Witam ostatnio naszedł mnie pomysł o otworzeniu firmy zajmującej się dostarczaniem zakupów do domu. Wiem ze sensowność takiego przedsięwzięcia polega na grupie docelowej itd. Nie mam jeszcze sprecyzowanej formy tylko sądzę ze pomysł jest dobry tylko wszystko zależy od ceny takiej usługi . Wiem ze taxówki mają opcje dostawy zakupów ale zwykle jest to kupienie wódki na stacji benzynowej 10zł drożej i 10zł za dostawę, Grosik miał opcje dostawy ale za 10zł też wole się przejść do sklepu mam dwa pomysły na ew. rozpoczęcie takiej działalności.
1.Program partnerski z jakąś siecią sklepów , ktoś by pomyślał kto się podpiszę jeżeli będziemy dostarczać towar nikt nie będzie przychodził do sklepu , ale wierze że sprzedaż towaru jest ważniejsza niż kolejki przy kasach w sklepie . Taki program np.(zupełnie przypadkowo i przykładowo) z siecią sklepów Biedronka (czy tez społem czy innych) by dostarczać zakupy w godzinach 7:00-13:00 i 17:00-23:00 odbiorcami byli by ludzie starzy , chorzy ,rodziny dzietne w których rodzice pracują i nie maja czasu na zakupy , młodzi ludzie imprezowicze którzy potrzebują alkoholu w godzinach wieczornych gdzie sklepy oprócz stacji benzynowych pozamykane , szczerze mówiąc ja jako student sam wolałbym się złożyć z lokatorami a żeby nam ktoś przyniósł zakupy za te 6zł(strzeliłem cenę) niż łazić do biedronki . 6zł mało czy dużo cena ostateczna dla klienta pewnie była by podyktowana przez rożne czynniki ale wolałbym tej ceny nie przekroczyć a i zniżki w dostawie tym większe nim większe zamówienie bo oczywiście byśmy dostawali prowizje/premie za to że dzięki nam towar schodzi .Oczywiście pełny serwis internetowy zamówienia przez internet i telefon z cennikiem usług i produktów czasem dostawy itd, dla ludzi nie siedzących w internecie pełny serwis telefoniczny . Na stronie dochodowe reklamy biedronki jak i konkretnych produktów producentów .
2. Własny sklep prowadzący taką działalności sklep w którym można zamówić na dostawę ale nie można do niego pójść , ulotki o produktach reklamy na stronie i ulotkach produktów minus własna hurtownia .
Jeżeli chodzi o transport to może byc nawet na początek cinkuś w gazie prosze o plusy i minusy pomysłu osób obeznanych w temacie , jeżeli macie przykłady podobnych pomysłów które nie wypaliły też byłbym wdzięczny ,jak i od strony prawnej jak to wygląda .
Dzieki pozdrawiam.