|
Siatka ogrodzeniowa - produkcja - strona 47 |
Siatka ogrodzeniowa - produkcjaBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Powiem tak to czy będzie Ci sie opłacać zależy w głównej mierze od sumy pieniędzy jakie możesz zainwestować. Ja miałem tylko 25 tysięcy i niestety upadłem. Wszystko zależy w jakiej cenie kupisz drut. Cena samego ocynku to ok 4.05 a powlekanego 4.70 za kilogram w detalu. Tu ceny hurtowe zaczynają sie dopiero od ok. 5 ton. Ciężko sie wybić nowo powstałej firmie. I napewno nie będziesz w stanie zaproponować niższych cen niż producenci obecni na rynku. Podam Ci przykład cena siatki ocynkowanej o grubości 3 mm to 14 zł za metr bieżący przy wysokości 1,5 m. Do wyprodukowania jej potrzebujesz 3 kg drutu. Do tego prad i twoja praca. Więc możesz sobie wszystko przeliczyć. A duży problem to zbyt. Jak masz jakieś jeszcze pytania to chętnie odpowiem i doradze. Pozdrawiam.
powiem tak przy siatkach ogrodzeniowych siedzę już 8 lat robię i sprzedaje siatkę np.siatkę ocynkowaną z drutu 2,5mm wysokości 1,5metra 10 metrów bieżących kosztuje u mnie 75 złotych oczko 60/60 i tak sam drut do niej kosztuje 38 złotych moja robocizna bezcenna i prąd taką siatkę zrobię w 15 minut maszynę mam zrobioną ze skrzyni od żuka maszyna mnie kosztowała 150 złotych skrzynia biegów i trochę materiałów jak kątowniki imadło i korytko z rolkami trochę wyobraźni i biznes mam zbyt tez mam nie duży ale zawsze coś pozdrawiam
Witam produkuje siatkę ogrodzeniową podam namiary na dobry i tani drut ocynk i powlekany tel.602817319 pozdrawiam
Witam. Ma ktoś namiary na producentów siatki ogrodzeniowej powlekanej zgrzewanej? Interesują mnie wysokości 1.5, 1.2, 1.8 .
seba dla mnie jesteś mistrzem świata, gwarantuje Ci że wszystkim szczeny zjechały, w pozytywnym sensie oczywiście:)
Też się nieźle uśmiałem :) po takiej opinii od tak bardzo "doświadczonego" producenta siatki jakbym nie znał się na rzeczy od razu bym podjął się tego rodzaju biznesu :) Czyli drut ocynkowany kupujesz po ok 1,90 zł za kilogram. Siatkę sprzedajesz za cenę 75% jej wartości rynkowej. A co mnie najbardziej rozśmieszyło to to iż pracujesz szybciej od automatu do produkcji siatki :) Ty na zwykłej maszynie wplatając drut pojedyńczo robisz na gotowo 40 metrów czyli 4 rolki. A automat wplata 2 druty jednocześnie i robi do 80 metrów na gotowo ze zwinięciem. A ty jeszcze musisz ta siatkę zwinąć, szacuje że zwijasz 10 metrów w 2 minuty to wploty wykonujesz w ciągu 13 pozostałych minut. No chyba że ta skrzynia od żuka ją zwija??? Aby zrobić 10 metrów siatki o oczku 60x60 potrzeba 240 wplotów, czyli w ciągu jednej minuty musisz zrobić prawie 19 wplotów i uciąć drut. Szybszy jesteś od światła chyba ;) Może trochę filozofii w mojej wypowiedzi ale nie mogłem się powstrzymać ;) Czyli podsumowując: - drut dostajesz prawie za darmo, - pracujesz szybciej od automatu, - jesteś szybszy od światła, - a wykonaną siatkę sprzedajesz za 75% jej wartości rynkowej :):):):):)
Witam
Może ktoś mi podpowie co zrobić żeby oczko było w "kwadracie", bo wychodzi mi za szerokie, czy ma to związek ze skręceniem noża oraz czy jest jakieś inne forum na ten temat ?
będzie raczej coś z nożem. Podaj więcej szczegółów kiedy zaczęło sie to dziać? Czy po zmianie drutu? Czy zmieniałes smarowanie? Postaram ci pomoc. A odrębnego forum na ten temat nie ma.
