|
SKLEP MOTORYZACYJNY. CZESCI I AKCESORIA SAMOCHODOWE |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chcialbym otworzyc sklep z czesciami motoryzacyjnymi i akcesoriami.ale nie znam zadnych adresów dostawców czesci.nie wiem jaki naklad finansowy mi potrzebny.prosze o pomoc.
PROSZE O POMOC
Zacznijmy od tego, że zaczynając działalność sklepu motoryzacyjnego nie będziesz zaopatrywał się od razu u producentów (w większości hurt). Największymi dystrybutorami w Polsce są takie firmy jak INTER CARS SA oraz FOTA SA. Współpraca z nimi jest przyjemna i posiadają pełny asortyment części i akcesoriów od wycieraczek czy filtrów przez oleje aż do części silnikowych. Przy zakładaniu sklepu motoryzacyjnego spróbuj pozyskać stałych klientów w postaci warsztatów samochodowych, takie stałe współprace są bardzo dobre. Co do finansów, wszystko zależy od tego, jakiej powierzchni ma być sklep, czy posiadasz lokal, jak duży asortyment zamierzasz posiadać w sprzedaży na początku działalności jak też nakłady na reklamę (gazeta regionalna, Internet etc.), która moim zdaniem jest niezbędne. Powiedz jeszcze w jakim mieście zamierzasz uruchomić swój biznes i napisz coś więcej na temat tego jak widzisz swoją firmę w tej branży.
Pozdrawiam, LB
Trafilem tu bo wlasnie tez jestem zainteresowany otwarciem sklepu motoryzacyjnego , mam lokal okolo 35 m2 niedaleko drogi jakies 150 metrów w miejscowosci 5 tys mieszkanców ,najbliszy sklep oddalony o 18 kilometrów . Czy taki sklep jest oplacalny i na jakiej zasadzie odbywa sie zamawianie czesci ..np dzisiaj zamawiam jutro mam?... ile trzeba mieć na poczatek zeby otworzyć taki sklep.
Podaj lokalizację, to podadzą Ci hurtownie.
Co do sprzedawania części. Powinieneś mieć najbardziej typowe na miejscu. Resztę na zamówienie - klient przychodzi, pyta o część, Ty dzwonisz do hurtowni i na drugi dzień koło południa klient może go odebrać. Jest tylko jeden problem... Jak chcesz sprzedawać części, jak w ogóle się na tym nie znasz? Trzeba wiedzieć jak wygląda sworzeń, czy odróżniać simering od o-ringu. Musisz wiedzieć co i jak i z czym się je, bo przyjdzie klient, zapyta o stabilizator, a Ty wyciągniesz mu wahacz. P.S. Sorry, że tak odrazu założyłem, że nie masz pojęcia o mechanice, ale skoro nie wiesz jak kupuje się części, to raczej nie masz z tym styczności.
Masz racje nie mam pojęcia zabardzo o częściach i tu jest problem ...myslalem o Dziwnowie
bo tutaj nie mam takiego sklepu
witam zle myslicie
jak ktos chce otworzyc sklep nie moze brac od najwiekszych = najdrozszych hurtowni po to otwiera sie nowy zeby byl tanszy itp w takich hurtowniach bierze sie tylko to co jest nie dostepne w innych polecam inter team i hart pzdr
Witam.
Ja miałem już swój sklep z częściami samochodowymi. Moja rada - bez duzego kapitału nie warto otwierać. Na same typowe części do najbardziej typowych aut trzeba wyłożyć 200 - 500 tyś zł, Hurtownie dają np. na terminy płatności ok 60 dni na zatowarowanie ale żeby to spłacić w terminie musimy ten towar co najmniej 5 razy obrucić w tym czasie. Praktycznie jest to nierealne. W wałym miasteczku możemy liczyć na obrót miesięczny 50-150 tyś miesięcznie marża 10 - 30 % w większych miastach jesli bedziemy dobrze zaopatrzeni to mozemy liczyć na większe obroty ale niższą marżę ( bo jest więcej konkurencji ) Najważniejsze - żeby sprzedawać części- trzeba się na tym znać i to dobrze znać ( lub mieć kogoś kto się na tym zna i będzie u nas pracować) Pracuje w tej branży kilkanaście lat - swój sklep miałem 3 lata - lepiej zarabiam jako pracownik niż na własnym. Gdybym miał kapitał ok 300 tyś na start to napewno zarabiał bym więcej . Ale gdybym tyle miał to teraz zainwestował bym w całkiem inną branżę. Pozdraiwam.
ja czasami dostarczam/hadnluje bardzo tanimi częściami samochowymi
częsci i akcesoria Pozdrawiam
|
|