Witam
Mam pewien kłopot z decyzja zusu, który postanowił wysłać mnie na przymusową rehabilitację. Sytuacja wygląda następująco: prowadzę działalność gospod. od 3miesięcy jestem na zwolnieniu chorobowym i z tego tytułu pobieram co miesiąć zasiłek chorobowy. Podczas ostatniej wizyty kontrolnej w zusie, lekarz orzecznik stwierdził (nadmienie tylko, że nawet mnie nie zbadał) że wysyła mnie na rehabilitację do sanatorium. Problem polega na tym, że taki przymusowy turnus trwa 24dni. Każdy kto prowadzi jakąkolwiek działalnośc wie, że niemożna sobie pozwolić tak z nienacka na taka nieobecność-tymbardziej otwieram kolejny sklep i wiąże się to z wieloma formalnościami, których poprostu nie moge powierzyc nikomu, ani tymbardziej ich przełożyc w czasie. Ponadto mam pod opieka żonę z 2miesięcznym niemowlakiem, a ponieważ mieszkamy w duzym samodzielnym domu nie moge z oczywistych powodów w okresie zimowym zostawic ich samych.
Moje pytanie brzmi:
1. jakie są konsekwencje niestawienia sie w sanatorium?prawdopodobnie zabiora mi zasiłek chorobowy?ale czy to wszystko?czy moga być inne w przyszłości konsekwencje?
2. w jaki ewentualnie inny sposób ,,wymigać się,, od tej rehabilitacji?
Pilnie proszę o odpowiedz