|
SKLEP MIĘSNY - strona 4 |
SKLEP MIĘSNY
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
panie atom324 widzę że pan się zna na rzeczy wiec mam pytanko ;) co pan myśli o punkcie na sklep mięsny przy biedronce ? jak wiadomo biedronka to potężny generator ruchu . mój lokal jest dosłownie za ścianą biedronki . ich wejście jest jakieś 5 m od mojego ;) uważa pan że to dobry punkt ? czy mogę na nim liczyć na dobre zyski ? dodam ze jest to bardzo duże osiedle i w promieniu ok 1km nie ma żadnego sklepu mięsnego .Najbliższy jest na dodatek na małym starym ryneczku i nie wygląda za ciekawie . Ludzie będą chcieli wchodzić do mnie ? A bardziej myślałem nie nad "cięzkim mięsem" tylko bardzie drób wędliny i ogólnie garmaż ? ma to szanse wypalić ? z góry dziękuję za odp ;) pozdrawiam
widzę błąd w moim poście chodzi oczywiscie o "cięŻkim" a nie "cięzkim " :)
Nie wiem do końca o co chodzi z tym ciężkim mięsem ale chyba sie domyślam. Więc przy biedronce to raczej dobry punkt ale trzeba pamiętać, że do biedronki ludzie idą po tanie rzeczy więc to może wypalić ale z tanim asortymentem (tak mi się wydaje).A jeśli czodzi o mięso to je trzeba mieć a jeszcze możesz spróbować porozmawiać z jakimś zakładem żeby zabierał ci zwroty ale to kwestia bardzo newralgiczna dla każdego zakłdu;)))Osobiście bym bardzo zastanowił sie czy nie otworzyć tam sklepu.
witam wszystkich serdecznie jestem nowy na tym forum,
mam kilka pytań do was drodzy forumowicze a szczegulnie do tych którzy otworzyli lub słyszeli o takim sklepie mięsnymjaki ja mam plan otworzyc dla was pewie to nic specjalego ale dla mnie to nowum ,a teraz male streszczeie tego co planuje, chce otworzyc sklep miesny ale mieso pozyskiwac w taki sposob ze bede kupowal zywca od gospodarz prosil rzeznie o uboj i badanie lek a potem pultusze bede sam rozbieral i porcjowal samemu w sklepie na zapleczu ,czy lokal 20-25m wystarczy na takie cos??,planuje tez robic dodatkowo wyroby swojskie szynka kielbasa i boczki wedzone tradycyjym domowym sposobem i t kolejne pytanie jak sanepid podejdzie do tego jesli sie dowie ze bede wedzil w wedzarni u znajomego ma wybudowaa wedzarnie na wlasne potrzeby wiem ze to zwieksza moje szase do utrzymanie sie na rynku wsrod konkurentow,ale czy to co planuje nie bedzie przekraczalo norm uijych i wymogow sanepidu.to wszystko narazie z gory serdeczie dziekuje za kazda odpowiedz i za pomoc ,pozdrawiam
Zrobisz tak jak napisałeś ktoś cię podpier.....i , przyjedzie sanepid i po interesie,a jeśli chodzi o legal to jest masa warunków do spełnienia powodzenia
Taka prawda polskie realia: a teraz odp. na najbardziej nurtujace pytania: 1. 25-30m2 w zupelnosci wystarczy(liczone z zapleczem) 2. koszty otwarcia , prawda jest taka ze na ile nas stac, choc najblizsze prawdy bylo 30tys. ale da rade jeszcze sporo z tego zejsc. nie trzeba kupywac nowych lad za 1500/mb, czy krajalnicy za 3000. 3. Ktos wyzej wspomnial nie widzi miejsca dla pracownika. Nareszcie ktos stoi na ziemi. Pamietaj przyszly biznesmenie, ze "co komu nie oddasz to tobie zostanie" zatrodnia sie wtedy gdy nie dajemy rady sami. 4. to co najbardziej wszystkich ciekawi marza: zaden , powtarzam zaden z osob ktorym dostarczam towar nie ma mniejszej "sredniej" marzy niz 30% bo drodzy zainteresowani nie da rady do schabu polskiego(nie dunskie przodki), ktory na ten moment kosztuje 17.0 hurt 30% bo nikt go nie kupi. ale do wolowiny b/k 16.0 tak bo nie sadze zebyscie widzieli gdzies tansza zrazowke pierwszakrzyzowa czy ligawe po mniej niz 24(nie liczac tesco, biedronki itd) (woj. mazowieckie) 5. wedlinka to calkiem oddzielna przygoda tu nie ma ogranicznikow. bo