|
Skład budowlany |
Skład budowlany
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam miejsce 100 metrów od Trasy Toruńskiej w Warszawie, wydaje mi sie że niezłe, mam tylko pytanie jakie koszty związane z rozpoczęciem i prowadzeniem działalności oraz czy to się opłaca ? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym biznesie ?
No moge w tym temacie sie wypowiedziec bo pracowalem w grupie PSB :mrgreen: Wyglada to roznie jedni wtapiaja a inni trzepia kase jest dosyc trudno wygrac walke o klienta z marketami. Zdecydowanym plusem skladu jest fachowa obsługa i indywidualne podejscie do klienta. Interes bardzo kapitalochlonny trzeba wystartowac z szerokim asortymentem, ktory nie jest tani :???: No i pozostaje jeszcze bolaczka branzy budowlanej czyli problemy z platnosciami (jesli chcesz przyciagnac do siebie firmy budowlane trzeba dawac towar z odroczonym terminem platnosci) Ja gdybym sie decydowal na ten interes to wszedlbym w porozumienie z jakims producentem o otworzyl sklad fabryczny jest to dogodne rozwiazanie bo dostajesz towar w komis. Otrzymujesz wsparcie marketingowe od producenta itd. Dodam, ze nie jest to zaden franchising dzieki czemu jestes calkowicie niezalezny od producenta. Pracujac w tej branzy poznalem kilku ludzi prowadzacych taki sklad fabryczny i powiem, ze dobrze na tym wyszli.
A czy polecasz jakichś konkretnych producentów czy wiesz do kogo warto zgłosić się z prośbą o współpracę ?
Ja bym wszedl w pokrycia dachowe w marketach nie ma na stanie tylko na zamowienie wiec duzy plus na starcie ( http://www.braas.pl http://www.pruszynski.com.pl http://www.ruppceramika.pl http://www.wienerberger.pl) z czasem mozesz sprzedawac jakies rynny piorunochrony itp. mozna jeszcze zebrac jakas ekipe dekarska i klasc te dachy to jest duzy atut. Minusem jest sezonowosc ale cala branza budowlana jest sezonowa. Mozna uporac sie z sezonowoscia wchodzac we wspolprace z producentem chemii budowlanej (gipsy, cementy, farby, wylewki) ale tu juz konkurujesz z marketami no i trzeba wiecej zainwestowac bo sam plac juz nie wystarczy, potrzebny magazyn i to ogrzewany. Moze jeszcze kostka brukowa teraz wszystko sie z tego robi. Z producentow kostki wiem, ze Libet otwiera sklady fabryczne (http://www.libet.pl) ale ta kostka jest droga wiec raczej nie ma szans na zaopatrzenie wiekszych inwestycji, a raczej obsluga klientow indywidualnych (co ma swoje zalety bo nie trzeba dawac na przelew i nie ma problemu z platnosciami). Radze poszukac i podzwonic.
Jak przedmowca powiedzial, trudno wygrac z marketami. Zapytaj z ciekawosci sasiadow gdzie pojechali po farbe czy tapete. Te 100m2 mozna wykorzystac na cos innego.
Skład budowlany jest dobrym interesem tylko musisz posiadac na tych 100 metrach dobry produkt. Ale ogólnie popieram twój pomysł.
Chyba nie dość jasno się wyraziłęm, działka jest 100 metrów ot trasy ale o powierzchni 4000 m2 , sporo miejsca i myśle jak najlepiej to zagospodarować, a może tor cartingowy? Już ktoś o tym pisał
Witam,
Chce otworzyc w 40 tys. miescie maly sklad budowlany. Jest juz tu kilka takich skladow. Chcialbym wiedziec jakich zysków mogę sie spodziewac. Jesli jest ktos kto ma doswiadczenie w tej branzy to prosze o odpowiedz.
to ja może odświeżę ten temat z racji boomu na materiały budowlane.... mam 15 ar działkę przy drodze krajowej i zastanawiam sie właśnie nad zagospodarowaniem tej powierzchni... czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tej branży? Jeżeli np. biorę w komis towar od producenta, to jak wygląda sprawa z maszynami do załadunku itp? z góry dzięki za podpowiedź i wymianę ewentualnych doświadczeń w tym zakresie...
bengi, pokaż mi producenta, który da ci towar w komis. To jest niemożliwe za pierwszym razem. Po paru transakcjach możesz zacząć rozmawiać o terminach, ale nikt świeżemu na termin nie da.
No chyba, że dasz zabezpieczenie, albo wynajmiesz po prostu plac jakiejś firmie i będziesz tam pracował jako ich pracownik. P.S. Rozśmieszyło mnie bardzo to, że niektórzy pomyśleli, że człowiek ma działke/lokal 100 m2 i chce otworzyć tam skład budowlany :-)))))
Witam,
tak w kwestii infomracyjnej dzisiaj w TVN byl magazyn Firma na temat skladu budowlanego. Koszty uruchomienia oszacowali na 1,3mln (w tym dzierzawa na rok placu lub magazynu, zatowarowanie podstawowe, samochody do transportu, wozek widlowy i biuro). Koszty miesieczne na 4 pracownikow wycenili na 24k. Oczywiscie szacunki moga byc przesadzone, ale niech to wezma pod uwage wszyscy, ktory mysla, ze jak maja dzialke to juz wystarczy na uruchomienie takiego biznesu bez dodatkowego kapitalu ;) Jako najwiekszy problem wskazali sposob pozyskania dostawcow, duzi producenci nie chca rozmawiac z malymi hurtowniami. Trzeba korzystac z malych (lokalnych) producentow lub z odsprzedazy towaru z duzych hurtowni. Pozdrawiam Jerry
Macie na mysli, ze konkurencja jest na tyle silna ze albo pekniesz albo trzepiesz kase? Czyli trzeba miec plecy, albo miec cos co zacheci potencjalnego klienta?
Mam 20 tys na start działkę odpowiedniej wielkości ,czy ten pomysł jest realny a w przyszłości rentowny???proszę o pomoc...
Tak.
Ale od czego mam zacząć?
Sprawdź również podobne tematy:
- Skład budowlany
- Mały skład budowlany - Skład Budowlany - Zatowarowanie - Jak i czy warto otworzyć skład opałowo-budowlany???? - Dotacja na skład węglowo/budowlany pytania... - Skład opału lub budowlany - ktoś wie więcej na ten temat?? - Doradca budowlany - Sprzęt budowlany - Budowlany secondhand Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|