co o tym myslicie,
popyt jest i będize sie utrzymywał,
ktoś jest obeznany w tym temacie?
|
Sklep a częsciami samochodowymi |
Sklep a częsciami samochodowymi
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
co o tym myslicie,
popyt jest i będize sie utrzymywał, ktoś jest obeznany w tym temacie?
sklep z częściami był dobrym biznesem kilka lat temu. W tej chwili większość hurtowni wozi towar do warsztatów i klient idzie do mechanika a ten mu części załatwia. Większość mechaników nie ma kasy fisk. itd więc te części może sprzedać taniej od ciebie.
nie jest prawda to co piszesz, mechanicy nie maja wszystkich czesci,maja tylko uklady, na zasadzie przyjezdza klient dobrze to zrobimy, a potem jedzie do hurtowni albo dzwoni do zaznajomionego sklepu i zamawia czesci i robi...Moze zejsc troszke z ceny bo dostanie upust na czesciach a Tobie powie ze po normalnych cenach albo wrzuci jakis zamiennik...Zbadaj rynek ile masz sklepow w miescie ,jakies wielkosci miasto, czy w dobrym miejscu bedzie sklep i czym moglbys sciagnac do sklepu( nie zawsze liczy sie cena), i DZIALAJ! A potem jak juz otworzysz pojedzisz po okolicy po mechaniorach i zaproponujesz wspolprace,podzielisz sie pol na pol zyskiem,ale bedziesz mial pewnych klentow i to pozwoli Ci przetrwac,jak przetrwasz pol roku i nie dasz ciala po drodze, twoj sklep zacznie sie reklamowac w najlepszy mozliwy sposob,poprzez polecanie klientow przez tych co byli w Twoim sklepie i zostali odpowiednio potraktowani,nie ma lepszej reklamy.
ty chyba nie wiesz co piszesz? ja jestem współwłaścicielem takiego sklepu od 10 lat. Wiekszość hurtowni jeździ do mechaników np. stachura, intercars itd.. Mechanik przyjdzie do ciebie do sklepu ale po opaskę, albo podwieszkę do tłumika za 3zł jak mu braknie, a wszystko co grubsze zamawia sam i ma jeszcze w tym samym dniu albo w następnym bo większość hurtowni dojezdża co dziennie. Do tego na taki sklep trzeba grubą gotówkę bo do jednego modelu samochodu bardzo często przychodzi kilka rodzajów danej części np. jeden model samochodu a trzy rodzaje klocków dwa rodzaje amortyzatorów
ty chyba nie wiesz co piszesz? ja jestem współwłaścicielem takiego sklepu od 10 lat. Wiekszość hurtowni jeździ do mechaników
Hahhaha dobre,hurtownia sobie nie zawraca d.. jakims jezdzeniem i szukaniem mechaników, jesli juz to tylko wysylaja kurierem czesci, ale tak to sobie moze zamowic i zwykly klient i nie musi byc do tego mechanikiem "by hurtownia do niego jezdzila".Nie dostarszaj chłopaka, bo skoro chce cos robic i nie ma w jego miescie za wielu sklepów to biznes mu wypali.Nie bedzie mial zysków po 100tys zł ale napewno da sie z tego zyc, zreszta zaprzeczyles sam sobie, bo skoro on mialby nic nie zarobic bo wszystkich klientów odbiliby mechanicy kupujacy czesci z hurtowni, to idac Twoim tokiem rozumowania dawno powinienes splajtowac, a skoro jestes wspołwłascicielem takiego sklepu od 10 lat, wiec chyba jakos sie kreci, bo nie wierze ze dokladasz do interesu z pensji zony.Nie obraz sie, ale glupoty wypisujesz, bo interes jest jak kazdy inny, a poza tym nie kazdy leci odrazu do mechanika, bo kupujac wycieraczki, dywaniki,akumulator,plyn do spryskiwaczy, zarowki, i inne duperele to nawet kobiety same wymieniaja.poza tym czesto klient woli najpierw kupic czesci, bo wie co chce miec zalozone i dopiero jedzie do mechanika, nie ryzykuje wtedy ze mechanik nie bedzie mial danej czesci i zaoszczedza na czasie, a ludzie neichetnie oddaja auto na dzien lub dwa, chyba ze zdarzy sie powazna awaria,kazdy chce miec jak najszybciej bo uzywa auta na dojazdy do pracy lub do innych celow.Takze do autora tego watka-bierz sie w garsc, dobrze wszystko rozplanuj i do dziela.Jak masz spora gotowke to zainwestuj jeszcze w jakis kat i rób podstawowe wymiany, klocki,olej,filtry, zmiana opon...to napedzi Ci klientów i zarobisz jeszcze na usludze tzw podwojny zarobek, na towarze i na usłudze wymiany.Z oponami drozszy biznes bo trzeba wywazarke i maszyne do zdejmowania, koszt ok 20tys zalezy jakiej firmy, ale do wymiany oleju i filtrow-kanał, 2 dobre lewarki,kpl kluczy i ewent wysysarka do oleju.Za wymiane oleju i filtrow bierzesz 10-15zl, kolesiowi ktory to bedzie robil placisz 50zł na dzien i 100zł Ci zostanie napewno.POWODZENIA
co do twoich "mądrości" to w wielu hurtowniach sprzedają też klientom detalicznym ale taki klient płaci cene detaliczną a nie hurtową! to po pierwsze po drugie to dużo hurtowni ma stałe trasy codzienne i warsztaty dostają upust tak jak sklepy, a kurierem to wysyłaja ale małe hurtownie. Po trzecie to mój sklep utrzymuje się w tej chwili głównie z handlu i servisu akumulatorów ale do tego trzeba mieć wiedze i to konkretną!, a części do tego to w tej chwili dodatek i to są fakty a nie jakieś mitomaństwo jak w twoim przypadku
