|
Sklep motoryzacyjny - strona 8 |
Sklep motoryzacyjny
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
?
witam chce otworzyc taki sklep jestem kobieta a moj chlopakma warsztat samochodowy, sklep jest mozliwosc wziecia za 2000zl czynsz zaraz obok warsztatu prosze o pomoc jak wyglada towar do takiego sklepu ile trzeba miec pieniedzy zeby tak wyposazyc wlasnie w paski oleje filtry na poczatek, oraz jaki jest mniej wiecej przychod przy takim sklepie wiadomo ze nie od razu sie zwroci ale czy mozna zarobic na czynsz i wszystko spokojnie. i czy znacie moze jakis hurtownie gdzie mozna tanio kupic wyposazenie sklepu bo jeszcze sie na tym nie znam pzodrawiam i dziekuje
??????????????????????
Wg mnie jeżeli chcesz startowac z takim asortymentem to juz mozesz go zamknać, znam osobe co otworzyła taki sklep jak mowisz oleje filtry, kosmetyke, posiadał tez czesci sam typu klocki, sprzegała itd.. Niesety podejrzewam ze tez miał tak ja Ty 50k i asortyment był zbyt waski, bo kazdy kto naprawia auta woli isc do zaopoatrzonego sklepu w ktorym kupi wszytsko na miejscu. I zagnij co sie stało z tym sklepem? Rowno dwa miesiace był sklep. Tak ze wg mnie jak chcesz utopic 50k to mozesz. Zamisast tego sklepu to mozesz mi na konto przelac i na to samo wyjdzie :)
Jeśli pomyślisz o częściach to ok, poza tym to mam takie samo zdanie jak kolega johny
Myślę że tak, warto no i 50000 powinno wystarczyć. Przecież teraz gdzie zajdziesz to i tak przeważnie towar jest na jutro dostarczany, jak zamawiałem rozrząd do peugeota to czy we Focie czy w AD Stachura czy w 4carsie był na następny dzień i to samo było nawet ze świecami żarowymi. także nie musisz mieć wszystkiego na stanie .
Klucz do sukcesu do dobra umowa z hurtownią. Bierzesz od nich wszystko, a sprzedajesz u mechaników - marża jak najmniejsza na początek żeby zachęcić klientów do czasu aż z przyzwyczajenia będą do Ciebie chcodzić na stałe.
Idealny biznes to połączenie sklepu z warsztatem (sam korzystam z takich usług) ale na otwarcie trzeba dużo więcej kasy. pzdr.
Mechanicy to sobie w hurtowni kupuja w podobnych cenach co sklepikarze.Wiec na nich nie ma co liczyc.No chyba ze dostana na kreche, tyle ze nie wszyscy sa uczciwi.
Kasa za mala, aby cokolwiek zdzialac. Mialem scisly zwiazek z tym biznesem przez kilka lat i aby wejsc , trzeba kilkaset tysiecy.I do tego b.dobra znajomosc branzy, bo zaden klient nie chce aby sie na nim uczyc.
Witam. Mam podobny problem jak koleżanka wyżej.
Ja jestem w następującej sytuacji. Chcę otworzyć sklep motoryzacyjny, mam zamiar w najbliższym czasie wziąć dotację z Urzędu pracy 12tyś zł (dobre i to) Jestem o tyle w komfortowej sytuacji gdyż posiadam spory lokal w samym centrum mojej miejscowości gdzie na uboczach fonkcjonują 2 takie sklepy. Długo zastanawiałem sie nad tym jaki to miał by być sklep ponieważ lokal stoi nie uzywany gdyż był to pokój moich teściów którzy zdecydowali się oddać nam go tzn mi i mojej żonie pod jakąś działalność. Lokal wymaga jedynie zrobienia drzwi wejściowych i położenia płytek na podłodze. Dodatkowo myślałem o tym ze w razie gdyby sklep już funkcjonował a klienci zamawiali by towar którego bym nie miał to po dostarczeniu go przez hurtownika ja lub prędzej osoba pracująca (lub np. stazysta) mogł by dowozić do klienta ten towar jeśli np jego watrość przekraczała by 50 zł oczywiście skuterem na terenie mojej miejscowości. Moja miejscowość ma 10 tyś mieszkańców prężnie rozwijająca się gmina z coraz to większą liczbą ludności ze względu na ładne położenie. Co do osoby pracującej w sklepie. Teściu oświadczył że może pracować w sklepie nawet za darmo ponieważ jest już na emeryturze. A lokal znajduje się w jego mieszkaniu gdzie przylegają do niego dwa inne pokoje. Z drugiej strony trochę brak mi odwagi i pojawiające się pytania. Co będzie jeśli z interesu będzie klapa, jeśli nikt nie będzie nic kupował, jeśli coś zawiedzie. Doradzcie coś.
Witam!
