|
Shockvertising |
Shockvertising
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Czy kiedykolwiek spotkaliście się z kampanią lub reklamą szokującą, która Waszym zdaniem narobiła więcej złego niż dobrego, temu kto ją zastosował? Pozdrawiam.
PZU - wariaci drogowi (chyba nie pomyliłem nazwy)
Heyah - te potwory śpiewające, dzieci, a głównie do nich skierowane są reklamy Hayah raczej nie były nią zachwycone. Pełnosprawni w pracy
Zgodzę się z Heyah - Bajka o Czerwonym Kapturku (szybko jednak naprawili swój błąd)...
PZU - dlaczego uważasz, że reklama miała zły wpływ (masz na myśli ich wizerunek)?
Na mnie miała zły wpływ, nie lubiłem jej oglądać bo mnie przerażała.
Ja jej w ten sposób nie odebrałem...
Mnie dobija PeniGra :))
Bo to reklama skierowana do pań, aby kupiły to swoim mężom.
albo do Panów którzy mają pewien problem... (a nie mają Żon;))
To po co wtedy penigra? :)
To że ktoś nie ma Żony, to nie znaczy, że nie może mieć Partnerki lub Partnerek...prawda? :))
Dog in the fog na pewno - zabijajmy ludzi z humorem, czy coś podobnego
Z tego co słyszałem to niektórym moim znajomym nie podobają się bakterie z reklamy Domestosa, jako obrzydliwe. Jeszcze z tego co przychodzi mi do głowy to Benetton. Na pewno jest ich więcej, reklama szokująca ma przyciągać uwagę i spowodować żeby ludzie zaczęli o niej rozmawiać, nie zawsze to wychodzi, nie jestem zwolennikiem przesadzania w tej mierze ;)
Dog in the Fog nie wzbudził we mnie negatywnych emocji... United Colours of Benetton - przede wszystkim stosuje taką formę reklamy i jest w tym niezły moim zdaniem. A bakterie są przeważnie obrzydliwe ;))
Nie mam telewizora, więc trudno mi oceniać reklamy telewizyjne, poza tymi, które obejrzę okazjonalnie. Ale z reklam bilbordowych obrzydliwe są dla mnie reklamy Playmobile. Strasznie idą w stronę seksu, a te dziewczynki, które stoją przy torcie z kiełbasu są lekko żenujące...
Jak dla mnie promują pedofilię, przecież te dziewczynki mają jakieś 13, 14 lat a są umalowane jak prostytutki, w kusych spódniczkach i z wyzywającymi minami! Albo dzieci o figurach dorosłych, siedzące przy stole z popielniczką i alkoholem... (tłumaczą, że to nie alkohol tylko sok:/) Podobnie reklama z nagą parą, trzymającą amebokształtne zawiniątko... W necie na stronie mediarun możecie przeczytać wnioski i wywiad z twórcą tych reklam i reklamy Heyah z Czerwonym Kapturkiem. Zastanawiam się, czy te jego pomysły nie mają głębszego podłoża... :/ Tak czy inaczej, jeżeli nawet marketingowcy z Playa przyznają, że część ich kampanii była błędem, to co dopiero nasze konserwatywne społeczeństwo, które nie jest przygotowane na takie rewelacje (ciekawe jak wyglądały badania marketingowe przed kampanią:/). Ja sama nie jestem zwolenniczką mocno postmodernistycznych reklam, choć lubię oryginalne rozwiązania. Ale reklamy Playa są dla mnie pozbawione smaku i klasy. A za te pedofilskie ciągoty mają u mnie dyskwalifikujący minus. I moja opinia nie jest odosobniona, wiele takich znajdziecie w necie. Pozdrawiam Ania
A te durne reklamy Sprite'a?
Faktem jest to, że Play źle przygotował kampanię (pomijając jej treść) względem targetu do którego ją kierował (mam na myśli początkową ofertę).
A Sprite... zgadzam się z Mateuszem (poza 1 spotem - szalik Legii i wysiadka w Krakowie:)))
Chyba szczytem wszystkiego są reklamy podpasek z wizualizacją wsiąkania cieczy - szczególnie puszczane w porze obiadowej.
Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|