np. kielbasa(swojska robiona tradycyjnymi metodami nie jakims tam atmosem , tylko miecho+ sol +wedzenie drewnem + parzenie) u mnie kosztuje 12.0 a sprzedawana jest od 16 do 19, poledwica sopocka hurt 25.0 ale nie wezmiesz wiecej niz 28.0 - 30.0 6. to co mnie najbardziej ubawilo zarobki: uswiadamiam wszystkim ze marke sklepu miesnego buduje sie latami. wiec jesl myslicie ze zrobicie obrotu 20000-30000/m na poczatek to sie grubo mylicie. tam kolega wspominal ze ma 6 sklepow, niech napisze od jakiego czasu je ma, choc w jego przypadku zostaja inne procenciki:). 7. kiedy taki sklep przynosi zyski? kiedy mama malego kazia nie bedzie sie bala wyslac go po miesko na obiad bo sprzedawczyni da mu scierwo, a jak da mu dobre to mama kazia powie sasiadce, ze tam dobre miesko sprzedaja i przyjdzie jutro pojutrze za rok. 8. Sanepid tak naprawde to obchodzi ich tylko czy jest pieniek, 2 umywalki i latwo zmywalna powierzchnia 9. j.w. jesli nie masz zielonego pojecia to nie bierz sie za to bo cie zaraz wy..... 10. kto tam napisal ze bedzie opieral dzialalnosc na tzw. usludze. drogi kolego jesli nie masz zbytu to rozloza Cie szynki, nie mowiac o reszcie. zalozmy z kazdego prosiaka masz 2karki, ktore sprzedasz 2 schaby ktore tez sprzedarz itd. ale zostanie Ci szynki x2 (zakladam ze umiesz wybrac prosiaka ok. 110 wiec bedziesz mial 2x11kg, mala podpowiedz przy takim systemie bierze sie na wybicie a nie na to ze chudy) co a nimi zrobisz?? pozatym bierzesz na fv a US wie ile czego jest w swiniaku. 11. wszystkim chetnym w woj. mazowieckim chetnie sluze rada na osobistym spotkaniu, moge tez zatowarowac, z mozliwoscia zwrotow na wbicie czas wbicia sie w rynek
Witam wszystkich,
Mam pytanie odosnie zatowarowania dokładnie o samą jego dostawę do sklepu. Czy: - kupować od razu samochód chłodnie (uzywany samochód do 3,5T ok. 13 tys.) i samemu jeździć po towar - wynajmować samochód od jakieś firmy (w zależności od zapotrzebowania) - a może sam producent jest w stanie dostarczyć towar do sklepu Proszę o wasze opinie Pozdrawiam
jesli masz zamiar odbierac mieso wprost z ubojni to samochod chlodnia bedzie niezbedny, choc przepisy tak mowia jak dobrze bedziedsz zyl z lekarzem to przymknie oko. w pozostalych wypadkach nie.
jesli chodzi o doworzenie to: krotko w tym zawodzie lepiej widziec co sie kupuje
mam kilka pytan ktore zawarlem w poscie wyzej a nikt nie napisal mi na nie prosze pomozcie
1. co jest dla mnie korzystniejsze ,kupowac poltusze z masarni ,czy kupowac swiniaki od rolnika i dowozic do rzezni i po uboju i badaniu zabierac na sklep do rozbioru poniewaz chce rozbierac polowki w sklepie na zapleczu. 2.czy nie ma problemu ze bede chcial rozbierac poltusze na zapleczu jesli bedzie ono przystosowane odpowiednio?? 3.czy potrzebowal bede mieszarki (miksera), poiewaz chce robic kielbase samemu , czy moge mieszac recznie, jak sanepid podejdzie do tego.?? pytam bo slyszalem ze zmienily sie jakies przepiwy ,wymogi unijne i ze nie wolno mieszac miecha recznie.. z gory dzieki za pomoc i podpowiedzi , pozdrawiam
ja osobiscie biare na usluge, czyli zywa waga+uboj. bo po pierwsze jak bediesz chcial grzebac rolnikowi miedzy prosiakami to zaraz nie bedzie wiedzial ile liczyc. 2 na ubojni masz wiekszy wybor. 3 a umiesz wybrac zywego??
jesli jest przystosowane, to nie ma problemu to zalezy ile masz zamiar robic, bo przy 10kg nie oplaci sie kupywac. do wyrobu kielbasy potrzeba: wilk, mieszalnik, nadziewarka, wedzarnia, kociol(dwa ostatnie da sie ominac wykorzystujac atmos) sanepid radze nie informowac o zamiarach wyrobu wedlin, chyba ze masz zamiar budowac masarnie
Witajcie! Odświeże temat.
