|
Sitodruk |
Sitodruk
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Co myślicie o sitodruku? Chodzi mi o drukowanie na różnego rodzaju matariałach tą metodą z nastawieniem na T-shirty. Możliwości druku praktycznie nieograniczone. Różne wzory na zamówienie klienta. Nieduży koszt sprzętu. Jestem ciekawy Waszych opinii.
Maszyna kosztuje w granicach 10tys (lepszej klasy) a te koszulki nie cieszą sie zbyt dużą popularnością z tego co widze na allegro! Chyba zebyś miał wielu odbiorców którzy cały czas by brali od Ciebie!!
Nie myślałem o maszynie a raczej o karuzeli (praca fizyczna), która kosztuje 1 do 1,8 tyś PLN. Allegro to droga na skróty chciałbym raczej rozprowadzac tego typu rzeczy po hurtowniach i sklepach. Ponadto rozmawiac z firmami, myślę że pracownik u brany w odzież z logo firmy podnosi nieco prestiż (odzież BHP i itd.)
A jak mają się cieszyć popularnością skoro 99% z nich są marne jakościowo (nie wspominając już o jakości nadruków), a dostępne projekty przedstawiają jakieś tak nędzne wzory np: koty, serca, napisy typu techno/hip hop itp. Zainteresowałem się tematem i sprawdziłem większość podobnych firm działających na rynku (nie tylko na allegro, e-bay). Oczywiście sytuacja sie powórzyła. Dosłownie znalazłem 3 t-shirty godne uwagi. Tak więc sukces moim zdaniem uzależniony jest przede wszystkim od stylu/doboru grafik a następnie jakości, ceny...!Dobrym pomysłem jest poszerzenie oferty skierowanej ku różnego rodzaju firm, choć z pewnością w każdym większym/mniejszym mieście istnieją już firmy zajmujące się tym. Osobiście więc pokusiłbym się o stworzenie 'własnej marki', początkowo na podbudowie dobrej, znanej już firmy (np: fruit of the loom), ewentualnie nawiązał współprace z firmą zajmującą się produkcją tego typu odzieży. Następnie jak napisał KRZYCHO zabrałbym się za rozprowadzanie poprzez hurtownie, drobne sklepy odzieżowe nie pomijając sprzedarzy poprzez internet. Pozdrawiam.
A co do stworzenia własnej marki, jak napisał CaMilo, to tu chyba istnieje potrzeba reklamy. Czy to nie podroży znacznie kosztów? Podpowiedzcie jak najefektywniej i najtaniej wprowadzic taki produkt w obieg.
Pozdrawiam
A więc: osobiście uważam iż, najlepszą reklamę na dobry początek stanowić będzie dobra jakość. Jak wiadomo jeden zadowolony klient sprowadzi za sobą następnych 10, niezadowolony odbierze 20!Początkowo reklama nie musi się wiązać z dużymi wydatkami, jednakże jest niezbędna zwłaszcza w tym wypadku gdzie konkurencja jest ogromna a nakłady na nią można zwiększać w miarę rozwoju firmy. Moim skromnym zdaniem w branży odzieżowej zawsze znajdzie się miejsce dla 'dobrej marki'a odrobina profesjonalizmu w połączeniu z wytrwałością powinna dać dobre efekty.