No nie wiem, we wszystkich postach co piszecie jest trochę racji i trochę fałszu... mam własny warsztat od 93r,(ponad 14 lat) dopiero teraz zakładam sklep z częściami samochodowymi obok warsztatu(warsztat elektromechaniczny, rozruszniki alternatory), ktoś napisał że żarówkę to kobieta umie wymienić, zapraszam Cię do warsztatu zobaczymy czy jesteś kozaczek:) wyjąc żarówkę w volvo, bmw czy mercedesie "nowej generacji", za wymianę takiej żarówki biorę od 70zł w górę w samochodzie po 2004r. sama żarówka kosztuje 500-700zł JEDNA!... Co do sklepu to już trzeba mieć odłożonego trochę grosza, ja mam podpisaną umowę z intercarsem i cargo, czasami od bendiksu biorę, bo wszystkiego nie jestem w stanie sprowadzić od żółtych, przynajmniej nie w takim okresie czasu jaki mam... W błędzie jest człowiek który myśli że wszystko sie robi hop siup i jedziesz dalej... to się tylko tak mówi, wyważarka, kanał, podnośnik, klucze, ale to nie wszystko... wiem co mówię bo byłem goniony przez ojca od 13roku życia do warsztatu, nie chcę tu nikogo zniechęcić, ale z samego "stacjonarnego" sklepu w moim punkcie to nie wiele bym wyrobił, więc już powoli buduję stronę ze sklepem;)
a i pracownikowi w warsztacie 7zł/h i 5% z przerobu
co do ludzi którzy nie chcą zostawiać samochodu, to tacy mnie właśnie denerwują już się zaczynam wkór.... bo sie patrzą na ręce i sami robią... jak się patrzy to każę wyjść
dam swój cennik, część jest taka: usługa normalna 100%, usługa gdy klient patrzy na pracę mechanika +50%, i tam jest jeszcze usługa gdy klient patrzy na pracę mechanika i w dodatku wie lepiej +150%, usługa gdy klient patrzy na pracę mechanika, wie lepiej i próbuje mu pomagać +200% :) Ludzie sie usterki naoglądali a później myślą że każdy chce ich oszukać....
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam pytanie dla bardziej zorientowanych w temacie, ale też dla tych którzy mają jakieś przemyślenia na ten temat. Tak jak w temacie, zamierzam otworzyć sklep z częściami samochodowymi w średnim (jeżeli chodzi o ilość mieszkańców) miasteczku na Śląsku. Mam już na oku lokal, w którym chciałbym prowadzić działalność. W tej części miasta nie ma dużej konkurencji. Chciałbym się dowiedzieć od was o czym muszę pamiętać zakładając taki biznes? Prosiłbym o jakieś porady. Orientuje się ktoś jaki musiałby być dzienny obrót w takim sklepie, żeby opłaciło się go otworzyć we dwoje? Nawiązałem już kontakt z jedną z hurtowni która oferuje rabaty w wysokości 20 - 45%. Może umielibyście mi polecić kilku dostawców z tego regionu? Bardziej powinienem się nastawiać na zwykłą sprzedaż detaliczną czy raczej współpracę z mechanikami itd? Z góry dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem i pomoc. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.
Ponawiam pytanie.
Temat nie jest prosty, trzeba mieć wiedzę szeroką w dziedzinie motoryzacji, ale domyślam sie że takową już posiadasz. Rynku śląskiego niestety nie znam, więc z dostawcami tam nie pomogę. Wątpie zeby udalo ci sie nawiazac wspolprace z mechanikami, bo tacy maja takie same rabaty jak ty w tych hurtowniach, pozostaje detal, a tu juz musisz poznac troszke konkurencje, czy uda ci sie zarobic.
Z wiedzą, szczerze, jest tak sobie <coś tam wiem), ale tym się nie martwię, bo mam kogoś, kto mi pomoże i z czasem sam się wszystkiego nauczę. Z konkurencją jest tak, że do którego sklepu bym nie wszedł to jest kolejka. Muszę zrobić coś żeby ta kolejkę przeciągnąć do siebie, odpowiednia reklama, taniej niż u konkurencji (to w dużej mierze zależy, też od wynegocjowanych rabatów. Wiem, że to wszystko nie jest łatwe, ale mam ochotę spróbować.
i to jest najwazniejsze, trzymam kciuki, przemysl moze zeby zaczac od 1 asortymentu, lub kilku popularnych marek i stac sie w nich profesjonalista. Powodzenia !!!
No właśnie, nie wiem w jakim kierunku pójść czy tak jak piszesz kilka podstawowych i najbardziej znanych marek czy wszystkiego po trochu? Albo jeszcze inaczej i wyspecjalizować się w danej dziedzinie?
Sprawdź również podobne tematy:
- Sklep z częściami samochodowymi
- SKLEP Z CZĘŚCIAMI SAMOCHODOWYMI NA SŁOWACJI - SPRZEDAM SKLEP Z UŻYWANYMI CZĘŚCIAMI SAMOCHODOWYMI - Handel używanymi częściami samochodowymi. - Handle uzywanymi czesciami samochodowymi - Handel samochodowymi cześciami używanymi - Jakie program do sklepu z częściami samochodowymi ?? - Wspólnik do sklepu intrenetowego z czesciami samochodowymi - Handel częściami samochodowymi. Import z Niemiec i UK Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|