Witka chłopaki,
Widząc sporą wiedzę jaką dysponują uczestnicy forum postanowiłem napisać, by uzyskać ewentualne opinie i porady na temat założenia sklepu internetowego.
Pracowałem już w 2 sklepach internetowych ( obroty ~3mln miesięcznie ) jako handlowiec i w każdym czegoś brakowało. A to szefostwo za mało rozwojowe, a to ludzie niewłaściwi, a to system z zbyt małymi możliwościami i pochłaniający dużo siły roboczej. Drażniące wszechobecne krętactwo o niedostępności towarów czy cen.
W myślach, jeszcze za chmurami, mam zarys własnego sklepu internetowego. Może nie oferującego kosmicznej ilości produktów po super niskich cenach, ale stabilnego, aktualnego ( o stany magazynowe oraz ceny ), przejrzystego oraz pewnego, ALE z początku zarządzanego z domu.
Otóż, jestem w posiadaniu bazy danych w postaci pliku xml z wiodącej hurtowni sprzętu komputerowego, rtv oraz agd przyznawanemu 'zaawansowanym' klientom. Plik zawiera opisy produktów, parametry, zdjęcia oraz jest aktualizowany bardzo często. W dodatku, codziennie można na podstawie innego udestąpionego pliku aktualizować stany magazynowe i ceny co rozwiązuje duży problem w stosunku do innych sklepów.
Mimo wszystko chciałbym dodawać coś więcej, własnoręcznie, w końcu nie z jedną hurtownią się handluje a oferowane interesujące produkty nie zawsze muszą być w jednym miejscu.
I teraz powstają początkowe pytania:
1. Ile kosztuje zrobienie sklepu internetowego, który potrafiłby wykorzystywać w/w plik XML oraz plik aktualizacyjny.
1.1. Strona sklepu wykonana zgrabnie, ładnie i przyjaźnie. Coś na wzór megamedia.pl ze zmianami, które kłębią mi się w głowie.
Powiedzmy, że sklep jest już zrobiony.
2. Jak sklutecznie wypromować sklep, by klienci zaczęli interesować się nim, kupować oraz ile to kosztuje? ( google, porównywarki? )
Klient kupuje towar. Co dalej?
3. Jaki kurier? DHL, OPEK, Poczta? Jakieś podpisywanie umów z kurierami? Programy kurierskie do sporządzania paczek?
3.1. Ile to kosztuje, ewentualnie ile da się zarobić na wysyłkach?
Super, klient kupuje, ale zysk trzeba jakoś rozliczyć.
4. Księgowość? Kasa fiskalna? Jak się to je i czym smakuje odprowadzanie podatku?
Powiedzmy, że w/w punkty mamy opanowane. Sklep musi istnieć więc...
5. Ile kosztuje średnie utrzymanie miesięczne sklepu?
Myślę, że te pytania wystarczą na początek, a ewentualne następnę pojawią się podczas wypowiedzi.
Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienia.
Pozdrawiam,
Broo