|
Sieć punktów ksero w szkołach średnich - strona 2 |
Sieć punktów ksero w szkołach średnich
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Odnoszę wrażenie, że "podsunąłem" pomysł kilku osobom :) hmm.. może stworzymy ogólnopolską sieć punktów ksero pod jedną nazwą ;)
Witam
chciałem trochę odświeżyć temat. Czy ktoś z was działa już z samoobsługowymi kserokopiarkami na uczelniach/szkołach. Jak to się spisuje w praktyce?
Powiedzmy że nie prowadzę, ale mam spore doświadczenie w tym temacie. Otóż, jeśli chodzi o samoobsługowe, bo tylko te są opłacalne, to kasa jest z tego i to nie mała, gorzej z wakacjami, ale to jest dobry czas na serwis urządzeń i przygotowanie się do sezonu:) Jedno ale, kasa będzie jeśli tych urządzeń będzie więcej, na jednym czy dwóch nie zarobimy nawet na ZUS. Ksero do tego można dopasować praktycznie każde, ja w opisie oprę się o proste i tanie analogowe ksero A3 Toshiba 2060, wyposażone w boczny pojemnik na papier 1500szt (LCF), kasetę A3, prosty drewniany stolik pod to. Do stolika kopiarki montujesz wrzutkę na monety np Cartadis CM 4000 tak, aby lekko wystawał i zablokował możliwość wysunięcia kasety A3, oraz dodatkowo jak większa uczelnia, to możesz zamontować czytnik kart też Cartadis z impulsami na kopie (coś jak telefoniczna), które będą miały tańszy koszt wykonania kopii, poza tym możesz sprzedawać je dogadując się np z miejscowym sklepikiem który wystawi ci te papierowe karty. Co do miejsca postawienia, większość uczelni nie może pobierać kasy za dzierżawę, więc możesz rozliczać się z nimi dając im w ramach tego np karton papieru A4 na miesiąc lub np kilku kart z impulsami dla nauczycieli załóżmy po 25 impulsów. W kopiarce montujesz zamki w klapie z przodu, w LCF na papier, aby nie dało się jej otworzyć, w kopiarce deaktywujesz przycisk 0, aby nie dało się wejść w kody serwisowe i za darmo kopiować, w CM4000 montujesz prosty alarm na kontaktronach za kilkadziesiąt złotych, w razie gdyby jednak komuś udało się rozłupać wrzutkę, choć są one dość dobrze zabezpieczone. Przy większej ilości kopiarek niezbędny staje się monitoring GSM co się z kopiarką dzieje. Chodzi o to, że wiesz kiedy pojawiło się zacięcie w kopiarce, czy skończył papier, kopiarka automatycznie wysyła sms z lokalizacją i kodem np SP3/P5 gdzie SP3 to szkoła a P5 że kończy się papier w LCF. Taki system się sprawdza doskonale, a koszt inwestycji zwraca się dość szybko, i jest niewielki, zwłaszcza jeśli kopiarki są w dość dużych odległościach od bazy firmy a nie będziesz musiał jeździć na zbędne kontrole. Bardzo ważna jest sprawa posiadania swojego serwisu, wystarczy jeden/dwóch techników, którzy będą dobrze serwisować maszyny, bo jeśli będą to źle robić, ludzie stracą zaufanie jeśli zeżre im pieniądze, poza tym częściej będziesz jeździł do kopiarek. Jeśli maszyna jest dobrze serwisowana, spokojnie tydzień powinna działać bez zacięcia...po tym czasie często dowozimy zazwyczaj już papier czy zbieramy kasę a wtedy mamy możliwość sprawdzić kopiarkę, przetrzeć rolki itp... Co do niszczenia, to na prawdę rzadkość, poza tym teraz w większości szkół jest monitoring a to dodatkowo odstrasza i tym bym się najmniej martwił, poza tym kopiarki możesz ubezpieczyć... Zawsze możesz uzupełnić ofertę o dzierżawę urządzeń dla firm, to dobra sprawa, bo nie muszą się martwić o serwis urządzenia, tonery, papier itp...Ty dowozisz im wszystko w ramach sprzedaży impulsów, czyli dajesz zainteresowanej firmie kartę z 2000 impulsów, dajesz do tego jeden toner i 2000 kartek papieru, oni się cieszą bo mają wszystko w D...ty się cieszysz bo masz klienta i zarabiasz. Interes z kopiarkami zaczyna być opłacalny od 5 szt które sporo pracują, ewentualnie 10ciu średnio zarabiających. Przy 100 dobrze prosperujących, przez weekend głównie na uczelniach wyższych masz tyle kasy, co niektórzy zarabiają w ciągu roku...:D wtedy musisz koniecznie kupić maszynki do liczenia bilonu, bo banki zdzierają jak sami muszą liczyć...:D Jeśli w twojej okolicy, licz co najmniej 50km w około nie ma konkurencji, masz biznes stuprocentowy... Powodzenia.
