|
Sklep inernetowy |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Mam pytanko. Od pewnego czasu mysle o otworzeniu sklepu internetowego z towarem od płytek ceramicznych, wyposarzenie łazienek, farby scienne i panele (ogólnie materiały remontowe) do materiałów ociepleniowych i tynków. Brat ma firmę budowlaną. Pracy mu nie brakuje ale zaoferował mi współprace na zasadzie wzajemnego polecania. Posiadam już dosyć spory lokal odpowiedni na magazyn (niestety jeszcze pusty).Działalnosc obejmowałaby jedynie województwo podkarpackie. Nie zamierzam narazie otwierać wielkiego składu materiałów budowlanych. Jedynie lokalny rynek. Towar do klienta dostarczac zamierzam sam co znacznie zmniejszy koszty.Posiadam również samochód dostawczy.Niestety nie miałem lokalu w dogodnym miejscu wiec zdecydowałem sie na sprzedaż przez internet. Byłbym wdzięczny gdyby ktos mi napisał jakie koszty m.w. poniosę na rozpoczęcie takiej działalnosci. Bez towaru oczywiscie. Chodzi mi o koszty rejestracji firmy, reklamy oraz koszty zamieszczenia mojej strony w inernecie i programu.
Witam,
Co do sklepu internetowego to koszt od 2000zł. Chodzi mi tu o sklep przygotowany specjalnie dla Twojej działalności, z dobrą oprawą graficzną. Możesz oczywiście użyć np OSCommers ale np zrobic w nim dobrą grafike jest bardzo ciężko. Moja firma zamuje się właśnie tego typu projektami. Chodz nie chce jej teraz reklamować to napisze że rozwiązania przygotowane specjalnie pod klienta sa zdecydowanie lepsze niż kupienie taniego uniwersalnego sklepu. Poza tym jeżeli zamierzasz sam dostarczac towar to przy zamówieniach potrzebne bedzie np ustalenie terminu dostawy, itd. Ostatnio spotkalem sie na http://www.notebooki.pl z sytuacja ze nie moglem wpisac danych do faktury przy zakupie laptopa. Dzwonie tam i pytam o co chodzi. A oni mówią: "no nie ma gdzie tam tego wpisać, kolega zadzwoni i bedziecie sie dogadywac". Moim zdaniem było to bardzo nieprofesjonalne i nalezy unikac takich sytuacji. Dlatego polecam dedykowane rozwiazania przygotowane wedlug potrzeb. Pozdrawiam.
Witam !
Koszt założenia firmy, pieczątka itp. to około 200zł. Oprogramowanie dobrego sklepu - około 2000-3000zł. Bez wątpienia w dłuższej perspektywie koszty reklamy będą największe (pozycjonowanie, AdWordsy, może porównywarki) dlatego według mnie na oprogramowaniu nie powinieneś oszczędzać, a zwłaszcza na grafiku komputerowym. arek_kielce - pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Rozwiązania gotowe, które jednak nie są szablonami i masówkami są o wiele lepsze niż pisanie całego oprogramowania od początku. Jeśli wiesz coś na ten temat, to napisanie dobrego oprogramowania dla sklepu internetowego to w dobrej firmie koszt około 10 tysięcy złotych. Nie mówię tutaj o jednym programiście, który zrobi grafikę, potnie ją, dostosuje do wszystkich przeglądarek, napisze całe oprogramowanie, przetestuje pod kątem użyteczności i poprawności kodu (jest to niemożliwe, aby jedna osoba to zrobiła). Działania trzeba rozdzielać na co najmniej grafika + programista + tester - absolutne minimum. Przez to naturalnie - czas wdrożenia i koszty wzrastają diametralnie. Napisanie sklepu od podstaw to około 2-5 miesięcy pracy w zależności od specyfikacji. Dobrze napisane rozwiązania gotowe, które można wdrożyć w każdą szatę graficzną to przede wszystkim rozwiązania sprawdzone - masz pewność, że nie ma ukrytych błędów. Zawsze rozwiązania pisane od nowa - choćbyś nie wiem jak się starał - mają błędy, które pokazują się nawet po pół roku od używania oprogramowania! (Wierz mi, wiem coś na ten temat). Rozwiązania gotowe są testowane przez cały czas przez wielu użytkowników. Są tańsze. Czas wdrożenia w pociętą grafikę to kwestia 2-3 dni - w tydzień klient ma dobry i działający sklep internetowy, nawet wraz z wdrożonymi poprawkami i modyfikacjami "pod" klienta (każdy sklep zawsze trzeba w jakimś stopniu indywidualnie dostosować, ale nie jest to pisanie od nowa!). Najważniejsze - jeśli gotowe rozwiązanie jest dobrze napisane, to wcale nie widać, że jest to gotowe rozwiązanie - warunkiem musi być możliwość wdrożenia sklepu w każdą szatę graficzną, nawet jeśli firma u której zamawiasz oprogramowanie dostanie projekt od zewnętrznego grafika! Rozwiązania autorskie, pisane od podstaw są dobrym rozwiązaniem dla największych firm - które stać na to i mają dużo czasu. Dużo można na ten temat pisać - generalnie nie jest to żadna reguła, że oprogramowanie gotowe jest złe, a oprogramowanie pisane od podstaw lepsze. Odpowiedź jest: "to zależy" - od firmy wdrażającej (czy jest "normalna" czy traktuje klienta jak "dojną krowę"), od potrzeb klienta, jego budżetu, czasu i wielu innych czynników. Pozdrawiam Krzysztof Gaudy
Nie napisałem że my Tworzymy całe oprogramoanie od nowa. Mamy gotowe rozwiązania które w razie potrzeby dostosowywujemy i ewentualnei dodajemy cos nowego.
