|
Skład opału - węgla |
Skład opału - węgla
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam przymierzam się do uruchomienia składu opału na początek głownie orzech groszek eko-groszek luzem i w workach. Punkt dobry przy dużych osiedlach domków około 20tyś mieszkańców, blisko 400tyś miasta. Działka 3000m kwadratowych. Mam 40tyś i chcę się starać o 40 dotacji. Proszę o podpowiedzi jak zacząć i od kogo kupić węgiel w dobrej cenie najlepiej polski. Czeski ma w okolicy kiepską renomę, myślałem ewentualnie o rosyjskim. Proszę o podpowiedzi, propozycje, fachowe porady, najlepiej od kogoś kto prowadzi ten interes od lat. Z góry dziękuję.
a gdzie ten skład chcesz otwierać? Ja tez miałem taki pomysł ale narazie jestem w martwym punkcie. A na tym forum to nikt nic nie powie bo się boją ze ktoś z drugiej strony Polski zrobi im konkurencje ;p napisz na pw troche informacji zgromadziłem to mogę się podzielić :)
Żeby sprawa była jasna. Skład chcę otworzyć kilka kilometrów od Bydgoszczy.
Jak węgiel to tylko od dealera Kompani Węglowej albo Katowickiego Holdingu Węglowego. Też się zastanawiam już nad tym kilka miesięcy - napisz co chcesz kupić za tą kasę, orientowałes się co ile kosztuje?
ORIENTOWAŁEM - mogę za to kupić ładowarkę ale starą i obawiam się o jej stan (sporo osób poleca UN-a "silnik zetora i tania w eksploatacji") wagę najazdowa, workownicę. Samochodu bym na razie nie kupował pełno w mojej okolicy chętnych do współpracy.
Dodatkowo sprzedaż pelletu - dosyć popularne rozwiązanie oraz sprzedaż drewna opałowego. Zadbać o węgiel dobrej jakości, na tańszy węgiel gorszej jakości też znajdą się klienci tylko muszą być informowani o jakości i kaloryczności produktu. Zawsze równo na wadze tyle ile ma być. Jeżeli jest w pobliżu linia kolejowa to umowa z PKP na dostawy + dodatkowo ze śląska jest dużo transportów ciężarowymi autami, w obu przypadkach trzeba b. uważać ponieważ w przypadku PKP kradną węgiel, czyli każdą dostawę trzeba ważyć najlepiej w obecności pracownika PKP a w przypadku aut ciężarowych przywożą bubel słabej jakości, mieszany kombinowany. Transport kolejowy jest droższy ale jakościowo lepszy, w kopalni podstawiane są jako pierwsze wagony dopiero później ciężarówki, które czasem dostają ochłapy.
Chętnie pomogę osobom, którzy zastanawiają się nad otwarciem składu, bądź są dopiero na początku swojej drogi. Jeżeli chcesz zasięgnąć wiedzy bądź masz pytania dotyczące rozpoczęcia tego typu działalności napisz do mnie na privie lub na maila biuro @ sab-international . pl wpisując w tytule wiadomości dopisek "PYTANIE O SKŁAD WĘGLA BIZNESFORUM" Mogę podzielić się wiedzą w zakresie handlu węglem polskim, rosyjskim i czeskim !!!
Drogi Uzytkownik2010. Nie do końca masz rację jeżeli chodzi o węgiel. Owszem ja również jestem zwolennikiem polskich produktów i uważam, ze na składach powinien leżeć węgiel polski. Nie mniej realia są inne. Na dzień dzisiejszy mam swój skład i handluje głównie węglem rosyjskim. Nie wynika to z mojej decyzji, ale z wpływu rynku. Domyślam się że nie handlujesz węglem a swoją wiedzę opierasz na informacjach pozyskanych z internetu. Na dzień dzisiejszy bardzo trudno kupić węgiel z KW S.A. już nie mówiąc o KHW. Ilość przydziałów dla dealerów węglowych została ograniczona i szczerze powiedziawszy nie zawsze dostają to czego potrzebują. Jeżeli chcesz kupić 1-2 samochody na miesiąc to może nie będzie problemu, ale nie masz pewności czy zawsze dostaniesz węgiel. Ja pracuję "w węglu" 8 lat i ciągle się uczę. Chętnie pomogę osobom, którzy zastanawiają się nad otwarciem składu, bądź są dopiero na początku swojej drogi. Jeżeli chcesz zasięgnąć wiedzy bądź masz pytania dotyczące rozpoczęcia tego typu działalności napisz do mnie na privie lub na maila biuro @ sab-international . pl wpisując w tytule wiadomości dopisek "PYTANIE O SKŁAD WĘGLA BIZNESFORUM" Mogę podzielić się wiedzą w zakresie handlu węglem polskim, rosyjskim i czeskim !!!
Pozyskanie węgla jest kluczową sprawą. W pojedynkę będzie ci bardzo trudno. Spróbuje podłączyć się pod jakąś grupę zakupową lub franczyczę
Witam.
Poważnie myślę o otwarciu składu opałowego w okolicach Poznania. Najbardziej nurtuje mnie pytanie skąd pozyskać węgiel. Czy ktoś rozpoczynający ten biznes może bezpośrednio pozyskać ten węgiel z kopalni, czy musi mieć plecy. Ja niestety układów żadnych nie mam. Bardzo proszę o pomoc (bez zbędnych uwag na temat że nie mam żadnego pojęcia na ten temat- każdy kiedyś zaczynał...)
racja, kazdy kiedys zaczynal... pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Skład opału - węgla": - Skład opału - sprzedaż opału: węgiel, groszek, ekogroszek - Skład opału - Skład opału na mazurach - Skład opału i drewna - SKŁAD OPAŁU w budynku
• Strona 1 z 1
|
|