|
Sklep i serwis komputerowy |
Sklep i serwis komputerowy
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam chce otworzyc sklep i serwis komputerowy ale nie wiem jakie sa aspekty prawne w przypadku serwisu.
Aspekty prawne? Jeżeli pytasz o wymagane kwalifikacje to nie ma żadnych aspektów prawnych innych niż w przypadku jakiegokolwiek innego biznesu.
to znaczy. Przychodzi do mnie klijent z zepsutym windowsem i chce zebym mu przeinstalowal system i teraz czy ja moge mu zainstalowac swoja kopie czy nie. Czy sa jakies specjalne licencje na windowsa itp. generalnie jestem zielony w tej brany
No co ty, chory jesteś?? Pewnie, że nie możesz mu zainstalować! Chyba, że jego własny program albo na czarno.
1) Czy warto jest zabierać sie za biznes, o którym nie ma się zielonego pojęcia???!!!! Przykładowo ktoś przyjdzie się Ciebie zapytać nawet o coś prostego a Ty nie będziesz umiał odpowiedzieć na pytanie. To ja już drugi raz do Ciebie bym nie poszedł.
Dla przykładu podam, że mi zespsuł się komputer, dokładnie spalił się zasilacz, wystarczyło wymienić na nowy i po kłopocie. Taka naprawa trwa 30 minut. Gość do któego zaniosłem trzymał kompa przez 2 tygodnie i to nie naprawił, bo nie wiedział co jest zepsute. A wymienił tylko wiatrak, bo był zakurzony, ale dobry. ;) Jeżeli masz tak samo naprawiać to szybko zamkniesz firmę.
A kto powiedzial ze nie mam o tym zielonego pojecia. Mam!!! chodzi mi tylko o strone prawna takiego biznesu. Od ponad roku robie wszystkim znajomym i nie tylko komputery lacznie ze skladaniem wiec pomyslalem ze zaloze firme na poczatek juz kilku klijentow mam:) wiec kto wie moze wypali. Do tej pory poprostu instalowalem znajomym swoja kopie windowsa ale to byli znajomi!!!
Powiesisz informację że instalujesz oprogramowanie które jest własnością klienta i tyle teorii na ten temat.
No to sorki bo chyba źle zrozumiałem Twoją wypowiedź.
Sklepów z kompami jest teraz duzo i same kompy juz sa tanie, wiec nie jest juz tak dochodowy biznes jak kiedys. Chyba ze tam gdzie chcesz otworzyc sklep to mala jest konkurencja, wiec sie oplaca.
Spora część resellerów wcodziw w większe sklepy, reklama oraz doposażenie sklepu towarem, któty rzadko schodzi przyciaga klienta.
hej. Od 5 lat prowadze sklep komputerowy razem z serwisem i musze powiedzieć, że w tej chwili jest to bardzo ciężki kawałek chleba. Rynek jest juz przesycony, prawie każdy ma już komputer wiec obrót jest marny. Nie polecam nikomu tego typu biznesu. A serwis moze i jest opłacalny ale dopiero po kilku latach działalności sklepu, gdy wszyscy już wiedzą, że jesteś no i że jestes dobry. Pozdarwiam
Witam!
Na początek chciałbym napisać że to jest pomysł - przymierzam się do czegoś takiego ale nie jestem pewny czy jest sens. Wpadło mi troszkę pieniążków i chciałbym je spożytkować we właściwy sposób. Pracuje na co dzień do 16. Mój pomysł: serwis komputerowy, reinstalacja systemów, konfiguracja połączenia internetowego, modernizacja komputerów, archiwizacja danych - wiadomo o co chodzi. Do tego chciałbym otworzyć sklep internetowy z częściami komputerowymi. Serwis byłby otwarty od 17 do powiedzmy 23. Tylko wtedy mam czas, może to też nie najgorszy pomysł bo wszystkie serwisy są już o tej porze zamknięte a dużo ludzi pracuje do 17. Co o tym myślicie? Sprobować? dać sobie spokój? Pozdrawiam
Witam
Mam zamiar z kolegą otworzyć Sklep Komputerowy + Serwis. Mieszkam w miejscowości przekraczającą 24000 ludzi. Jest parę sklepów tego typu wiec i jest konkurencja. Mamy Lokal który za własne pieniądze został wyremontowany i nadmienię ze nic za niego nie płacimy, wadą jest jedynie to ze nie znajduje się w centrum miasta (jest to duże osiedle domków jednorodzinnych ). Staramy się o dotacja z PUP. Z PUP mogą nam przyznać donacje na każdego z nas z osobna, a na jednego wychodzi przeszło 13000 zł. Na oku mamy parę hurtowni , wiec myślę ze ceny będziemy mieli konkurencyjne. Chcemy za to zakupić komputer, drukarkę, lady, półki itp. do prowadzenia sklepu. Chciałbym orientacyjnie się dowiedzieć od was czy to ma jakąś przyszłość? Czy jeśli nie jest to centrum da rade się utrzymać? Będę wdzięczny za różnego typu pomoc, sugestie i rady. Z Góry dziekuje.
Witam
Mam zamiar z kolegą otworzyć Sklep Komputerowy + Serwis. Mieszkam w miejscowości przekraczającą 24000 ludzi. Jest parę sklepów tego typu wiec i jest konkurencja. Mamy Lokal który za własne pieniądze został wyremontowany i nadmienię ze nic za niego nie płacimy, wadą jest jedynie to ze nie znajduje się w centrum miasta (jest to duże osiedle domków jednorodzinnych ). Staramy się o dotacja z PUP. Z PUP mogą nam przyznać donacje na każdego z nas z osobna, a na jednego wychodzi przeszło 13000 zł. Na oku mamy parę hurtowni , wiec myślę ze ceny będziemy mieli konkurencyjne. Chcemy za to zakupić komputer, drukarkę, lady, półki itp. do prowadzenia sklepu. Chciałbym orientacyjnie się dowiedzieć od was czy to ma jakąś przyszłość? Czy jeśli nie jest to centrum da rade się utrzymać? Będę wdzięczny za różnego typu pomoc, sugestie i rady. Z Góry dziekuje.
Przyszłość to napewno może mieć, ale zależy to od kilku aspektów. Napewno Wasze zaangażowanie, ceny dostawców, może do tego dołączyć jakieś proste usługi typu: formatowanie dysków, zakładanie systemów, doradztwo dla małych firm. Tego typu rzeczy na pierwszy rzut oka to błahostka, ale wielu początkujących użytkowników, niekiedy i tych zaawansowanych nie może sobie poradzić z jakimś kłopotem, a wtedy Wy możecie to naprawić, ewentualnie doradzić i sprowadzić dla Klienta sprzęt.
Własnie takie cos chcemy prowadzic...;] a co do małych firm to jedynie musimy nawiazac jakies kontakty. Chetnie bysmy jeszcze poczytali jakies ugestie od innych.
Pozdrawiam i czekam na opinie i rady.
Sprawdź również podobne tematy:
- Serwis i sklep komputerowy
- Serwis i sklep komputerowy pod Krakowem. - Serwis GSM + Tworzenie stron www + Sklep Komputerowy - Oferta dla chcących prowadzić sklep komputerowy i serwis - Sklep i serwis komputerowy - oprogramowanie do obsługi firm - Sklep komputerowy, serwis, w przyszłości może usługi interne - Serwis IT, serwis komputerowy u klienta. - Serwis komputerowy itp - Serwis komputerowy. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|