Witam serdecznie, jestem świeżo upieczonym mgr inż. Informatykiem, mam 24 lata. Zastanawiam się od pewnego czasu nad następującym biznesem. Chciałbym zająć się projektowaniem oraz kompleksowym wykonawstwem sieci lokalnych oraz instalacji elektrycznych. Ale od początku, miałem jakiś czas temu sposobność wybudowania od podstaw kilkudziesięciu sieci lokalnych a następnie podłączenie komputerów i konfiguracje "tego wszystkiego". Jedyne co nie było w zakresie moich obowiązków to przygotowanie odpowiedniej instalacji elektrycznej. Chciałbym zdobyć uprawnienia elektryczne (1KW) co spowodowałoby, iż mógłbym zająć się wykonawstwem takich sieci kompleksowo. Moje pytanie kieruje do ludzi "w temacie" ale nie tylko ;) czy to się opłaca (coraz popularniejsza przecież staje się WiFi - sieci bezprzewodowe) oraz czy rynek tych usług jest rozbudowany? Przy znajomości AutoCAD-a możliwe w przyszłości mogłoby być np. projektowanie oraz wykonawstwo instalacji elektrycznych np. dla domków jednorodzinnych. Koszty tego wszystkiego nie są aż tak wielkie podejrzewam że nie więcej niż 10 000 zł.
Wspomniana wyżej praca w szkołach była to umowa-zlecenie więc zarobek był taki sobie ale nie wiem ile mój zleceniodawca na tym zarobił, podejrzewam, że dużo więcej niż ja:) Zastanawiam się ile teraz na rynku kosztuje zbudowanie jednego "punktu logicznego"? Orientuje się ktoś z szanownych?
Podsumowując, opłaca się to czy nie? Za wszystkie rady będę serdecznie wdzięczny i z góry dzięki. Pozdrawiam wszystkich na tym forum:)