Również jestem zainteresowany uruchomieniem sklepu motoryzacyjnego. Miasto i gmina 8 tys. mieszkańców, miejscowośc turystyczna - rocznie ok. 60 000 turystów, konkurencja - jeden mały sklepik, lokalizacja- przy dwóch głównych drogach, naprzeciwko warsztatu samochodowego i obok myjni samochodowej którą również planuje otworzyc. Wszystko w moim budynku po dawnym warsztacie samochodowym o powierzchni ok 80 m2 z miejscem na parking i placem ok 300 m2. Czy Waszym zdaniem dałoby rade z takimi warunkami na tym sklepie zarobic i jak najlepiej byloby sie do tego zabrac - otworzyc pod szyldem sklepu firmowego duzego hurtownika czy pod wlasnym i samemu kombinowac z hurtownikami. Dziekuje za wszelka pomoc i porady.
Witam.
Jeżeli chodzi o otwarcie sklepu z częściami to powiem tak: Działajcie. Wraz z kolegą ztworzyliśmy spółkę, kolega z branży ja całkowicie zielony, Nasz wkład na początek to 60ś. zł. 20tyś złęły koszta zwiżanie z uruchomieniem i wyposażeniem sklepu.Generalnie jest ciężko, w naszym przypadku w miejscowości liczącej 60tyś mieszkańców i mając 17 sklepów konkurencji jest o co walczyć, Do tego ktoś musi sie na tym znać, ktoś z branzy sklepowej jak najbardziej. zaplecze katalogowe, oporogramowanie pochłania całkiem spore pieniążki. wyposażenie sklepu również bardzo drogie( regały, kasy, sprzęd komputerowy, adaptacja lokalu, reklama, telefony) jeżeli myślicie o dowozie towaru do firm to i auto by się przydało, za czym idą kolejne koszta oklejenie auta, zakupienie go, remonty w sensie przygotowanie go do ciągłej eksploatacjii.Dostawcy. I tu zaczynaja sie schody. Pamiętajcie że każdy będzie walczył o zatowarowanie was, łakomy kąsek, bądźcie czujni, szukajcie w różnych hurtowniach, nie podpiusujcie umów typu obrót 50tyś miesięcznie gwarancją ceny, konkurencja jest spora zawsze można kupić towar gdzie indziej, niech chłopacki walczą o klienta.:)Patrzcie na godziny dostaw, weźcie poprawkę że przedstawiciel handlowy ma za zadanie sprzedać. potem bedzie myślał jak to zrobić żeby towar dotarł na czas. Gewnralnie potem ma to gdzieś , sam sie martw.Nocne wrzutki, bardzo fajna sprawa. zawsze masz na rano towar, co bardzo kręci mechanika bo nie ma przestojów. W Tym momencie minęło 1,5 roku, zaczynamy sie liczyc w mieście.
Witam serdecznie. Mam taki problem, mianowicie chodzi o to że chcę otworzyć sklep z częściami do samochodów i na zamówienie części do ciągników rolniczych. Temat wygląda następująco. Posiadam swój lokal 100m2 w miejscowości 17tyś mieszkańców przy głównej drodze, lokal w tej chwili wynajmuję i właśnie jest tam teraz sklep motoryzacyjny. Człowiek któremu to wynajmuję postawił u siebie na działce budynek gospodarczy i tam się przenosi z końcem września. Mój lokal sąsiaduje z dwoma zakładami mechanicznymi. Myślę że można się dogadać z właścicielami udzielić jakiś rabatów na części i może będą brać. Teraz ten człowiek który prowadzi sklep ma wysokie ceny i klientów dużo raczej nie ma. U mnie ceny były by mniejsze. Jestem już po rozmowie z hurtownią InterCars. Była by to moja pierwsza działalność. W temacie części znam się jako tako. Oprócz części myślałem też o diagnostyce komputerowej samochodu. Klient przyjeżdżając po część mógłby przy okazji zbadać swoje auto. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tego typu interesie i mógłby udzielić jakiś porad?? Czy warto inwestować w taką działalność? Z góry dziękuję o podpowiedzi i pozdrawiam
Od jakiegoś czasu zastanawiam sie dlaczego sklepy motoryzacyjne nie są otwierane w galeriach handlowych ? Może nie ma takiej możliwości w ogóle bo inwestor nakłada ograniczenia jakieś ? Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat proszę o informacje.
a kto by chcial specjalnie wchodzic do duzego marketu zeby kupic filtr oleju juz nie wspomne o wiekszych rzeczach;)
Ponieważ sklepy motoryzacyjne bazują na stałych klientach, w 90 % będących mechanikami z pobliskich warsztatów. Wyobrażasz sobie, że do takiego M1 przyjeżdza umorusany pacjent i zostawiając kleksy na posadzce idzie sobie kupić sprzęgło? Nie widzę tego oczami wyobraźni.
Ponadto, pod sklep motoryzacyjny dobrze jest podjechać autem, bo niekiedy sprzedawca musi wyjść i namacalnie przekonać się co potrzebuje klient. Kolejna kwestia to dostawy, wiele firm ciągnie większe ilości towaru. Taka jedna dostawa składająca się z np.6 palet to poważne wyzwanie logistyczne w kontekscie sklepu w CH. No i najważnieszja kwestia. Czyli koszt wynajmu. W centrum handlowym można otworzyć sklep z akcesoriami samochodowymi, ale nie z częściami.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|