|
Sklep komputerowy w malym miasteczku |
Sklep komputerowy w malym miasteczku
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
mam zamiar otworzyć sklep komputerowy w małym miasteczku poniżej 5tys. nie ma tu takiego sklepu. według mnie przydałby się. Oprócz tego być może do asortymentu dodałabym jakieś artykuły papiernicze, biurowe itp. Wprowadzić usługi typu bindowanie. Projektowanie i drukowanie wizytówek, zaproszeń Rodzina wciąż mi powtarza że to za duże ryzyko, że sie nie uda itd. Już sama nie wiem. Co wy o tym myślicie???
Dorzuc do tego sklep internetowy i ruszaj smiało.Skad jestes?
Józefów na roztoczu, ok. 40 km od Zamościa
Jesli ma to byc sklep wylacznie na potrzeby tego 5tys miasteczka to faktycznie duze ryzyko.Jak jest z lokalem, chcesz wynajmowac czy masz cos moze??Napewno jesli dorzucilbys do tego internet jakos bys sobie dal rade ale z samych elektronicznych rzeczy niestety moze sie nie udac, branza komputerowa jest okropnnie niewdzieczna.Napisz cos wiecej ile kapitalu chcesz wlozyc, czy masz moze na oku skad wezmiesz na poczatku towar itp.To bardzo istotne rzeczy przy otwieraniu tego typu dzialalnosci
No i ja Cię zasmucę bo rodzina ma dużo racji w tym co mówi. Musisz uważać za jaki biznes się bierzesz. Tak małe miasteczko jest nieodpowienim miejscem dla sklepiku komputerowego (ciekaw jestem ilu ludzi ma u Ciebie kompa), a dwa że dla założenia sklepu internetowego potrzebnych jest parę dobrych układów z dostawcami czy dystrybutorami podzespołów, software itp. Zdecydowanie to odradzam
Leszczu,co Ty opowiadasz i zbijasz ludzi z tropu,ze do otwarcia sklepu internetowego sa potrzebne układy z hurtownikami???Skad takie wnioski???Akurat powiem tylko tyle ze absolutnie nie masz racji i to co mówie nie jest gołosłowne.
Żeby otworzyć sklep komputerowy nie potrzeba zadnych ukladow z dostawcami. Bez problemu można zacząć współprace z np. Actionem, TechDatą, ABC Datą, AB, GNT, oraz innymi. Osobicie polecam Actiona, mają wygodny system zamawiania sprzętu.
Co do biznesu w tak małym mieście to uważam że ma on szanse przetrwać. Moim zdaniem dobrym interesem jest internet radiowy. Technologia nie jest doskonała i trzeba na prawde sie postarać żeby takie łącze dobrze chodziło ale w małych miasteczkach i wsiach gdzie często nie można założyć innego łączą radio jest jedyna alternatywą. Mam nadzieje ze posiadasz odpowiednią wiedze aby taki sklep załozyć oraz zakładać radiowy internet. Sklep internetowy raczej nie zapewni wysokich obrotów, jest duża konkurencja i ciężko sie przebić, tylko najwieksi mają w tej branży dużo klientów.
to powiedz mi jakiego narzędzia użyjesz na starcie, by być konkurencyjny cenowo. Co otworzysz kolejny sklep, który zaoferuje innym takie same ceny bądź wyższy niż konkurencja. Zna osobiście 2 przypadki, gdzie ktoś postąpił w ten sposób. I nie mając zdobytych kontaktów z dystrybutorami sprzętu poprostu po kilku miesiącach zrezygnował.
W jednej wypowiedzi sam jakgdyby sobie przeczysz...skoro nie potrzeba mieć układów to jak może cię konkurencja (większa) wykończyć? Skoro jesteś mniejzy, mniejsze koszty itd to i mniej klientów wystarczy na początku. I właśnie o to mi chodziło, że jeśli masz układy w postaci kontaktów to łatwiej wystartować, bo maz lepsze ceny, kredyty kupieckie itd.
