Witam wszystkich.
Zastanawiam się nad założeniem firmy. W jej ramach podłanczał bym prywatnym odbiorcom internet. Interesującym mnie terenem na rozpoczęcie działalności byłoby osiedle wielkopłytowe(ok 5-7 klatek schodowych,10 pięter w jednym budynku). Na osiedlu tym jest juz inny dostawca netu, jednekże przepustowośc jego łączy jest taka, że net najlepiej chodzi jezeli nikt z niego nie korzysta;),nie potrafię określić ile ma klijentów). Miałbym możliwość wynajęcia lokalu na serwer za 0 zł:). W okolicy tego budynku jest jeszcze kilka innych, myślę ze można by było budynki te połączyć radiowo. posiadany kapitał to jakieś 20tyś zł + możliwy kredyt z UP. firma była by 1-2 osobowa.
Moje pytanie dotyczy jaki ogólny koszt mogłby być takiej inwestycji(HUB 16 potrami juz od 250 zł, a dobrej klasy na 32 porty 1000zł), do tego należy doliczyć kable i jakieś opłaty (jakie nie związane z samą rejestracją firmy??).
Może ktoś na jakieś doświadczenia z walką z konkurencją na tym rynku? Ludzie chętnie skorzystali by z mojej oferty, gwarantujęcej szybki transfer nie zależnie od liczy użytkowników??