|
Sklep komputerowy |
Sklep komputerowy
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Od 3 lat w domowych warunkach zajmuje sie skaładaniem kompów. Niedawno ukączyłem szkołe i zamierzam otworzyc sklep komputerowy z serwisem itp. Jak wyglada koszt takiej inwestycji? czyli podatki zakupy sprzetu mebli itp sklep bede zakładał z kumplem zeby zmniejszyc troche wkład własny itp a pozatym sam chyba nie dam rady prowadzic sklep.Bardzo prosze o jakies rady itp wiem juz mniejwiecej jakie hurtownie sa warte uwagi
Porada by popracowac w takim sklepie zanim otworzysz biznes jest znakomita,(proponuje jakiś staż) prowadzenie takiego interesu zalezy od konkurencji i zapotrzebowania na twoje usługi (wielkosć miasta i miejsce puktu ) jezeli ma byc serwis to naprawde niezle trzeba sie znać, plus byc dostepny 24 h :) maraza w sklepie miendzy 8% a 10 % na podzespołach na dodatkach czyli klawiaturki suchaweczki itd miendzy 30% a 100 %czyli jeden komp za 2500 zł to około zarobku 250 zł - koszty transportu czesci - koszty ewentualnego dojazdu do klijenta (przy wiekszej konkurencji robisz lewpsze ceny zarabiasz mniej) szanuj serwis a bendziesz miał z niego duzo klijentów takze na czesci, i nie zapominajmy o używkach, biez w rozliczeniu stare komputery i czesci, jesli masz problem z zbytem zawsze jest allegro, użwyki to 50% lub 100% zarobku, ogulnie wyżyc z tego można ale kokosów wielkich nie zbijesz chyba ze nie ma konkurencji:)
porada,postaw na dobrze wykonany produkt(trzymaj sie zdala od dziwnych marek , ecs , asroków, no name) sprzed ma przedewszytkim sie nie psuc a w razie awari solidnie serwisuj, naprawiaj w ramach gwarancji ponos nawed dodatkowe koszty(nie wciskaj kitu), ponieważ klijent nie zadowolony pujdzie do konkurencji i tylko bardzo mały procent kupujacych patrzy na cene, a komputery wymienia sie co 3 lub 5 lat
dzieki za rady czekam na nastepne:) myslimy z kumplem zeby z czasem do tej działalnosci dołoczyc tez moze ksero i rozne takie jescze sprawy dla firm
Ma ktos jescze jakies rady i pomysły?
jesli jestes znany w okolicy jako dobry serwis to masz juz ogromny plus, bo ludzie beda do Ciebie przychodzic, jesli chodzi o sam sklep to zalezy jaka masz konkurencje w okolicy, sklep to juz powazna inwestycja no i przydaloby sie zatrudnic przynajmniej jednego pracownika bo sam nie wydolisz, ale jak masz kumpla to ok. Przez dwa lata pracowalem w sklepie komputerowym jako serwisant (czasem sprzedawca) i wiem ze konkurencja spora, marze niskie, a to bylo jakis czas temu, teraz komputroniki itp wynalazki naciskaja jeszcze bardziej, a ludzie lubia poczytac, zobaczyc, porwonac, wiec jak sklep to od razu z witryna www :) powodzenia
Mieszkam w ok.600tys. miescie w UK. Az trudno w to uwierzyc, ale wszystkie sklepy sprzedajace komputery, sa sklepami "na poziomie" tzn. wita Cie pan w garniturze i oprowadza, w zwiazku z czym ceny tych ze komputerow sa dosc wysokie.
Jest tez kilka innych sklepow, gdzie mozna kupic komputery. Sa to malutkie sklepiki zarabiajace przede wszystkim na naprawach. Mozna tam tez kupic komputer, ktory wbrew temu co mozna by sadzic tez jest drogi. Jest praktycznie jeden sklep gdzie zaopatruje sie mnostwo ludzi, gdzie ceny sa przystepne, skladaja komputery pod zamowienie, sprzedaja wszystko inne co zwiazane z tematem. Obserwuje ich od dluzszego czasu i wiem, ze gdyby otworzyc podobny sklep na pewno klientow byloby mnostwo (na cale PCty, ale przede wszystkim podzespoly) - Mnostwo stodentow kupuje podzespoly i samemu sklada w domu. W sklepie nie mogloby oczywiscie zabraknac calego oprzyrzadowania jak drukarki, camerki oraz mediow jak CD, DVD, tusze, parier i wiele innych, ktore sprzedaja sie dzisiaj jak chleb. Znalazlem lokal nawet wiekszy niz potrzebny, z po prostu idealna lokalizacja (duzo lepsza niz wspomniany wczesniej sklep) problemem jest kasa, bo wszystko co mialem zainwestowalem w cos innego i bede mial ja spowrotem dopiero za 6-12 miesiecy (i nie jest to inny biznes - w czystym tego slowa znaczeniu) Bylbym gotowy nawet oddac 50% udzialow w spolce komus kto chcialby ruszyc temat. Na rozruch potrzebne byloby jakies min.25-30tys funtow. Aha zapomnialem tez dodac, ze oczywiscie mam namiary na najlepszych dostawcow w UK, ktorych nie znajdzie sie w yelloow pages itp. Jakies sugestie jak moglbym sie z tym uporac?
