|
Skład opałowy - strona 2 |
Skład opałowy
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
dyskusja byla czysto teoretyczna. zalozenie na poczatku. wiec co do sprawy importu nie wnikam. sprawa wymaga na pewno obeznania i odwagi. to tylko informacjai jedna z mozliwosci.
co do moich danych to tylko teoria z www. artukulow ze wegiel na bramie po 100pln jest mnostwo (dane chyba z roku 2000 - 2001, bo nie ma daty publikacji artykulu ale jest tez informacja ze w tym samym czasie wegiel na skladzie jest sprzedawany po 400-500; dzisiaj to troche wiecej ale roznica nie jest kolosalna) co do cen transportu - nie mam pojecia. chetnie sie dowiem ile kosztuje transport wagonu z ladunkiem masowym, a ile tirem z naczepa samowyladowcza. jak posiadasz takie dane to bede wdzieczny za informacje.
fragment artukulu. stad biore takie dane. taka cena, 100pln, nie jest cena dla kazdego.
Artykuł bardzo ciekawy chociaż moim zdaniem , jest przekłamany z jednego powodu . "Cena na bramie" wg autora to cena , po której sprzedaje węgiel kopalnia odbiorcom bezpośrednim . Natomiast moim zdaniem to koszt wydobycia i mogę zgodzić się , że wynosi on ok. 140 zł / t . Zapewniam , że Kopalnie nie produkują węgla po cenie graniczącej z progiem rentowności ponieważ jakby nie było są one monopolistami . I to one dyktują ceny i robią co chcą . Węgiel na kopalni kosztuje przynajmniej ponad 400 zł na dzień dzisiejszy , nie mówiąc już o tym że jest jego bardzo mało . KW S.A. wprowadza awizacje na wszystkich kopalniach co oznacza redukcje kolejek a w konsekwencji ułatwiony odbiór firmom współpracującym całorocznie na podstawie zawartych umów .
Co do stawek : - " Wanna " 26 t - 2,4 - 3,5 zł/km ( w zalezności od syt. na kopalni ) *Dłuższe trasy oczywiście sa tańsze - PKP standartowy wagon 55 t - Pkp Cargo posiada cenniki wg. stref i są one uszeregowane w przedziały np 100-200 km , 300-400 km itd . Cena min 20 zł/t i jest to cena do 50 km o ile się nie mylę . Właściwie ceny PKP są ogólnodostępne także nie ma problemu z ich znalezieniem . Dodatkowo płatny jest wyładunek 2 zł netto za 1h postój wagonu . Minusem jest oczywiście wymagana obecność odpowiedniego sprzętu do wyładunku .
Witam
1. Czy na skład opałowy mozna otrzymac dotacje z programu 6.2 ? 2. Czy zeby zalozyc taki sklad to wystarczy być działka budowlana czy musi być przemysłowa ? 3. Jaki jest mniej wiecej koszt otwarcia takiego skladu ? 4. Trzeba mieć kase fiskalna na takim skladzie ? ;p
Program 6.2 ? Lepiej napisz nazwe . Na temat kasy się nie wypowiadam , ale to chyba po osiągnięciu konkretnych obrotów . Natomiast co do kosztów zostały one wymienione
Chodzi mi o ten program ktory bedzie dostepny wiosna i bedzie mozna otrzymac do 40 tys. PLN
Są tam pewne zastrzeżenia ale wydaje mi się , że tak . Program przynajmniej u mnie nazywa się : " Załórz własną firmę"
Na stronie bierzdotacje.pl jest taka informacja, ze dotacji nie mozna otrzymac:
- w sektorze górnictwa węgla w rozumieniu rozporządzenia nr 1407/2002 z dnia 23 lipca 2002 r. w sprawie pomocy państwa dla przemysłu węglowego (Dz. Urz. WE L 205/1 z 2.08.2002), czy sklad opalowy kwalifikuje sie do tego ?
Filia ELJAKO-AL. w Kazachstanie ma przyjemność zaproponować Państwu dostawy węgla do Polski w atrakcyjnych cenach na warunkach DAF Izow/Chrubeszów, lub DDU
Przedstawiamy rodzaje węgla: - węgiel koksujący ( 6 400 – 8 450 kkal/kg) - węgiel energetyczny (5300 – 5500 kkal/kg) - węgiel przemysłowo – opałowy (5500 – 7440kkal/kg) - węgiel wysokopłomenny (6 040 – 7 430 kkal/kg) Podajemy kontakt w Polsce gdzie Państwo mogą uzyskać wszystkie informację dotyczące zakupu węgla.
mam pytanie!!
dysponuje utwardzonym placem , zamówiłem wage do 10t, mam wywrotke do 3,5t z kiprem na 3 strony i ostrówek jesli chodzi o opał to : brunatny groszek , kamienny ekogroszek , koks, ekogroszek czeski , miał wegla kamiennego i brunatnego chcem zarejestrowac działalnosc, własciwie to działalnosc mam ale czym innym sie zajmuje wiec musze leciec po wpic do ewidencji moje pytanie jest takie:| jakie formalnosci musze załatwiac??? mam biuro i kase fiskalna, czy skład musze gdzies zgłaszac?? np na straz czy policje , jakie sa wymogi przy takiej działalnosci?? Napiszczie mi prosze w jakiej kolejnosci i co trzeba załatwiac......... ps troche mi sie spieszy:)
a powiedzcie mi jak zacząc , chodzi mi o kroki prawne , czyli jakie zezwolenia ,skąd? , czy kasa fiskalna od razu , czy muszę być na vacie ?i czy takie same zasady dotyczą skupu złomu ?z góry dzięki
matrix 87 podaj do siebie namiar na priv jeśli jeszcze jesteś oczywiście na forum
jeśli ktoś poszukuje wywrotek do 3,5t to zapraszam na pw.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Skład opałowy - strona 2": - amoże skład opałowy? - Szukam inwestora, skład opałowy. - Skład opałowy - pytanie związane z dostawą - olej opałowy sprzedam - Zbiorniki na olej onapedowy i opałowy
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|