|
Składanie komputerów |
Składanie komputerów
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jak wiemy ceny zestawów komputerowych w sklepach są bardzo zawyżone. A gdyby tak samemu złożyć komputer i znaleźć na niego chętnych? Przykład? Zestaw komputerowy w pewnym sklepie kosztował 3600 zł, podczas gdy zakup i samodzielne złożenie sprzętu kosztowało mnie 2600 zł, czyli o 1000 zł mniej! Później pozostaje znaleźć nabywce, bądź to jakiegoś znajomego, sąsiada, czy też wystawić sprzęt na allegro? Może ktoś już próbował czegoś takiego?
jestes pewny ze komputer kosztujacdy na allegro 3600zl jestes wstanie zlozyc za 2600zl? pamietam jak 5 lat temu tak bylo ale dzisiaj?
To ja nie wiem w jakim ty sklepie widziałeś ten zestaw ale są firmy które robią zestawy po 100 sztuk w góre i przy takiej liczbie mają rabaty i sprowadzają tańszę części, a wiekszość właśnie biegnie do sklepu typu media markt i kupuje pięknego kompa z świecącą się obudową , 2gb ramu i dwurdzeniowym prockiem za 1200 zł a Ci co sie znają to sami dobierają części po sklepach internetowych aczkolwiek jeżeli Ci sie udało sprzedać tego za 2,6 k to próbuj
pomysł nie przejdzie.
To nie musi być media... wystarczy mały sklep na rogu aby miec zniżki na sprzęcie. I jeśli tyeraz sprzęt kupisz za 1000 zł, powiedz mi jak złożysz taki komputer za mniej ? Jeśli wszyscy mają rabaty, z tą różnicą ze firma która działa 5 lat ma większe szanse na rabaty, zniżki niż ty jako nowy człowiek na rynku. Pozdrawiam
Od 1999 roku do mniej więcej 2004 miałem taki interes i z każdym rokiem było coraz gorzej. Jako "mały sklepik na rogu" nie mogłem się dochrapać w hurtowniach dużych upustów, mimo tego, że sprzedawałem średnio 3 kompletne zestawy na tydzień. Nadrabiałem jednak serwisem i różnymi usługami, jednak z roku na rok było coraz gorzej, aż w końcu zwinąłem działalność i tylko "po cichu" znajomym lub poleconym osobom naprawiałem sprzęt lub czasem składałem komputer. Zaznaczam, że miałem dość szerokie znajomości i kontakty w tym temacie ( bo jeszcze wcześniej handlowałem używanymi komputerami ) więc w sumie parałem się tym blisko 10 lat - ale w ostatnich latach było to tylko dodatkowe zajęcie ( taki fajny bonus od czasu do czasu ) jednak wyżyć z tego było trudno. Próbowałem wystawiać nowe i używane sprzęty na allegro, próbowałem wstawiać i serwisować sprzęty do szkół, biur podatkowych itp., miałem 24 godzinne pogotowie komputerowe ale i tak nie dawałem rady z tego utrzymać działalności i jakoś żyć. Dobra sprawa dla jakiegoś studenta, który dodatkowo jeszcze jakieś aplikacje lub programy potrafi pisać - może wtedy miałby szanse się odbić, ale w czasach gdzie są molochy typu media markt i ogólnopolskie sieci ze sprzętem to ciężko ze samego składania przeżyć.
Pozdrawiam.
Porównajcie sobie ceny dwóch identycznych kart graficznych 8800GT firmy Palit z 2 różnych sklepów internetowych: bitshop oraz komputronik (nie mogę jeszcze podać żadnych dokładnych linków).
Różnica karty polega wyłącznie na tym, że Komputronik pofatygował się podkręcić jej taktowanie pamięci co bez problemu można wykonać samemu. Biorą sobie za to ponad 200zł... Z innymi częściami jest podobnie, a jeśli chodzi o cały zestaw, to jak już wspomniałem ceny są jeszcze bardziej zawyżone. Co do tych sklepów posiadających rabaty - uwierzcie mi, gdyby opłacało się taki zestaw kupić, to znający się na sprzęcie zrobiłby to. Takie zestawy są jednak źle złożone, a sklepy te chcą ludziom wcisnąć kicz, byleby mieć z tego zysk. Wiem, że na dłuższą metę nie miałbym szans ze względu na niewiedzę potencjalnych nabywców, ale na pewno da się na tym zarobić (m.in. na Allegro). Trzeba tylko znaleźć odpowiedniego kupca, który nie jest ani zbyt mądry (mógłby wtedy sprzęt sam złożyć), ani za głupi (mógłby kupić zestaw kosztujący w MM 1000 zł, patrząc wyłącznie na GHz procesora itd., nie bacząc już na np. jego producenta, czy współpracę z daną kartą graficzną, lub płytą główną).
ten kto sie zna sam zlozy komputer
ten kto sie nie zna, zda sie na wybor sprzedawcy w mojej miejscowosci bylo 10 sprzedawcow kompow i usług z tym zwiazanych zostalo tylko 6(2 sklepy tylko trudnia sie sprzedaza zestawow)
hmm a wzioles pod uwage to ze jezeli na allegro twoj SELL jak wyniesie wiecej jak 1000 zl miesiecznie to musisz placic podatki US? Czy wtedy bedzie to oplacalne?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|