|
Siłownia - strona 4 |
Siłownia
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. mam do was pytanie. czy stworzenie siłowni jest interesem opłacalnym??? ile potrzeba na rozruch silowni i na sprzęt?
z takim interesem byłbym ostrożny
oczywiście na podstawowe maszyny itp byś musiał liczyć w zależności od metrażu siłowni i komfortu jaki tam ma być napisałem ostrożny ponieważ zwróc uwagę na konkurencje, Razem ze znajomym równbież myślałem na otwarciem ale jak pomyśleliśmy że w okolicy jest trochę tego to jednak nie chcieliśmy nikomu wchodzić w drogę jest to interes wymagający dużego wkładu dodając do tego fitness itp. możesz na tym zarobić ale po bardzo długim czasie gdzieś miłem biznesplan siłowni to przyokzji wkleje
tak ale znalazłem miejsce (osiedle)na ktorym nie ma silowni a chetni sa.. a czemu jest to interes zwrotny po pewnym czasie?
bo przeliczając to popatrz za sprzetem jaki masz drobi no chyba ze chcesz tylko taka osiedlówkę zrobić co sprzęt praktycznie nie musi być nowy
Sama siłownia się znudzi, bardziej jakiś fitness tak żeby nie tylko koksy chodzić mogły.
chciałbym otworzyc siłownie i mam pytanie czy jest mozliwosc dofinansowania takiej inwestycji , naczym to polegało , jakie warunki musiałbym spełnic i ile mugłbym dostac, z góry dzieki za odpowiedzi
czy znasz się na tym ?
czy masz jakis wkład własny ? czy prowadziłęs w zyciu jakiś biznes ? jesli chociaz na jedno pytanie odpowiedziałes NIE to masz odpwoiedz na swój post chyba byś nie chciał aby nasze pieniadze , pieniadze podatników były bezsensownie wydawane ?
Bloom Tree, czy zadając pytanie na tym forum trzeba od razy pisac całe swoje doświadczenie zawodowo- biznesowe.... myśle ze nie. Mario555 zadał konkretne zagadnienie. . Jezeli chodzi o pytanie, to mozna dostac dofinansowanie, mój znajomy prowadził kiedyś siłownie i otrzymywał pieniadze od miasta ( silownia to raczej "instytucja" rozwojowa). Musisz pójsc do urzedu miasta i sprawdzic sytuacje. Tylko wiesz...wg mnie siłownia to marna inwestycja....tak jak napisałem- moj znajomy PROWADZIŁ silownie
czyli jedyna mozliwosc to dofinansowanie od miasta?
1 zeby opisać doswiadczenie .... to trzeba je mieć , to chyba oczywiste 2 nie pisałem ze ma je opisac a tylko sobie odpowiedzieć na te pytania - SOBIE 3 pieniądze od MIASTA ? ,,miasto " to cie moze co najwyzej opodatkować , a nie dofinansować 4 jesli juz to do PUP a nie do miasta 5 z tym to mogę sie zgodzic
dlaczego myslicie ,ze to pomysł który nie wypali w mojej miejscowosci jest siłownia ale 30km dalej w dosc sporej miejscowosci(oraz jej okolicach) niema i dlatego klienci z tego miasta i okolicznych przyjezdzaja tam gdzie mieszkam wiec mysle ,ze otwarcie siłowni tam gdzie jej niema a sa ptencjalni klienci moze byc nienajgorszym pomysłem.
Jeżeli przeanalizowałeś, i faktycznie będziesz miał "ruch" to otwieraj, sprzęt zawsze idzie sprzedać z małą stratą w razie nie wypału....
A u mnie w mieście ok 100.000mieszkańców działają 4 siłownie, i w każdej jest duży ruch a opłaty praktycznie tylko obejmują lokal i media.... sprzęt kupujesz raz i jest. A ostatnio staje sie modne ćwiczenie "na siłce" Jedyny minus jest taki-,że coraz więcej osób kupuje sprzęt i robi sobie w domu mini siłownie .... Ale próbuj...
Siłownia to dobry biznes, tylko trzeba to dobrze zorganizować. W krajach rozwijających się, takich jak Polska, ludzie coraz częściej myślą o kondycji, wyglądzie i zdrowiu (i są gotowi sporo za to zapłacić).
Taka siłownia powinna mieć dwie sale - na jednej sprzęt do ćwiczeń a druga na zajęcia typu fitness, aerobik, nauka tańca dla dzieci itd, itp... potrzebny jest tylko instruktor (żeby przyciągnąć mężczyzn, kobiety i dzieci). Przydałaby się sauna w szatniach. Może masaże? Ważny jest wygląd całego obiektu - nowocześnie i profesjonalnie.
dzieki za rady , orjentujesz sie moze ile musze zainwestowac i ile mugłbym maksymalnie dostac dotacji?? , widziałem dotacje do 80% inwestycji ale niewiem czy ta inwestycje by to objeło
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|