OK. Wielkie dzieki za udzielone informacje.
A czy moglibyscie mi jeszcze m.w. napisac od czego zacząć ? Mam tu na mysli czy najpierw kupic program czy rejestrowac firme w urzędach czy moze zacząc od czegos innego? Dodam ze jest to mój pierwszy własny biznes i nie wiem od czego zacząc.Tymbardziej , że w zakładaniu sklepu internetowego nie pomoze mi nikt z najblizszego otoczenia bo niestety nie mam w gronie znajomych osób które już cos takiego prowadza. Ewentualnie podajcie mi jakies linki do instytucji mogących udzielic mi niezbędne pomocy.
Witam !
Poczytaj książki, poczytaj blogi na ten temat, użyj Google.pl :) Tam jest wszystko. Bo Twoje pytanie co najpierw zrobić: oprogramowanie czy firmę rejestrować... Jak chcesz kupić oprogramowanie sklepu na fakturę (i wrzucić np. w koszty) nie mając firmy? Pozdrawiam Krzysztof Gaudy
przecież można poprosić o wystawienie faktury w późniejszym terminie. Na początku wypadałoby zapoznać się ze skryptem, wprowadzić towar itd. Po co płacić zus + inne opłaty za free i w tym czasie robić w/w rzeczy skoro powinno się już myśleć o zarabianiu?
Witam !
Ja bym robił to w ostateczności równocześnie. Bo w Polsce założenie firmy to około 3-4 tygodni latania za papierami, pieczątkami, VAT-ami, Regonami, NIPami itd. Oczywiście tu masz rację - fakturę można wziąć później. Pozdrawiam Krzysztof Gaudy
ja mam pytanie do kogos kto taki sklep prowadzi... czy klientow w takim sklepie internetowym ma sie wiecej niz w normalnym. majac taki sklep nie traci sie na czynsz itp ale za to ciezej jest do niego trafic. Pozycjonowanie i reklama to chyba potezne koszty a wiec obrot powinnien byc spory. Jak to wyglada w rzeczywistosci.
generalnie ja nie lubie kupować przez internet, dla mnie zakupy to przyjemność wiec lubie pochodzic po sklepach, ale w polsce esklepy maja coraz to wieksze obroty,więc warto otworzyc taki sklep, ale z odpowiednim asortymentem a co do reklamy to nie sa to az tak potezne koszty, ale male nie są
Widzisz. Wszystko jest zależne od reklamy. Na pierwszym miejscu trzeba postawic na firme, która pozycjonuje, ale robi to przz wielkie P. Nie mowie tutaj o dodaaniu strony do katalogów. Stałe linki do twojej strony, z adresu, który ma wartosc i jest czesto "okupowany" przez ludzi KOSZTUJE !!!
Mozna powiedzieć, ze to co miałbys wydac na czynsz i reszte opłat to wydasz na reklame. Im wiecej wkladasz w reklame tym masz wiecej klientów. Wszystko rowniez zalezy od towaru , ktory sprzedajesz, adresu strony oraz designu.
hmm...sklep zmieniony pod Twoje potrzeby kupisz juz spokojnie za 1,5 tys zł więc nie ma co narzekac na wyoskie koszty. Jesli chodzi o kolejność działań to zakładaj firmę i twórz esklep jednocześnie. To wg mnie zajmnie ci tyle samo czasu. Następna sprawa dotyczy pozycjonowania. Nie baw się w katalogi tylko porządnie weź się za płatne pozycjonowanie bo tylko w taki sposób będziesz miał z tego wymierne zyski.
Witam !
leszczu ma w 100% racje. Ja dodam tylko, że koszty reklamy wcale nie muszą być aż takie duże, o ile dobrze zastanowimy się nad branżą. Jeśli ktoś planuje otwarcie kolejnego sklepu internetowego z książkami lub komputerami i chce się przebić, aby uzyskać chociaż te kilkadziesiąt zamówień dziennie to koszty reklamy będą liczone w tysiącach złoty na miesiąc. Jeśli jednak mamy naprawdę dobry pomysł na sklep, gdzie nie ma konkurencji (produkty niszowe), to nie jest to aż tak duży wydatek. Przykładowo taniej i łatwiej pozycjonuje się serwis na słowa mniej konkurencyjne. Jak ktoś chce mieć TOP5 na słowo "księgarnia" to musi się liczyć z naprawdę dużymi kosztami. Podobnie w porównywarkach będzie większa konwersja, jeśli jest mniejsza konkurencja itd. Bardzo dużo zależy od branży. Pozdrawiam, Krzysztof Gaudy
|
|