały wózki widłowe za darmo,aczkolwiek tak jak wcześniej wspominałem odbijają sobie to później na czymś innym,należy pamiętać by wózek który wynajmujemy klientowi posiadał ważne badanie UDT ,bo w razie jakiegoś wypadku..problemy,problemy i jeszcze raz problemy. A co do tych programów to dobrze sprawdzał się eksoft w tej branży + (przypomnę sobie to napiszę)
Mobilny serwis wózków widłowych
-tak zaczyna się mój temat ,zapraszam
Mam ,eksoft ,a z nim współdziała symfonia ,pracowałem na nich i szło to wszystko ogarnąć ,od prowadzenia magazynów , inwentaryzacji np. wózków widłowych itd. ,po faktury itp.
Sprawdź również podobne tematy:
- Mobilny serwis wózków widłowych
- Kółka do wózków widłowych - Import wózków widłowych z niemiec - Program do rozliczania wynajmu wózków widłowych. - Sklep motoryzacyjny + wynajem wózków widłowych. - FIRMA HANDLOWA IMPORT WÓŻKÓW WIDŁOWYCH - BKD MARAL - KURS OPERATORA WÓZKÓW WIDŁOWYCH - Poszukujemy importera wózków widłowych nowych i używanych - Komis wózków dla dzieci Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|