Witam!
Pierwszy post, dodam że przeszukałem trochę to forum nim przystąpiłem do pisania nowego tematu ale nigdzie nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Może opisze sytuację w jakiej się aktualnie znajduję oraz pytania w związku z nią związane. Więc tak, wraz z kolegą stworzyliśmy serwis internetowy na którym prezentujemy płatne ogłoszenia związane z agroturystyką w naszym regionie. Dodanie ogłoszenia o swoim obiekcie jest płatne, nasza oferta kierowana jest głównie do prywatnych kwater, niewielkich hoteli, bo te większe nie muszą się zbytnio reklamować. Za dodanie ogłoszenia mamy zamiar pobierać mniej więcej 30 zł. Płatności spływałyby na moje konto przelewem. I teraz tak:
1. Czy do takiej działalności muszę mieć założoną firmę ? Wątpię aby żądano ode mnie faktury VAT, czy też paragonu.
2. Jeśli potrzebuję mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą, jak mam to zrobić w mojej sytuacji - mam 17 lat. Słyszałem o Inkubatorach Przedsiębiorczości, ponoć tam pomagają nieletnim założyć firmy, tylko jakie to są koszty, co muszę zrobić, co jest wymagane ode mnie?
Pozdrawiam!