|
Sklep i serwis komputerowy - strona 2 |
Sklep i serwis komputerowy
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Rada ode mnie - jak chcecie mieć więcej opinii i komentarzy to poproście Mateusza o przeniesienie tematu do działu pomysł na biznes.
Witam
Mam zamiar z kolegą otworzyć Sklep Komputerowy + Serwis. Mieszkam w miejscowości przekraczającą 24000 ludzi. Jest parę sklepów tego typu wiec i jest konkurencja. Mamy Lokal który za własne pieniądze został wyremontowany i nadmienię ze nic za niego nie płacimy, wadą jest jedynie to ze nie znajduje się w centrum miasta (jest to duże osiedle domków jednorodzinnych ). Staramy się o dotacja z PUP. Z PUP mogą nam przyznać donacje na każdego z nas z osobna, a na jednego wychodzi przeszło 13000 zł. Na oku mamy parę hurtowni , wiec myślę ze ceny będziemy mieli konkurencyjne. Chcemy za to zakupić komputer, drukarkę, lady, półki itp. do prowadzenia sklepu. Chciałbym orientacyjnie się dowiedzieć od was czy to ma jakąś przyszłość? Czy jeśli nie jest to centrum da rade się utrzymać? Będę wdzięczny za różnego typu pomoc, sugestie i rady.
Witam wszytskich
mam pewien problem, mianowicie chciałem założyć wspólnie z kolegą serwis komputerowy, w przyszłości może jakiś sklepik z częściami. Moje pytanie od czego zacząć? Jak widać będzie to działalność handlowo-usługowa. Lokal mamy (odpada czynsz), ja jestem bezrobotny, natomiast kolega pracuje na pół etatu. Jakie są w związku z tym wymagane dokumenty? Czy musimy zawrzeć najpierw spółkę, czy może pójść innym tropem (kolega mnie zatrudnia jako bezrobotnego i w związku z tym przez pewien okres płaci mniejszy ZUS), Jaką księgowość wybrać? Nie jestem pewien czy nasze obroty w ciągu roku przekroczą 10 tys euro (VAT odpada?)
Witam. Planuję otworzenie podobnej działalności co kolega powyżej. I interesująmnie podobne kwestje. Z tego co czytałem VAT odpada. Ciekawi mnie możliwość zdobycia dotacji unijnych. Do działalności potrzebny jest smaochód, telefon, laptop, kasa na reklamę i oprogramowanie. Fakt faktem praktycznie wszystko posiadam ale czemu by nie skorzystać tym bardziej że jeżeli firma się utrzyma przez rok część dotacji jest umażana. Czy ktoś może mi doradzić jak co i gdzie? Czy najpierw otwieram firmę później się staram? Czy odwrotnie. I w ogóle co wy na taki sposób działalności? Pozdrawiam.
Otwieram sklep stacjonarny, internetowy, na allegro i serwis od 01.09.2008r.Po okresie 6 m-c chcę rozszerzyć działalność o RTV i AGD.
Szukam osoby która już prowadzi podobną działalność i chciałaby się podzielić swoim doświadczeniem w tej dziedzinie. Mam kilka pytań np. -jaki program ? atrakcyjnym programem jest WGSM, ale tylko telefony i akcesoria, ciekawy program proponuje tez allegro itp. ale nie do końca spełniają wszystkie wymagania(np. nie widziałem obsługi kasy fiskalnej) -Co jest potrzebne(zezwolenie itp.) do naprawy kas fiskalnych ? mam skończony kurs obsługi kas. -Co jest bardziej wskazane serwer stacjonarny, czy lepiej skorzystać z gotowej opcji i wykupić wirtualny ? Zastanawiam się nad kafejką w tym wypadku stacjonarny, ale nie wiem czy z tym nie poczekać. -Jakie łącze wybrać ? Zastanawiałem się nad DSL, ale jest trochę jeszcze za drogie. Może jednak zostać przy ADSL. To tylko niektóre z pytań które mnie nurtują, chciałbym podjąć dyskusję na ten temat, wiele osób mogłoby skorzystać i obniżyć koszty prowadzenia podobnej działalności.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sklep i serwis komputerowy - strona 2": - Serwis i sklep komputerowy - Serwis i sklep komputerowy pod Krakowem. - Serwis GSM + Tworzenie stron www + Sklep Komputerowy - Oferta dla chcących prowadzić sklep komputerowy i serwis - Sklep i serwis komputerowy - oprogramowanie do obsługi firm
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|