Większość dostawców oferuje atrakcyjne ceny dla nowych klientów, więc można na poczaku o to powalczyć. Kredyt kupieckie dostajesz po spełnieniu określonych warunków a nie na podstawie znajomości.
Jest tak jak mowi Arek...Kredyt kupiecki daja od obrotu,zaden zółtodziob nie ma kredytu kupieckiego,ale jak zrobi spory obrót to np po mies juz dostanie np.na 3-5tys a potem bedzie mu wzrastał.Leszczu i nie przecze sobie, bo tylko giganci zarabiaja duzo,a mniej klientów= niewielki zysk,wiec bedzie sie głowic jak zdobyc klientow, bo marze na sprzet IT sa smiesznie male.I nie wypisuj herezji w temacie o ktorym nie masz pojecia.Bo do otwarcia sklepu internetowego z komputerami i zatowarowania go,potrezbuje ok 100zł/mc i zajmuje sie tylko zdobywaniem klientow i sprzedaza,a reszte robi ktos za mnie za wyzej wymieniona sume.
No wkoncu ktoś kto zna sie na rzeczy. Ja handlowałem z 7 dostawcami sprzętu.
Handlowcy w tych firmach bardzo chętnie udzielają rabatów do minimalnych cen ustalonych przez PM. Mają do wyrobienia target więc żadne układy ich nie interesują. W techdacie można starać sie o kredyt kupiecki po 3 miesiącach i określonych obrotach. Do tego wymagane są dokumenty potwierdzające dochód firmy, tak więc tydzien po rejestracji działalności nikt owego kredytu nie dostanie. Marże faktycznie bardzo niskie i ciężko zarobić na tym przyzwoite pieniądze. Niedlugo zaczynam handel sprzętem przy okazji otwierania serwisu o którym możecie przeczytać w innym temacie na który zapraszam. Doszedlem do wniosku że trzeba skupić się na stałych klientach którzy zamawialiby całe zostawy komputerowe (małe i średnie firmy). Będę starał sie przyzwyczaić moich klientów do korzystania ze sklepu internetowego. Myśle że to dobry pomysł ponieważ działalność rozpoczynałem od robienia strony oraz aplikacji. Klienci sami zaczeli pytać o serwis bo ich komputery nie działają jak należy. Teraz rusza serwis i myśle że naturalną rzeczą będzie zamawianie sprzętu w moim sklepie.
To może być opłacalne. W Nidzicy (18 tys. mieszkańców) mój znajomy otworzył sklep komputerowy, i do tego świadczył usługi internetowe (internet radiowy). Mimo 2 konkurencyjnych sklepów udało mu się. Około 300 osób podpisało z nim umowę na usługi internetowe, każdy płaci po 40 zł miesięcznie. Jak widać biznes opłacalny.
naprawdę sie zaczynam wahać. wiem że jest trudno, konkurencji tutaj raczej nie mam , bo żeby kupić jakąś głupią myszkę trzeba jechać co najmniej 25 km do najbliższego sklepu, do innego miasta gdzie można kupić sprzęt komputerowy 40km. o internecie radiowym też myślałam, Co prawda ktoś założył juz radiówkę ale ponoć słabe łącze. A na początek myślałam zainwestować dotację z urzedu pracy. Lokal mam (350zł) miesięczne. Można powiedzieć że w centrum
a powiedz mi czy znasz się na sprawach technicznych związanych z dostępem radiowym? Jeśli nie albo wydaje ci się że dasz radę to lepiej od razu już kogoś zatrudnić. Kto Ci będzie montoweał instalacje (antena + okablowani + karta + instalacja software)? Sama? To myślę, a raczej napewno wiem ,że nie dasz rady. A każdy dodatkowy pracownik to niestety koszty. Skoro już ktoś ma u Ciebie rozsył radiówki i ma kupę to możesz go pokonać ale pod warunkiem lepszej jakości usług.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sklep komputerowy w malym miasteczku": - kawiarnia w malym miasteczku - Otwarcie ciuchlandu w malym miasteczku - Otwarcie ciuchlandu w malym miasteczku - sklep z odzieza w malym miescie - Sklep AGD RTV w 15 tys. miasteczku.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|