|
Sklep motoryzacyjny na wsi |
Sklep motoryzacyjny na wsi
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich interesuje mnie wasza opinia,planuje otworzyć sklep motoryzacyjny na wsi,nie ma tu nic podobnego a najbliższy sklep motoryzacyjny znajduje sie w odległości 15 km.Gmina liczy sobie 5 tyś mieszkańców ale miejsce w którym planuje go otworzyć znajduje sie przy dwóch ruchliwych trasach a w okolicy są 4 warsztaty mechaniczne.Interesuje mnie też czy można dostać dofinansowanie na taką działalność.
A czy jest zapotrzebowanie na taki sklep w mieście? Skoro są 4 warsztaty więc zapewne one także posiadają dostęp do części i akcesoriów.
Tak jest zapotrzebowanie bo to są same warsztaty które również same sprowadzają sobie części a chciałbym mieć w asortymencie również części do skuterów i rowerów.Rozmaiłem ze znajomym przedstawicielem z hurtowni motoryzacyjnej i wiem że na rozruch moge u nich z kredytować towar
Jeżeli chcesz pohandlować z warsztatami to musisz mieć naprawdę dobre ceny a z reguły warsztaty biorą prosto z hurtowni. Wiem, że jeżeli robisz dobry obrót miesięczny to można liczyć na spore rabaty a sprzedając części dla czterech warsztatów taki obrót możesz zrobić. Głównym problemem przy otwieraniu sklepu motoryzacyjnego w sporej odległości od hurtowni (czyli na wsi), moim zdaniem, będzie czas dostawy tych części z hurtowni do klienta bo wiadomo: wszystkiego na stanie nie możesz mieć a w szczególności tych najdroższych części bo to się nigdy by nie zwróciło (Bo niby jak masz przewidzieć co się komu popsuje). Więc ktoś po te części by musiał jeździć do miasta a tu dochodzą kolejne koszta. Ja jednak jestem zdania, że dobra logistyka i dałoby radę to popchnąć :)
Dotacje dostaniesz. Niestety nie na zatowarowanie.
I od razu pomyśl o handlu przez internet, ponieważ przy tak niewielkim rynku, możesz mieć bardzo trudny start, a e-handel może trochę pomóc.
witam też mam podobną sytuacje a mianowicie starałam się o dotacje ale faktycznie na towar tylko1800 zł śmiech! ale dostałam 18 000 (dobre i co) bo mam lokal a swojego kapitału za dużo nie mam na części planuje wydać około 20 tys w mojej wsi ok 7 tys mieszkańców pomału zaczynam zakładać firmę i namawiam to opłacalny biznes! dodam jeszcze że jestem kobietą i nie znam się na częściach życzycie mi powodzenia ? hi hi
hej, ja tez z pomysłem na sklep z częściami samochodowymi. Będę w najbliższych tygodniach składać wniosek o dotację. Mam do przystosowania zabudowania gospodarcze przy domu, większość rzeczy robimy sami. Ancia 774 mnie z tematu części szkoli mąż, bo sam ma warsztat i kontakty w branży tak że mam nadzieję że będzie dobrze. Pisz jak Ci idzie:) A dotacja na towar 1800? ja nawet na to nie liczę bo na towar z reguły nie dają:( jak zrobiłaś, że chociaż tyle dostałaś?
mnie pomoże na początek chłopak ale nie długo bo musi pracować na czynsz i zus, jeśli chodzi o dotacje z pup to ja starałam sie o 18 000 tys zł i dostałam a z tego 15% jest na towar a 10% na remont lokalu ale to kawał załatwiania, pisał mi to niby człowiek za pieniądze ale jak sie okazało wszystko było do kitu, najlepiej jak pieniadze z pup przeznaczysz na regały komputer kase fiskalną bo na takie rzeczy możesz dowoli
Moim skromnym zdaniem nie ma co się pchać na wieś z sklepem motoryzacyjnym... Kolega wyżej ma racje, musiałbyś zaoferować bardzo dobre ceny tym warsztatom, a nie wiem czy jest to w ogóle możliwe, bo przecież z hurtowni mogą mieć jeszcze taniej.
nie ważne czy miasto czy wieś ważne czy ma się rozeznanie jacy są mechanicy i skąd biorą części bo wszyscy z hurtowni nie biorą, trzeba pogadać przed zakładaniem i mieć jakieś rozeznanie
Większość hurtowni motoryzacyjnych udziela rabatów w zależności od osiągniętych obrotów.
Warsztaty zapisują się do hurtowni i otrzymują na wstępie około 20-30 % upustu od cen detalicznych. Rabaty zwiększają sie wraz z osiągniętym obrotem, a warsztaty klientowi liczą części w cenach detalicznych. Dla klienta bez znaczenia , bo idąc do hurtowni lub do sklepu także ma ceny detaliczne. Wobec powyższego warsztaty nie mają sensu brać ze sklepu; Chyba że: w hurtowni nie ma takiej części , a w sklepie jest ( a przy wkładzie 20-30.000zł części jest naprawdę niewiele ). Znajomy ma nieduży moto sklep z częściami tylko do aut francuskich i ma towaru za ok. 80-100.000zl.
zamawiania z hurtowni to też trochę schodzi poszukać gdzie taniej znaleźć w katalogu itp a mechanicy przeważnie cierpią na brak czasu a po za tym jeśli ma pod nosem sklep a potrzebuje coś na już to na pewno przyjdzie
Anciu na temat opłacalności tego biznesu będziesz mogła się wypowiedzieć dopiero po kilku miesiącach handlu. Dla powodzenia Twojego biznesu , to że jesteś kobietą nie ma znaczenia, natomiast to że nie znasz się na częściach niestety ma i to znaczne. Po kilkukrotnym zamówieniu nie pasującej części nawet najbardziej wyrozumiali klienci tracą cierpliwość.
tak wiem ża może i tak być, tylko że klient przychodzi i mówi że chce łożysko to zamawiam łożysko niby jak mam zamówić pompę jak on powiedział łożysko, po za tym każdy się kiedyś uczył, myśle że nie będzie tak źle ;)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Sklep motoryzacyjny na wsi": - Sklep motoryzacyjny - Sklep Motoryzacyjny - Sklep motoryzacyjny - Sklep motoryzacyjny - Sklep Motoryzacyjny
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|