|
Sklep motoryzacyjny - strona 9 |
Sklep motoryzacyjny
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam, mam szansę na uzyskanie dotacji z UE, około 40tyś i myślę o założeniu sklepu z częściami samochodowymi. Co o tym myślicie? Ile waszym zdaniem potrzeba na rozkręcenie takiego biznesu? Czy nastawiać się na początku, np na samochody niemieckie, czy handlować częściami do wszystkich? Proszę o poradę, z góry dziękuje.
Znam jednego gościa co ma sklep z częściami do motorów i motorowerów w sezonie sprzedaje 2 gości bo jeden sobie nie daje rady tyle ma klientów i pewnie całkiem niezłe ma profity z tego sklepu
Mam lokal w miescie 300 tys, mieszkancow prawie samo centrum. Co o tym myslicie? W miescie jest pelno takich sklepow ale w centrum prawie w ogóle. Jest sens czy dac spokój?
Witam chciałbym otworzyć sklep motoryzacyjny w miejscowości która liczy około 14 tyś mieszkańców, i w której jest już jeden taki sklep. Ponadto w mieście połozonym o 15 km od miejscowości w której to własnie chce otworzyć działalonosc są 3 sklepu które doskonale funkcjonuja czy byłby to opłacalny interes prosze o rady....
Odświeżam temat:
Razem z żoną mieszkamy w Irlandii. Miejscowość jest mała. Działa w niej jeden typowy sklep motoryzacyjny, oraz drugi ale nie ma w nim tylko produktów z linii motoryzacyjnej. Znaleźliśmy lokal który mieści się około 50 metrów od wcześniej wymienionego sklepu. Założenie działalności w Irlandii jest o tyle uproszczone że nie trzeba robić opłat miesięcznych typu zus itd. Otwarcie działalności gospodarczej to tylko pare minut a koszt w zależności: Drogą elektroniczną 20 euro a osobiście 40 euro. Składka to 175 euro na rok. Na vat przechodzi się gdy obroty osiągną 55.000 euro. warunki są bardzo korzystne, aby otwierać działalność gospodarczą. W sklepie o którym wspominałem większość konkretnych rzeczy dostępne jest w sprzedaży katalogowej a bardzo często zdarza się ze odsyłają do serwisu gdyż tylko tam można zakupić konkretna rzecz. tak było w moim przypadku gdy szukałem wentylatora nawiewu do volvo. Odesłali mnie do serwisu gdyż nie prowadzą takiego asortymentu nawet na zamówienie. Pojechałem więc do miejscowości oddalonej o 40 km gdyż tam był najbliższy serwis volvo i co usłyszałem. Cena wentylatora nawiewu to 300 euro. Porównując ceny do polskich jest to naprawdę drogo tak samo ja był mi potrzebny cienki wężyk połączeniowy do turbo sprężarki zapłaciłem za około 30 cm 4 euro także ceny biją na głowę i jest bardzo drogo. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość importu od polskich hurtowników asortymentu motoryzacyjnego opierając się również o sprzedaż katalogową, oraz instalowanie oprogramowania monitorującego stany magazynowe itd. Czy jest sens podejmowania takiej strategi i próby wejścia na tutejszy rynek. Nie mówię o imporcie wszystkich części tylko w zależności od danej sytuacji. Dziękuje za odpowiedz.
Witaj,
Chętnie pomogę wszystkim zainteresowanym biznesem związanym z branżą motoryzacyjną. W tym momencie otwieram firmę handlująca filtrami. W ofercie mam wszystko oprócz filtrona, gdyż jest to jedyny producent, gdzie nie mam wyrobionych jeszcze kontaktów. Ceny są rewelacyjne, najlepsze na rynku.
Witaj Łukasz
Czy Twoja oferta pomocy w zorganizowaniu sklepu motoryzacyjnego jest nadal aktualna? Jestem zainteresowany. Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|