Dzięki za odzew
Smarowanie mam cały czas to samo czyli mydło malarskie. W sumie to od początku oczka wychodzą mi bardziej w rombie niż w kwadracie, przy oczku 60 na 60 mm powinno być 240 zwijek na 10 mb a u mnie wychodzi 233. Próbowałem walczyć z nożem, ale mam problem ze skręceniem go w osi, oprócz skręcenia wydaję się, że jest lekko wygięty. Wychodzi mi na to, że czym mniejszy naciąg na rolkach, tym zwijka powinna być dłuższa ale cały czas walczę i coś mi nie wychodzi...
podaj na jakim drucie robisz? Ocynk czy powlekany? Kiedy ostatnio wymieniałes smarowanię i jak je rozrobiles?
Robię na drucie powlekanym 2,0/3,1 , jeśli chodzi o smarowanie to rozrabiam puszkę (0,5 kg) mydła malarskiego na ok. 5l wody, w tej chwili płyn ma może z 6 dni i zrobiłem na nim 150 m siatki..., chociaż jak wymieniałem na nowy to oczka były takie same jak teraz więc może proporcja jest nie taka...
Wychodzi na to że smarowanię będzie wporządku. Prawdopodobnie problem tkwi w tym nieszczęsnym nozu. Do powlekanej siatki nóż powinien być skręcony o ok 60- 70 stopni. Wyciągnij nóż z maszyny i wyprostuj go. Wkrec w imadlo już wyprostowany nóż za drugi jego koniec nakręc klucz francuski i równomiernie skręc go o ok 40 stopni w lewo. Później zamontuj w maszynie i przeciągnij drut na nie zadużym naciągu. Zrób ok 1.5 metra skręconego. Później jednym kluczem złap nóż między sprzęgłem a tuleją i zaprzyj go a drugim kluczem złap na końcu i skręc go o ok następne 5 stopni . Zrób znów 1.5 m wplot i porównaj z poprzednią. Nóż powinien być skręcony do ok 60 stopni. Ważne aby był skręcony symetrycznie.
Ok, dzięki wielkie, będę próbował. Generalnie nóż mam skręcony ok. 60 stopni i wszystko ładnie się zaplata, tylko że oczka są lekko plaskate ;). Powalczę jeszcze z tym nożem...
Pozdrawiam
witam mam pytanie czy problem z kształtem oczek miałeś od początku czy wyszedł z czasem. jeśli problem był od początki to problem jest ze ślimakiem, jeśli wyszedł z czasem to faktycznie jak pisał kolega to nóż. najlepiej było by gdybyś skręcał nóż systematycznie sprawdzając efekt, czyli lekko skręcić sprawdzić jak wychodzi i tak do skutku. możesz też wymienić jednak smarowanie bo też miałem podobny problem tyle że używam innego mydła
Witam
Wydaje mi się, że od początku oczka nie były do końca w kwadracie ale co mogłoby być ze ślimakiem nie tak, kupiony był od producenta ślimaków więc raczej nie powinno być z tym problemu... . Jeśli chodzi o nóż to czekam na nowy i spróbuję go skręcić równomiernie. Powiedzcie czy nóż na całej długości ma być skręcony, czy końcówkę zostawić prosto, bo jak jest skręcony po całości to kiepsko się wplata na początku wkręcania i druga sprawa co można jeszcze użyć oprócz mydła malarskiego ? Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Siatka ogrodzeniowa - produkcja - strona 47": - siatka ogrodzeniowa skup/sprzedaz/montaz - zbyt na siatkę ogrodzeniową - Firma produkująca siatkę ogrodzeniową - narożnik z siatką - Siatka panelowa
|
|