|
Skład drewna kominkowego, brykietu itp. |
Skład drewna kominkowego, brykietu itp.
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad biznesem związanym z handlem drewnem kominkowym. Z racji, że nie mam warunków, ani środków na uruchomienie produkcji, zastanawiam się nad składem. Skład byłby w mieście 50.000 mieszkańców w woj. łódzkim. W ofercie byłoby tylko drewno, brykiet, pellets, rozpałki ewentualnie ekogrosik. Latem dorzuciłbym węgiel drzewny oraz rozpałki kilka grilli oraz jakieś meble ogrodowe, ale to później. Nie chcę wprowadzać do sprzedaży węgla, ponieważ spora konkurencja oraz większe wydatki np. na wagę czy ładowarkę. Większośc asortymentu chciałbym sprzedawać tylko w workach, dzięki temu odpada zakup samochodu z HDS. Zakupiłbym tylko jakiś wózek widłowy oraz auto z paką, na które załadowałbym drewno. W tym miejscu mam parę pytań - czy ma to w ogóle sens oraz czy lepiej jest wynająć goły teren i postawić na nim małą kanciapę ewentualnie jakieś zadaszenie (raczej niewskazane aby to wszystko stało pod gołym niebem) czy poszukać jakiejś hali i w niej prowadzić sprzedaż. Środki na to nie są oszamiałające, tylko 15 tys. plus mały kredyt, myślałem nad dotacją z UP. Pozdrawiam
Moim zdaniem ten biznes ma przyszłość. Ludzie przeprowadzają się na wieś, a mało kto liczy wcześniej koszty ogrzewania domu. Potrzebne będą im rozpałki, drzewo do kominków.
Widzę, że prawie nikt nie chce się wypowiedzieć na temat mojego pomysłu. Znaczy to, że albo pomysł jest beznadziejny lub co niektórzy już szukają miejsca na taki skład:P
Wszystko fajnie tylko po ile będziesz kupował a po ile sprzedawał. Jaki narzut będziesz miał. Może nie pisz cen zakupu tylko ile na czysto będziesz miał na worku/1m3 drewna. Dopiero wtedy działaj. Ja akurat mieszkam na wsi i teraz po zimie nałamało tyle drzew że ludzie mają go zapas na kilka lat. Chociaż nie znam tego biznesu i nie chcę źle doradzać.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Skład drewna kominkowego, brykietu itp.": - Produkcja brykietu +sprzedaż drewna kominkowego - Poszukuję dostawcy brykietu i drewna kominkowego - Produkcja drewna kominkowego - HANDEL DREWNA KOMINKOWEGO - suszarnia drewna kominkowego
• Strona 1 z 1
|
|