Witam!!! Jestem studentem informatyki, mieszkam w niewielkim miasteczku liczącym 3,5 tys mieszkanców, a cała gmina liczy ok 12 tys. Myśle nad otwarciem sklepu komputerowego. Posiadam wlasny lokal prawie w rynku czyli w centrum miasteczka o pow 50m2. Czyli czynszu nie bede placil. Juz jeden tutaj jest sklep komputerowy prawie 2 lata, tylko ze ma duzo gorsza lokalizacje niz ja mialbym. Chcialbym prowadzic sklep komputerowy i serwis sprzetu i ogrogamowania. Moze rowniez jakis punkt ksero. Prawdopodobnie calego lokalu bym nie wykozystal na sklep tylko jakos polowe. Chcialbym zaczerpnac waszej opinii czy taki sklep mialby racje bytu w takiej miescinie? Może mogłbym miec sklep pod patronatem jakies ogolnopolskiej sieci sklepów komputerowych typu: komputronik lub proline?Czy to by sie oplacalo czy raczej nie? Czekam na wasze opinie...
Witam!!! Jestem studentem informatyki, mieszkam w niewielkim miasteczku liczącym 3,5 tys mieszkanców, a cała gmina liczy ok 12 tys. Myśle nad otwarciem sklepu komputerowego. Posiadam wlasny lokal prawie w rynku czyli w centrum miasteczka o pow 50m2. Czyli czynszu nie bede placil. Juz jeden tutaj jest sklep komputerowy prawie 2 lata, tylko ze ma duzo gorsza lokalizacje niz ja mialbym. Chcialbym prowadzic sklep komputerowy i serwis sprzetu i ogrogamowania. Moze rowniez jakis punkt ksero. Prawdopodobnie calego lokalu bym nie wykozystal na sklep tylko jakos polowe. Chcialbym zaczerpnac waszej opinii czy taki sklep mialby racje bytu w takiej miescinie? Może mogłbym miec sklep pod patronatem jakies ogolnopolskiej sieci sklepów komputerowych typu: komputronik lub proline?Czy to by sie oplacalo czy raczej nie? Czekam na wasze opinie...
powiem tak.. u mnie też jest 1 sklep komputerowo motoryzacyjny i też działa już 2 lata, a miejscowość podobna do Twojej..
Sam się nad tym zastanawiam czy to by się opłaciło.. A może ktoś już coś takiego prowadzi na wiosce?? może coś podpowie?
Ja bym nie ryzykował. Mieszkasz zbyt małej gminie na 2 sklepy. No chyba że Twoja konkurencja nie ma czegoś co jest związane z komputerami a czego ludzie potrzebują - gry? stanowisko z dostępem do internetu? itp
Jak funkcjonują takie sklepy to chyba się opłaci Panowie. Kogoś utrzymuje taki sklep napewno. Nikt chyba na logikę nie robi cały miesiąć aby utrzymać "sam" sklep.
W sieć nie ma sensu, zreszto dla mnie nie ma ale dla każdego z was moze mieć. Mała miejscowość, czyli sklep komputerowy, nastawiony bardziej na "tańszy" jak i "poleasingowy" , to mogłoby schodzić, dodtakowo zamiast Xera, któe nie przynosi wielkich zysków, znając życie nie zarobiłbyś nawet na toner, lepiej zainwestować w "playstation" i zrobić "mały salonik" do pykania, obok sklepu i serwisu. Za opłatą oczywiscie. Dodatkowo, hmm , napisz coś o miesjcowości, czy są jakieś biznesy czy tam nic nie ma jakie województwo itp. napisz na priv, podpowiem ci coś. Pozdrawiam.
Mam takie myśli by założyć sklep z elektroniką
No wiecie składnie komputerów, sprzedaż monitoró lcd, tv , hi-fi, konsole do gier, gry na kompa i konsole i rużne takie inne żeczy, Oczywiście też sprzedaż na allegro i utylizacja sprzętu elektronicznego. Najbardziej zależy mi na tym by jakiś klijent wpada do sklepu i kupuje co potrzebuje. Co o tym myślicie
Biznes pomału schodzący, małe niezrzeszone sklepiki żyją głównie z obsługi stałego klienta (firm) przetargów itp. Z czystego detalu ciężko jest wyżyć chyba że przystąpisz do sieci - na dziś najbardziej sensowną propozycją jest Vobis, wahałbym się przy Komputroniku - Karenie (choć ten drugi dawał partnerowi protekcje cenową na notebooki zanim został kupiony przez Komputronik). Ważne by mieć rzeczy które są na wyłączność w sieci, wtedy klient przyjedzie nawet z daleka i nie musisz się z marżą ścigać ponieważ są tacy artyści jak Proline, Shift którzy potrafią na 1% marży handlować ogólnodostępnym towarem retailowym. Hurt- zobacz Action i ABC Data (choć może się okazać że mały import z allegro cenowo bardziej atrakcyjny - tu gorzej z obsługą reklamacji)
łatwo pewnie nie będzie .I na ogromne kokosy nie ma co sie nastawiać.Ale to własny interes i pracujesz dla siebie nikt Ci nad uchem nie trzeszczy i nie pogania.Po za tym pracująć u kogoś nawet jako dobry fachowieć i tak zawsze będziesz nabijał kieszeń szefowi .Więc lepiej pracować za mniejszą kase ale dla siebie.Główny proble od zawsze to konkurencja.Ale po prostu trzeba robic swoje dobrze solidnie i utrzciwie a z czasem stali klienci na pewno sie znajda .Co do wyposażenia w sprzet na początek wystarczy najważniejsze sprawy po parę sztuk reszta na katalog metoda na jutro ewentualnie pojutrze sprowadzasz pod konkretne zamówienia.Powodzenia
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|