Witam
Prosiłbym o uwagi i o wasze opinie na temat mojego pomysłu. Mój pomysł polega na utworzeniu seriwsu informacyjnego dla mojego miasta w którym mieszkam.
Miasto(byle miasto wojewodzkie) posiada 70 tys mieszkanców, szkola wyzsza, 2 gazety(tygodniki), radio. W chwili obecnej sa trzy serwisy dla tego miasta. Pierwszy oczywiscie 'rzadowy':) czyli prowadzony przez Urzad Miasta zawiera głownie suche informacje o miescie, każdy mniej więcej wie jaki to jest typ serwisu. Drugi serwis przez rok był nie aktualizowany. W trzecim mniej więcej widać że coś sie dzieje ale szata graficzna to totalne dno. I tutaj chcialbym wystartować ze swoim serwisem:
glowny nacisk chcialbym polozyc na
-baza firm (brak tej opcji w pozostalych serwisach)
-aktualnosci
-wywiady z ludzmi (wlasciciele firm, artysci, itp.)(brak tej opcji w pozostalych)
-ogloszenia o sprzedazy aut z komisów (10 komisów) (takze brak)
-umowy z gazetami o pobieraniu elektronicznej wersji tygodników z serwisu(takze brak obecnie na pozostalych)
Jesli chodzi o programowanie, grafike jestem w stanie stworzyc to sam, równiez administracja serwisem byla by w mojej gestii, ponosze wiec tylko koszty zwiazane z hosingiem i zakupem domeny+ zalozenie firmy, zdjecia zlecil bym koledze ktory jest zapalonym fotografem.
Serwis mialby utrzymywac sie w pierwszym etapie z reklam + platne ogloszenia z komisów(podstrony dla kazdego komisu z panelem do zarzadzania) + ewentualne zlecenia robienia stron www (obecnie zajmuje sie tym 2 firmy styl rózny:))
W przypadku ugruntowania sie na rynku myslalem o wydawaniu darmowego miesiecznika (kwartalinika) z reklamami, ofertami firm i rozprowadzaniu go po miescie(poczta). Również w chwili obecnej brak takiej formy reklamy.
I co myslicie o czyms takim. Czy serwis taki utrzymałby się w stosunkowo niewielkim 70 tys miescie.