|
Sklep Alkohole Świata |
Sklep Alkohole Świata
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Jestem z 300tyś miasta. 3tyg temu otworzyłem w ścisłym centrum miasta sklep monopolowy z bardzo bogatym asortymentem - wina, whisky. koniaki oraz piwa świata. Narazie jeśli już to przychodzą do mnie tylko okoliczni mieszkańcy a nie jest to grupa dla której miał powstać ten sklep- pytają o tanie wina których nie mam oraz kupują alkohole z najniższej półki. Posiadam dobrą wiedzę na temat alkoholi i chętnie zobaczył już bym w moim sklepie ludzi którzy lubią pogadać na temat oraz kupić dobry alkohol. Czy macie pomysł jak pozyskać klientów z bardziej zasobnym portfelem? Jaka forma reklamy byłaby najkorzystniejsza dla takiego sklepu? Z góry dzięki za zainteresowanie tematem:)
W moim małym mieście ok. 30tyś. mieszkańców miesiąc temu otworzono podobny sklep, może mniejszy asortyment. Osobiście bardzo posmakowało mi piwo Ciechan ;) Sklep wystartował bez żadnej reklamy i raczej wątpię w to czy się utrzyma. Zarabianie na ZUS to nie biznes.
Jak dotrzeć? Złotego środka nie posiada nikt, lecz skuteczna reklama wycelowana w określoną grupę docelową pomoże w znaczącym stopniu. Napisał Pan że lubi rozmawiać o alkoholach, moim zdaniem bardzo ciekawy motyw przewodni.. Coś w stylu: "Movado, porozmawiajmy o alkoholach". Z dostojnym Pana wizerunkiem, który tworzy klimat klasy i wykwintnego profesjonalizmu z dodatkiem zawadiackiego uśmiechu. Wystarczy Panu kilka postaci świata biznesu z miasta i dalej pocztą pantoflową wszystko się rozejdzie. Ludzie sukcesu uwielbiają polecać "coś ponad wspaniałego", odkrycie to przypisują sobie, dzięki czemu czują się lepiej w swoim towarzystwie. Taki fetysz grup z zasobnymi portfelami :) Mogę pomóc, jeśli byłby Pan zainteresowany proszę o wiadomość prywatną na tym forum. Pozdrawiam.
Osobiście poszedłbym w klimat elegancko, eteryczny ;)
Myślę, że tu kluczem jest strona WWW + foldery (lub eleganckie, nietypowe ulotki, które będą nawiązywać do prestiżu Pana sklepu). Pisze Pan, że lubi Pan rozmawiać o dobrym alkoholu. Myślę, że trzeba to koniecznie wykorzystać np. w postaci porad, anegdot, historii na ten temat na stronie WWW i w folderach.
napisz w jakim mieście otworzyłeś ten sklep, może coś pomogę
Witam! Oto moja propozycja zestawu działań promujących to przedsięwzięcie: 1) Ciekawa strona internetowa z prezentacją oferty i możliwością złożenia zamówienia online z dowozem (zamożny klient lubi wygodę), oprócz tego, jak napisane jest w poprzednich odpowiedziach porady, ciekawostki i inne rzeczy dotyczące alkoholi. Oczywiście sama strona musi być odpowiednio zareklamowana i wypozycjonowana, aby ktokolwiek na nią trafił. 2) Artykuł sponsorowany w lokalnej prasie- w tym konkretnym przypadku powinien mieć znacznie większą skuteczność niż zwykłe ogłoszenie reklamowe. Dlaczego? Taki artykuł pobudza ciekawość do spróbowania czegoś nowego, luksusowego i oryginalnego. Sam pamiętam jak kiedyś przeczytałem ciekawy artykuł o piwie, sposobach jego ważenia itp. Od tamtej pory nie kupuję już właściwie produktów "piwopodobnych"-czyli lagerów o skróconym do minimum procesie fermentacji typu Ty...e czy Ży...c, tylko prawdziwe, dojrzewające piwo. Gdybym natrafił w gazecie na zwykłą reklamę dobrego piwa- dalej piłbym masówkę. Optymalne byłoby za to ogłoszenie w prasie branżowej, ale to już kwestia posiadanych przez ciebie funduszy. 3) Ze zwykłymi ulotkami dałbym sobie spokój- w klasie premium nie jest to dobre rozwiązanie i nie buduje wystarczająco ekskluzywnego wizerunku firmy. Moja rada jest taka- możesz utworzyć np. Klub Miłośników Dobrego Alkoholu. Potem kolportaż ulotek KONIECZNIE w formie zaproszeń do uczestnictwa w Klubie, oczywiście prowadzony w dzielnicach zamieszkałych przez twoją grupę docelową. Dla klubowiczów oczywiście zniżki, bonusy, spotkania z degustacją itp- możliwości jest wiele. Trzeba stworzyć swoistą otoczkę ekskluzywności. 4) Marketing szeptany- bardzo czasochłonny, ale piekielnie skuteczny przy produktach luksusowych. Po prostu powineneś obracać się jak najwięcej w kręgach swoich potencjalnych klientów (znam kogoś, kto wstąpił do klubu golfowego tylko po to, aby pozyskać nowych klientów- opłaciło mu się:), zaangażować rodzinę, znajomych, wszystkich którzy mogą polecić twój sklep. Pozdrawiam i kibicuję jako fan dobrych trunków:)
Ja zamiast inwestować w typowy "Artykuł sponosrowany", spróbowałbym dotrzeć do dziennikarzy zajmujących się tematami styl, życie z napisanym ciekawym artykułem na temat alkoholi. Interesującym artykułem można zrobić promocjęw której naszym wkładem finansowym jest jedynie czas jaki poświęciliśmy na jego napisanie, znalezienie odpowiednich dziennikarzy/redakcji i rozsyłkę informacji. Jak się nie uda, można pomyśleć o kupieniu takiego artykułu ;)
Moim zdaniem, strona internetowa powinna pomóc. Sam nie raz szukałem różnego typu ciekawych i egzotycznych alkoholi własnie poprzez wyszukiwarkę, i często byłem zawiedziony gdyż nie mogłem znaleźć tego co oczekuję.
Pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sklep Alkohole Świata": - Alkohole Swiata, sklep z Alkoholem - Sklep monopolowy - Alkohole Świata - sklep Alkohole Świata - jak pozyskać klientów - Sklep "Alkohole Świata" z franczyzną. - Win-Cin czyli Alkohole Świata Co i jak?
• Strona 1 z 1
|
|