Ostatnio zastanawiam się czy sklep z artykułami metalowymi i generalnie rzeczmi potrzebnymi do mniejszych i wiekszych remontow to dobry interes. Jakis czas temu przeprowadzilem sie na wies w okolicach mojego miasta. No i na kilka wiosek mamy tu dwa składy budowlane i dwa sklepu metalowe gdzie mozna kupic wszystko od gwozdzi, pedzli farb, do szpachli, gipsow itd.
Pomysł jest następujący:
- szeroki asortyment towaru
- wysoka jakoś obsługi (wiem że to troche banalnie brzmi ale to wazna rzecz, moj ojciec czesto kupuje z sklepach koło nas i bardzo irytuje go jak sprzedawca nie ma pojecia czym roznia się np. elektrody do spawarki)
- bardzo dobre rozplanowanie powierzchni w sklepie. mozna porownac zabke z malym sklepem osiedlowym widac odrazu roznice, tutaj tez chcialbym aby tak bylo.
- dowóz towarów, wiadomo ze usługa przydatna, czesto wielu osobom nie chce sie jechac do miasta do castoramy czy praktikera po kilka drobiazgów. ja chcialbym zaoferowac dowoz nawet towaru o nie wielkiej wartosci (oczywiscie opłacalny). Mysle ze byłoby to na zasadzie zbierania zamowien i jednego wyjazdu do klientow w ciagu dnia.
- innowacyjny marketing - mysle ze to moze miec istotne znaczenie. poniewaz prowadze juz dwie firmy wiem ze wyglad a znaczenie, chcialbym tutaj postawic na intensywna promocje sklepu (szyld z ciekawa nazwa i haslem (juz mam wymyslone)), ulotki, promocje cenowe, konkursy - mysle ze konkurs na najladniejszy ogrodek czy now aelewacje domu po remoencie to ciekawa rzecz, napewno nie spotykana, jesli ludzie pozytywnie sie do tego ustosunkuja to raz ze obroty skepu wzrosna, dwa beda dbali o swoje domy - ja osobiscie mam fajny domek i chcialbym zeby moj sasiad tez troche sie postaral o swoje podworko, nie trzeba miec wiele kasy zeby ladnie skosic trawnik i posadzic kwiatki. Mogłbo by to mnie nawet pozytywne skutki w małej społecznosci.
- karty rabatowe (tez niby banał) ja chcialbym zeby karty poza swoja pierwotna funkcja były narzedziem do pomagania klientnom, kazdy lojalny klient mialby pozliwosc indywidualnego zamowienia towaru z dowozem, takze zupelnie poza standardowym dowozem moglby dostac dowar z bardzo krotkim czasie, poza tym np raz w miesiacu moglby zamowic towar bez wartosci minimalnej. (sluzylo by to do promocji sklepu "przywieziemy Ci nawet kilogram gwozdzi" czy cos w tym stylu.
A teraz bardzo krótko szanse i zagrozenia:
Szanse:
- dostepnośc kapitału
- ciekawy lokal w odpowiednim miescie z mala konkurencja
- duze mozliwosci informtyczne i marketingowe (moja branza)
- duża ilośc nowo budowanych domow
- potrzeba remontu domow na wsi
Zagrozenia:
- nieznajomosc branzy
- mimo wszystko konkurencje super marketow (w moim miescie 4 takie)
- spore koszty poczatkowe
Czekam na opinie.
Pozdrawiam ;-)