Początki jak w większości przedsięwzięć nie będą łatwe przez co nie należy się góry nastawiać na szybkie i wysokie zyski. Natomiast za plus uznać można niski kapitał początkowy, niski koszt przystosowania miejsca pracy i przede wszystkim ciekawą prace! ...o jaką dziś trudno! Jeśli chodzi o późniejszą dystrybucję towaru to istnieje kilka mniej lub bardziej ciekawych sposobów. Jednak uzależnione są od metod pozyskania gotowego towaru. Dajmy na to początkowo na celu mając wprowadzenie na rynek niewielkiej ilości odzieży (ilości próbnej), koszt zakupu/produkcji zwiększy się przez mniejsze zamówienie z naszej strony. Przez co hurtownie zapewne nie będą dość zainteresowane ofertą kupna. Pozostaje handel detaliczny np: przez inernet, pozyskanie indywidualnych klientów, ewentualnie zamówienia drobnych sklepów z odzieżą. Co wcale nie musi się wiązać z niską sprzedażą. A celem będzie wprowadzenie na rynek towaru i przede wszystkim nowej marki. Początkowo wystąpić mogą utrudnienia w zdobyciu taniego dostawcy. Rozwiązanie może stanowić zakup odzieży np: firmy 'friut of the loom' pod nadruki, cieszące się popularnością jak i znane z dobrej jakości. Alternatywe natomiast stanowi rozwziązanie, polegające na odbiorze towaru wprost z rąk producenta, wymagające jednak większego wkładu. Liczba odzieży w przeliczeniu na sztuki wzrasta, cena maleje. Następnie gotowy produkt według wcześniej przygotowanej oferty skierować w strone odbiorców. Uważam iż, będzie to także dobry czas do wyciągnięcia wniosków i lepszego dostosowania się do potrzeb klientów. Cały czasa należy jednak pamiętać iż, na celu będzie stworzenie własnej marki poprzez wprowadzenie na rynek różnego rodzaju odzieży tj. t-shirt'ów, bluz longsleeve, bluz z kapturem oraz zwykłych,itd..., męskich jak i damskich. Przy sprzedaży na poziomie hurtowej (jak również detalicznej), kolejnym krokiem będzie dodanie własnych metek. Według moich obliczeń koszt rozpoczęcia działalności wynosi max. 10 tyś. zł. Osobiście byłem, w urzędzie pracy w celu zaczerpnięcia informacji na temat dofinansowań. Jednakże okazało się że, nie spałniam jednego z warunków. Tak więc w chwili obecnej nie mogę służyć pomocą w tej kwestii. Choć w razie jakiejkolwiek potrzeby jestem w stanie zrobić co w mojej mocy! Kamil!
Dzięki CaMilo za pomoc. Zapraszam również inne osoby do wypowiadania się w tym temacie.
Nie ma za co!Gorzej w tym temacie z innymi!co najwyżej, w dobrym wypadku przybędzie komentarz typu: pomysł dobry, warto spróbować, pomyśł zły, itd...!Nic poza tym!Jak w większości zresztą.Pozdrawiam!
Powiem tak ponieważ dobrze znam tą branżę
Jeżeli lubisz tego typu pracę to jest to dobry pomysł ale jak uważasz że to dobry biznes to nie Dlaczego? Po pierwsze maszyna za 1500zł nie zagwarantuje ci dobrej jakości nadruku ponieważ nie pozwoli zrobić dokładnego pasowania przy druku w kilku kolorach Po drugie Możesz drukować małe partie ponieważ przy dużych twoja maszyna przegra cenowo konkurencję z automatami a kasę można zrobić tylko jeżeli będziesz robił partię poi 500 1000szt przy mniejszych partiach więcej jest zabawy niż zarobku no i po trzecie najważniejsza zasada biznesu Jak już coś robisz to rób to dokładnie wystarczy że ze stu rzeczy które nadrukujesz dwie zepsujesz albo nadruk źle wyjdzie a upierdliwy klient każe ci za niego zapłacić a wtedy zysk wychodzi 0 Dlatego też zanim zaczniesz dobrze się zastanów bo mój kolega właśnie po 10 latach kończy z tym interesem aczkolwiek znam innego który w tym czasie od jednego sita zaczął a teraz zatrudniaq 20 osób i jeździ mercedesem Pozdrawiam i powodzenia ps. Jeżeli jednak rozkręcisz ten interes to napisz może ja sam dam ci coś zarobić nie jest to moje główne zajęcie ale średnio wydaję na sitodruk 1000zł/. miesiąc
Dzięki Wacus33 za wypowiedź. Dla mnie to jest fajna robota dotychczas dorabiałem u znajomego na sicie więc wiem co z czym się je. Koleś robi ubezp. pieczątki a sito używa okazyjnie do druku partii 20-50 szt, więc na małą skalę. Znam się na projektowaniu więc to bardzo ułatwia mi pracę i co najważniejsze jestem dokładny do bólu wręcz pedantyczny. A co do zarobku to zapraszam napewno sie dogadamy. Właśnie pracuję nad www. Daj cynk GG659946. Pozdrawiam
A czy będzie to jakaś strona dająca możliwość zapoznania się z ofertą?Jeśli tak, po zakończeniu prac czekam na linka!Może zyskasz pierwszego klienta! =)
Tak CaMilo strona bedzie przedstawiac ofertę. Jak tylko skończę pierwszy dostaniesz linka
Witam
Mam pytanie szukam maszyny która robi trwałe nadruki na plastiku. Chodzi o nadruki na rzeczy plastikowe (o średnicy około 50 cm i grubości 10 cm) nadruk 8x8cm
http://druknet.pl/default.aspx?art=117 Myśle że, tu powinieneś znaleźć satysfakcjonującą Cię odpowiedź!
jakoś o nadruku na plastik nic nie było
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|