znalazłem dokładnie coś takiego na allegro po 349 złotych, więc jak za darmo :D
allegroKROPKApl/kserokopiarka-toshiba-2060-w-calosci-lub-na-czesci-i1498515696.html allegroKROPKApl/kserokopiarka-toshiba-2060-w-calosci-lub-na-czesci-i1403231541.html img844.imageshack.us/i/28770237.jpg img844.imageshack.us/img844/7263/28770237.jpg
plus automat na monety za ponad 1000 zl :) a jaki jest obecnie koszt 1 kopii z takiej kserokopiarki (chodzi mi oczywiscie o koszt dla wlasciciela). ile sztuk mozna na jednym tonerze wydrukowac i ile kosztuje taki toner?? jaka jest marza na jednej sztuce. pomijam koszt wynajmu miejsca i zuzytej energii elektrycznej.
ano, choć kwota tam podana to nie duża, wystarczy zobaczyć ile kosztują takie urządzenia, no chyba ze ktoś sobie znajdzie używane taniej. ile sztuk na jednym tonerze, z tego co pamietam w podanym przeze mnie modelu na nieoryginalnym w granicach 2500-3000 kopii przy 5% zaczernieniu, koszt toneru to była bodajże kwota 50-80pln, nie pamietam, zreszta mozna samemu sprawdzic w google...marża na jednej sztuce zalezy głównie od ceny za jaką kupimy toner i przede wszystkim papier! Jeśli zużywamy go dużo, można dostać na prawdę dobre ceny w hurtowni. Nie polecam papieru z firmy Polspeed, syfią kopiarki strasznie, potrzebne częstsze konserwacje i częściej się zacina, poza tym tępymi nożami cięty co czuć na krawędziach a to też wpływa na ilość zacięć w kopiarce. koszt wynajmu i energii jest naprawdę kwestią dogadania i nie sprawia prawie nigdy problemu i nie są to znaczne koszta. Do do oferty jaką podałem wcześniej, nie reklamuje konkretnie tej aukcji, bo nie wiem w jakim stanie gosc ma maszyny, te aby były w miarę bezawaryjne, dobrze jak nie beda miały przebiegów większych jak 150tys...choć o takie pewnie teraz już ciężko. Zawsze można szukać nowszych maszyn bardziej ekonomicznych, grunt by były w miarę proste i nie zawierały odstających elementów które można połamać.
Witam. Akurat teraz uczę się w technikum, jest to dokładnie zespół szkół. Posiadamy punkt ksero w szkole. Po za prywatnymi zakupami których nie jestem w stanie obliczyć są również składki klasowe na kserowanie sprawdzianów. Składamy się po 5 zł co około 3 miesiące, klasy średnio posiadają 25 osób. W mojej szkole są 23 klasy zatem... [(5,- zł * 25 os.) * 23] : 3 Msc. = 958,33 zł w skali miesiąca nie licząc usług które uczniowie opłacają prywatnie np. ściągi :P oraz notatki z lekcji. Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam
Przy cenie za toner na 2500 kopii za 50pln (0,02zł za kopię) + papier ryza za 10pln (0,04pln za kopię), daje nam 6groszy za kopię, doliczmy jeszcze z jakieś dwa grosze eksploatacji, mamy 0,08 zł. Przy kopii po 20 groszy zarabiamy 12 groszy. teraz policzyłem, załóżmy że kopiarka dziennie będzie klepać 500 kopii. 500x0,12=60 zł dziennie, policzmy że mamy takich maszyn 10, czyli mamy 600zł dziennie. Liczmy dalej, kopiarki chodzą codziennie, a w weekendy nawet więcej licząc uczelnie wyższe i zaocznych, mnożąc razy 30 dni daje nam?:)
Podpowiem, że dobra uczelnia wyższa spokojnie przez weekend wywala spokojnie co najmniej karton, czyli 5 ryz...:) Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sieć punktów ksero w szkołach średnich - strona 2": - Sprzedam sieć pralni chemicznej w Wielkopolsce 5 punktów - Reklama w szkołach - Pytanie za 100 punktow - Organizowanie wystaw w szkołach - eko żywność w szkołach-produkcja
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|