Noszę się z zamiarem otwa1rcia sklepu, ale im więcej czytam na ten temat tym mniej wiem. Mam kilka pytań do Was - osób które prowadzą już taki biznes: 1. Jakie wymaganie musi spełniać lokal? - Czy musi być zatwierdzony przez projektanta? - Czy można przygotować lokal samemu i oddać do zatwierdzenia? - Czy to prawda, że w lokalu muśzą być 2 wejścia (na zaplecze i dla klientów) - różne opinie słyszałem. - Jaki jest szacowany średni koszt adaptacji lokalu? Nie pytam o sprzęt, ale o same dostosowanie lokalu (płytki, oświetlenie i wszystko czego wymaga sanepid) o powierzchni około 30 - 40m2 - Jakich problemów z sanepidem się spodziewać? Zawsze rzucają kłody pod nogi i pewnie część problemów się powtarza. 2. Kwestia rejestracji działalności - Co najpierw? Sanepid jeszcze przed zarejestrowaniem firmy czy najpierw rejestracja? - Czy oprócz sanepidu i rejestracji firmy jeszcze gdzieś muszę się udać? - Jak długo trwa załawietnie wszystkich formalności na taką działalność. - jaki jest koszt wszystkich pozwoleń? 3. Sprzęt - Lady kupię używane, resztę sprzętu pewnie też. Zastanawiam mnie chłodnia. Koszty postawienia choćby małej chłodni są ogromne. Jak poradziliście sobie z minimalizacją kosztów w tym wypadku? Jakie były to koszt w waszym wypadku? - Jaki 'dodatkowy' sprzęt uważacie za niezbędny? Chodzi mi o rzeczy, o których nie myśleliście na początku, a teraz nie wiecie jak bez tego żyliście ;) Nie wiem np stół do pakowania mięsa (widziałem gdzieś coś takiego - wg mnie niezle ale drogie) - Czy macie może jakiś namiar na firmę która dostarczy mi cały sprzęt? Nie wiem, może w waszej okolicy likwiduje się sklep i ktoś chciałby sprzedać lady itp. Jestem spod Warszawy (50km) To chyba tyle - przynajmniej narazie. Jesli napisałem jakieś głupie pytanie to proszę tylko o konstruktywne uwagi a nie nieprzyjemne docinki. Może zwyczajnie ktoś z Was niedawno otwierał sklep i na gorąco mógłby się podzielić co, jak i gdzie załatiwał. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
1.mozesz go zrobic samemu, wystarczy zaprosic kogos z sanepidu, a Ci powie co i jak. Najwazniejsze to ciepla woda, latwo zmywalne sciany i podloga, lazienka, tacki plastikowe do lady, pieniek i umywalki, jesli to bedzie to nie powinno byc zadnego ale.
2. o wejsciach pierwsze slysze 3. to wsystko zalezy od Ciebie bo mozesz polozyc plytki po 9 zl, jaki i po 90, na oswietleniu radze nie oszczedzac. sredni koszt, jest nie do okresleni bo zalezy od wielu czynnikow: stawki fachowca, cen plytek, marki sanitariatu itd. , bo rownie dobrze moze byc gumoleum na podloge, jakies panele, lub lamperia z olejnej i tez przejdzie 4. nie taki wilk straszny....jak ty grzecznie to i oni grzecznie. pieniek, tacki, srodki czyszczace z atestem, ksiazeczka 5.jak wolisz, ale polecam rejestracje do odioru lokalu, 6. tak wyrobic ksiazeczke 7. jak sie postarasz gora 2. tyg 8. w okolicach wawy to w legionowie sa 2 komisy, przy trasie na serock drozszy i skrecie na nasielsk tanszy jesli z tych okolic jestes. polecam bochnie, obecnie byfuch 9. troche kombinatoryki, agregat uzywany z wiekszej szafy chlodniczej, kawalek pomieszczenia oblozyc styropianem 10, na sciany siding,wylewka na podloge pomalowana chlorokalczukiem.juz taniej sie nie da 10. dodatkowe sprzety sobie odposc, to zbedne ladowanie sie w koszty
chciałbym w 3 tys. mieście założyc sklep miesny, z jakim kapitałem miałbym by startowac ,czy jeszcze da sie zarobic na miesie
masz tam hipermarkety w okolicy? sa inne sklepy miesne? na jakiej powierzchni chcesz ten sklep?
Witam,
Mam do sprzedania pełne wyposażenie sklepu mięsnego - lady i regały Cold, stoły i stoliki z nierdzewki, wagi etykietujące, kloc masarski - wszystko. Spis sprzętu i zdjęcia na priva lub e-mailem. Sprzęt ma dokładnie rok - w 100% sprawny, stan idealny - Warszawa Pozdrawiam Archie
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|