Witam
Planuje otworzyć sklep mięsny. Posiadam lokal 25m w centrum miasta. Jak sie za to zabrać?
|
SKLEP MIĘSNY - strona 2 |
SKLEP MIĘSNY
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam
Planuje otworzyć sklep mięsny. Posiadam lokal 25m w centrum miasta. Jak sie za to zabrać?
Ktoś pomoże?
witam
Zastanawiam się nad otworzeniem sklepu mięsnego, mianowicie sklep miał by powstac w blaszaku na przeciwko nowo otwartej Biedronki w obrębie znajduje się tylko jeden taki sklep i jest on oddalony o jakieś 500m od dyskontu i umieszczony jest on w bloku. Niestety tego blaszaka jeszcze tam nie ma to już wszystko by musiało byc na mojej głowie, pozwolenia ,zakup blaszaka itd. zastanawam sie czy taka inwestycja wogóle ma sens. Czy może któryś z forumowiczów miał stycznośc z taką działalnością ? jakie pozwolenia są potrzebne ?? sanepid? ile można wyjśc na takim sklepie ?? w pobliżu Kauflanda też jest taki sklep i ludzi tam jest na okrągło. Jak mówi moja babcia ludzie jedli jedzą i będą jedli :) pozdrawiam
Witam analizowałem wiele pomysłów i doczytałem się że na sklepie mięsnym jest dośc niezła prowizja. Lecz niestety na otwarcie małego sklepiku z jednym stoiskiem potrzeba ok 150tys, kwota jaka mnie interesuje na otwarcie czegokolwiek to mniej więcej max 50tys zł. Ok, mógłbym zdecydowac się na leasing sprzętu co jest moze i niegłupie ale wolę byc samowystarczalny. No jeszcze interesował by mnie lokal gdzieś konkretnie ale to by się zobaczyło, no oczywiscie cena lokalu też wchodzi w grę( nie wiem ja wahają się ceny czynszu). Czy ktoś mi się może okreslic czy to prawda że sprzet jest taki drogi? Ja znalazłem nową ladę na allegro za ok 7tys a koleżanka mówi że jej szef kupił za 80tys, więc jak za tyle się kupuje to koszta dochodzą do 150tys, no chyba że właśnie tyle ma kosztowac bo ta za 7tys nic nie jest warta może. Proszę bardzo o jakies podpowiedzi jak się za to zabrac,czy to naprawdę jest tak drogie,czekam na info. Pozdrawiam
mam mozliwosc wydzierzawienia lokalu w netto po bylym sklepie miesnym czy to dobry pomysl czy osoba nie znajaca branzy bedzie miala siłe przebicia gdzie szukac zaopatrzenia i jeszczw jedno pytanie ktore mnie nurtuje jak myslicie dlaczego ktos zrezygnowal z miejsca na pierwszy rzut oka wydaje sie ze miejsce bardzo dobre .....
Może miał coś ze sanepidem na pieńku? Pół biedy jeśli tylko były właściciel o tym wiedział, gorzej jak klienci.
Na początek chciałbym się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum.Witam.
Mieszkam w 80-cio tysięcznym mieście gdzie około pięciu lat temu powstało osiedle na którm zauważyłem,że nie ma sklepu mięsnego.Jest to osiedle położone na peryferiach tego miasta i do hiper marketów jest około 5 kilometrów.Tak jak w temacie,chciałbym otworzyć sklep mięsny ale nie chciałbym wynajmować lokalu.Chciałbym postawić pawilon handlowy od podstaw i tu moje pytanie,gdzie najpierw muszę skierować swoje kroki?Od jakich urzędów zacząć?Czy starać się o dotację na postawienie tego obiektu,czy postawić go za własne pieniądze i dopiero ubiegać się o dotację na wyposażenie?Za odpowiedzi wszystkim forowiczom z góry dziękuję.
Pytanie dalej aktualne.
Sklep mięsny to dobry interes można nieżle zarobić. Mając własny jeszcze więcej .Nie znam się na sprzedaży mięsa jestem budowlańcem i dlatego piszę w sprawie budowy sklepu. A mianowicie sprawa ma się następująco pierwsze kroki skieruj do spółdzielni mieskaniowej na swoim osiedlu tam uzyskasz informacje na temat dostępności działek ewentualnej dzierżawy . Obawiam się że na 90procent to będzie dzierżawa placu. Polecam postawić gotowca tak zwany kontener handlowy nie trzeba zezwoleń budowlanych bo nie ma to fundamentów .Mam kiosk ruchu i sprawa jest prosta płace do spółdzielni dzierżawę i po kłopocie mam prąd iwodę bez szukania zezwolenia w gminie bo spółdzielnia wszystko załatwia. Jak chcesz wybudować coś stałego to kupno placu zezwolenie na budowę, plan zagospodarowania przestrzennego, uzbrojenie to wszystko kosztuje sporo a czasu jeszcze więcej.Postaw kontener a jak się dorobisz to się wybuduj.Takie jest moje zdanie.POWODZENIA W INTERESACH.
Panie Sławomirze bardzo dziękuję za odpowiedź.Właśnie tak jak Pan pisze zamierzam zrobić.Chcę postawić sklep jako budynek tymczasowy.Zależy mi na tym aby sklep był moją własnością po to aby uniknąć płacenia dzierżawy i co za tym idzie w przyszłości zwiększać zyski.
Czy warto otwierać sklep mięsny?? Jakie pięniądze można na tym zarobić, a jaki wkład trzeba włożyc w otwarcie.
Bardzo dobry pomysł jeżeli jest dobra lokalizacja ,gdzie nie ma za dużo mięsnych , jeżeli będziesz miał dobre , to na pewno możesz na tym bardzo dobrze zarobić ,piątek ,sobota bardzo dużo się tego sprzedaje , co do kasy jaką trzeba w to włożyć to nie mam pojęcia, ja bym zobaczył na miejski targu czy taki mięsny już istnieje a jak jest to może przy jakimś dużym osiedlu gdzie jest duże skupisko ludzi, pozdrawiam
Sklep miesny to nie sklepik z ciuchami, idz do sanepidu i dowiedz sie jakie warunki musi spełnić lokal aby można było prowadzić sprzedaż. Wiem ze przepisy się pozmieniały i jest trudno sprostać wymogą ( kosztowne).
trudno sprostać wymaganiom powiadasz.... wymagania sanepidu się spelnia a nie prosta, to nie wyprawa na księżyc, jestesmy w unii, owszem to i owo zaostrzono, ale bez przesady.
No chyba każdy Polak wie,że czasy kiedy zawijano kiełbasę w gazetę bezpowrotnie mineły..... co do pytania autora postu - aby sklep mięsny przynosił zysk , towar musi szybko rotować, - szybko się psuje, odparowuje, zostają bezużyteczne skrawki, więc bardzo mocno trzeba skupić się nad lokalizacją a następnie nad towarem, na który niestety rosną i wymagania i cena,
Mięsow sklepie mięsnym moze w ciągu 3 dni odparować 30% wagi (wiem z doswiadczenia wujka który ma masarnie) a te 30% to przeważnie narzut
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|